English

Clubture

Clubture-HR 20. krug - 2. poziv

Naziv projekta: Karavana Noći Mračnog Cirkusa 2019.


Vrsta projekta: Suradnički
Budžetna kategorija: 40 000

Podaci o organizaciji - nositelj projekta:

Puni naziv organizacije: Udruga za razvoj cirkuskih i izvedbenih umjetnosti Tricycle Trauma
Službena adresa nositelja (ulica, grad): Valpovačka 4
Ime i prezime odgovorne osobe Jasmin Dasović
Voditelj/ica projekta Jasmin Dasović
Telefon: 098 965 6067
Email: gyr.saturated@gmail.com
Fax:

Podaci o organizacijama - partneri u projektu:

Puni naziv organizacije: Udruga Kreativni veznik alternativnog razvoja kulture "K.V.A.R.K."
Grad: Križevci
Adresa: Koprivnička 70
Puni naziv organizacije: Udruga KA-Matrix
Grad: Karlovac
Adresa: Jurja Haulika 22
Puni naziv organizacije: Neformalna inicijativa "Sick as we are"
Grad: Županja
Adresa: Bana Josipa Jelačića 2b


Opis projekta

Koncept:
Projektom pod nazivom Noć mračnog cirkusa želImo ponuditi nove oblike izvedbenih sadržaja na nezavisnoj kulturnoj sceni, izgradnju i jačanje cirkuske scene u Hrvatskoj, povezivanje izvedbenih umjetnika s različitih s područja nezavisne scene. Noć mračnog cirkusa je noć performansa kada se susreću umjetnici i umjetnice s područja cirkusa, plesa, fizičkog teatra, glazbe i vizualnih umjetnosti kako bi se predstavili publici u jednom potpuno novom formatu. Kroz amalgam navedenih izvedbenih područja cilj je jačati mrežu nezavisnih umjetnika i umjetničkih kolektiva te kroz konkretan događaj, Noć mračnog cirkusa, predstaviti javnosti rad aktera ili im dati priliku da se po prvi put predstave javnosti. Priču smo započeli u Zagrebu bez ikakve potpore i tako vec dvije godine, ali smo zato uz potporu Clubture-a uspjeli posjetiti tri hrvatska grada gdje smo spojili lokalnu i zagrebačku scenu u Noći mračnog cirkusa. Uspješno provedena turneja u Zadru, Splitu i Čakovcu pokazala nam je da smo na dobrom putu. U nasljeđe smo ostavili opremljen prostor za rad, vježbu i izvedbu crikuskih disiplina te mogućnost novh sadržaja. U Zadru se nakon eventa stvorio veliki interes za zračne akrobacija te nastavljamo suradnju u obliku radionica i daljnjih izvedbi u prostoru. Poučeni iskustvima sa prošlog ciklusa htjeli bismo ovaj projekt provesti u tri nova grada u optimiziranijim varijantama.

Opis partnerstva:
Partneri se brinu za lokalne umjetnice i umjetnike, osiguravaju im prostor za rad, sastanke, održavanje proba i priprema za noć perfromansa. Partneri su uključeni u promociju događaja, komuniciraju s loklanim radiom, televizijom, portalima, osiguravaju lijepljenje plaktata u mjestu održavanja noći perfromansa. Osiguravanjem hladnog pogona, dodtnih materijala i prostora za rad doprinose kvaliteti realizacije, osiguravaju eventualne rezidencijalne uvjete za potrebe partnera i nositelja projekta. Nositelji projekta koordiniraju rad cjelokupnog programa. Oni su posrednici među umjetnicima, posebno loklanim izvođačima. Također osiguravaju tehničke uvjete, prijevoz, opremu za izvedbu, prilagodbu prostora za izvedbu (postavljanje uvjeta za rigging zračnih apartusa..). Zbog specifičnih tehničkih uvjeta koji su potrebni za odvijanje događaja, potreban je pripremni put nositelja na lokaciju par tjedana prije datuma događanja kako bi se osigurale nosive točke za rigging, a također će biti potrebno i unajmiti dodatnu tehničku opreme i nabaviti potrošne materijale za scenografije događanja.

Sadržaj

Događaj 1
Klub Kulture u Križevcima, listopad 2019. U realizaciji će sudjelovati tim od 19 umjetnika koje dovodimo, osoblje partnerske udruge i lokalni izvedbeni, glazbeni i audiovizualni umjetnici. U Križevcima postoji jedna vrlo mlada i nevjerojatno talentirana cirkuska scena, tako da bismo u određenoj mjeri prilagodili projekt mlađim uzrastima te i njih involvirali u projekt, putem rezidencijskih radionica koje smo sa partnerom već dogovorili neovisno ovome projektu. Također bismo, u nedostatku prikladnih križevačkih bendova (u projektu bi sigurno sudjelovali polaznici glazbene škole u Križevcima) doveli bjelovarski Zayn, čiji se izričaj a i mala udaljenost uklapa u osnovni koncept. Partner će osigurati prostor, nositelj projekta dolazi ranije pripremiti prostor za performans postaviti opremu, provjeriti tehničke uvjete. Drugi dan dolaze glazbenici i izvođači.

Događaj 2
Lipanj 2019. Karlovac. Dugoočekivana suradnja s Karlovcem koji je manjkav cirkuskim sadržajima iako ne manjka artistima s tog područja. U Karlovcu bi se Noć po prvi put održala na otvorenom gdje bi se onda iskoristio prostor te se naglasak stavio na performanse s vatrom, štulaški hodajući akt, parkour ali i ostale cirkuske discipline: zračne akrobacije,kontorzije, partnerska akrobatika, ples. Karlovačko područje obiluje mladim bendovima koji će onda dobiti priliku predstaviti se u malo drugačijoj formi osim koncertne. U Karlovcu postoje umjetnici koji se bave cirkusom, ali ne postoji platforma koja sustavno i organizirano razvija cirkusku i izvedbenu scenu. Vjerujemo da ćemo uključivanjem i predstavljanjem tih aktera publici, pobuditi interes za cirkus i alternativne kulturne sadržaje.

Događaj 3
MKC Županja, zadnji kvartal 2019. U realizaciji će sudjelovati tim od 19 umjetnika koje dovodimo, osoblje partnerske inicijative i lokalni izvedbeni, glazbeni i audiovizualni umjetnici. Županja skoro pa da nema ikakvu cirkusku scenu, ali s obzirom na iskustva iz prošlog ciklusa, to ne stvara ikakvu prepreku događanju a i stvara dodatni potencijal - recimo u Zadru, koji je u donekle sličnoj situaciji, je interes za bavljenje zračnim akrobacijama na nezavisnoj sceni doslovno eksplodirao nakon našeg događanja. Također bismo s obzirom na blizinu doveli terenomirani cirkuski kolektiv INEX Teatar iz Beograda koji nam je izričajno najbliži u široj regiji i savršeno se uklapa u projekt, a rijetko gostuju u Hrvatskoj pa je ovo savršena prilika za dovesti ih, a i boost kvalitete suradničkog projekta u Županji. Također bismo doveli pokojeg cirkuskog izvođača iz regionalno bližih gradova, te uklopili i lokalne bendove mračnijeg izričaja kojih na svu sreću u Županji ne nedostaje. Partner će osigurati prostor, nositelj projekta dolazi ranije pripremiti prostor za performans postaviti opremu, provjeriti tehničke uvjete. Zbog udaljenosti i pripreme scenarija sa INEX Teatrom bismo došli dan ranije u Županju.


Termini i mjesta događanja

Događaj 1
Mjesto: Križevci
Termin: Listopad 2019.

Događaj 2
Mjesto: Karlovac
Termin: Lipanj 2019.

Događaj 3
Mjesto: Županja
Termin: Četvrti kvartal 2019.


Clubture budžet

31,664.00 kn