English

Clubture

DKC-HR 1. krug

Naziv suradničkih kulturno-umjetničkih aktivnosti: ST Cirkus


Podaci o organizaciji - nositelj suradničkih aktivnosti:

Puni naziv organizacije: Udruga za kulturu i sport Pozitivna sila
Službena adresa nositelja (ulica, grad): Biskupa Jurja Dobrile 6, Split
Ime i prezime odgovorne osobe Antonia Kuzmanić
Voditelj/ica projekta Antonia Kuzmanić
Telefon: 0996681189
Email: positivef@gmail.com
Fax:

Podaci o organizacijama - partneri:

Obavezni partner: Art radionica Lazareti, Dubrovnik

Ostali parneri:
Puni naziv organizacije: Savez udruga Molekula
Grad: Rijeka
Adresa: Delta 5/1
Puni naziv organizacije: Savez udruga Rojc
Grad: Pula
Adresa: Gajeva 3
Puni naziv organizacije: Anja Ostojić
Grad: Otočac
Adresa: Vatrogasna 4
Puni naziv organizacije: Antea Vrdoljak
Grad: Solin
Adresa: Dr. Franje Tuđmana 9
Puni naziv organizacije: Jakov Labrović
Grad: Kaštel Kambelovac
Adresa: Kambijev trg 8
Puni naziv organizacije: Dora Popić
Grad: Split
Adresa: Poljana Grgura Ninskog 7
Puni naziv organizacije: Mišo Komenda
Grad: Split
Adresa: Poljana Grgura Ninskog 7


Opis suradničkih kulturno-umjetničkih aktivnosti

Koncept:
Projekt "ST cirkus" sastoji se od šest izvedbenih i edukacijskih aktivnosti kojima je zajedničko polje djelovanja - suvremeni cirkus - i mjesto produkcije - Dom mladih Split. Radi se o tri izvedbe: - predstave "Dijete od pijeska" Anje Ostojić - predstave "Zvuk i Tijelo" Dore Popić i Miše Komende - site-specific performancea Antee Vrdoljak; tri radionice: - radionice glume i scenskog pokreta Anje Ostojić - radionice zračnog kruga Dore Popić - radionice kontorcionizma i handstandova Antee Vrdoljak i Jakova Labrovića; splitskih suvremenih cirkuskih umjetnika u tri društveno-kulturna centra: - Art radionica Lazareti - Savez udruga Molekula i - Savez udruga Rojc. Nositelj projekta ROOM 100 (ogranak za suvremenu cirkusku umjetnost unutar udruge Pozitivna sila) producent je site-specific performancea, koproducent predstave "Dijete od pijeska" te pomaže razvoj predstave "Zvuk i Tijelo" jer je u misiji i viziji rada ROOM 100 razvoj suvremene cirkuske umjetnosti u Hrvatskoj kroz pomoć novoj generaciji hrvatskih profesionalnih cirkuskih umjetnika. "ST cirkus" projekt je koji izvrsno prezentira trenutna produkcijska zbivanja na suvremenoj cirkuskoj sceni u Hrvatskoj jer ga čini jedna predstava koja uvodi cirkuske vještine u klasičnu diplomsku glumačku predstavu (Dijete od pijeska), jedna predstavu koja istražuje inovativne načine povezivanja zračnih vještina s drugih izvedbenim formama - eksperimentalnom glazbom (Zvuk i Tijelo) i site-specific performance koji prelazi granice suvremenog cirkusa i koji izmiče izvedbenu umjetnost iz tradicionalnih kazališnih okvira i dovodi je u javni prostor (performance Antee Vrdoljak u režiji Jakova Labrovića). Realizacijom projekta "ST Cirkus" stanovnicima Dubrovnika, Pule i Rijeke omogućava se sudjelovanje u programu suvremenog cirkusa koji je inovativan u korištenju novih pristupa, materijala i medija, procesima istraživanja i razvijanja kreativnih koncepcija i kritičkog promišljanja o društvenoj, socijalnoj i etičkoj situaciji te prikazivanja iste na sceni. Organizacijom radionica širi se edukacijska ponuda za cirkuske, plesne i ostale izvedbene umjetnike, a zainteresiranoj javnosti se pruža mogućnost sudjelovanja na "drugačijim" radionicama fizičkog rada na tijelu. Realizirajući projekt "ST cirkus" želimo mladim suvremenim cirkuskim umjetnicima pružiti dodatno izvedbeno iskustvo, pružiti im vidljivost prema drugim akterima u kulturi i javnosti te njihovim produkcijama osigurati daljnju izvedbenu budućnost.

Opis partnerstva:
ROOM 100 osmislio je i predložio set suradničkih kulturno-umjetničkih aktivnosti trima društveno-kulturnim centrima u Hrvatskoj radi prijave na 1. krug razmjene programa. Art radionica Lazareti, Savez udruga Molekula i Savez udruga Rojc prihvatili su prijedlog za partnerstvom. U realizaciji suradničkih aktivnosti Art radionica Lazareti sudjeluje kroz korištenje opreme i tehničku pomoć za izvedbu predstave, kroz promociju predstave i direktan kontakt prema pojedincima zainteresiranima za radionicu zračnog kruga. Savez udruga Molekula i Savez udruga Rojca također nam ustupaju na korištenje potrebnu opremu i pomažu u promociji izvedbe predstave tj. performancea kao i u okupljanju polaznika za radionicu glume i scenskog pokreta te kontorcionizma i handstandova. U skladu s ciljem koji je gore naveden nositelj projekta direktno će kontaktirati ravnatelje nacionalnih i gradskih kazališnih kuća u Dubrovniku, Puli i Rijeci kao i druge aktere koji rade izvedbene programe u tri grada s ciljem njihovog dolaska na izvedbe i osiguranja dodatnih angažmana za mlade umjetnike.

Sadržaj

Događaj 1
"Dijete od pijeska", dramsko-fizička predstava Anje Ostojić adaptacija je istoimenog romana marokanskog pisca Tahar Ben Jellouna, nominiranog za Nobelovu nagradu za književnost. Kao i knjiga, predstava se bavi položajem žene u islamskoj kulturi, kritikom krutosti tradicionalnog islama i lažnog morala uopće. "Dijete od pijeska” diplomska je ispitna produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, pri Odjelu za kazališnu umjetnost, smjer Gluma, pod mentorstvom izv.prof.art Brune Bebić. Predstava prati odrastanje, unutarnja previranja i borbu za osvajanje vlastitog identiteta žene koja je prisiljena živjeti u okvirima onog nametnutog, kao muškarac. Osnovni motiv predstave je čežnja za slobodom, tjelesnom i duhovnom, vanjskom i unutarnjom. Vješto ispreplićući glumačke s cirkuskim tehnikama - akrobatska tkanina, kontorcionizam - Anja Ostojić živi unutarnja stanja osobe koja kroz cijelu predstavu pokušava upoznati sebe i odgovoriti na najteže pitanje, odgonetnuti Tko sam ja/on/ona zapravo? Predstava je nastala u koprodukciji Umjetničke akademije u Splitu i izvedbenog kolektiva ROOM 100. Teaser predstave: https://www.youtube.com/watch?v=NHV-w7qrXB8 Anja Ostojić u Rijeci će održati dvodnevnu intenzivnu radionicu glume namijenjenu polaznicima s iskustvom scenskog pokreta kroz cirkus, ples itd. Na radionici će polaznici upoznati sami sebe, naučiti izgraditi karekter te mu udahnuti život i vjedostojan prikaz na sceni. Rad na karakterima uključuje razumijevanje i kreaciju karaktera, kreiranje dramskog lika kroz improvizaciju, samostalno pronalaženje načina za ispunjenje motivacije karaktera i kreiranje fizičkog postava karaktera koristeći vještine kojima polaznici vladaju.

Događaj 2
"Zvuk i Tijelo" cjelovečernja je predstava suvremenog cirkusa splitskog dua Dore Popić i Miše Komende. Dora Popić je arhitektica, članica Kulturne alternative mladih Hram i cirkuska umjetnica koja istražuje zračne cirkuske tehnike. Jedna je od tehnički i izvedbeno najnaprednijih zračnih cirkuskih umjetnica u regiji. Mišo Komenda poznati je grafički dizajner i član benda RØLØ. O predstavi "Zvuk i Tijelo" Dora i Mišo kažu: "Tijelo koje se pokreće zbog zvuka i Zvuk koji se mijenja zbog pokreta. Ono što počne kao nadmetanje i igra dominacije, preraste u suradnju i koegzistenciju u kojoj ni jedno ne postoji bez onog drugog. Cilj istraživanja je kombinirati tehniku odnosno pokret u cirkuskoj disciplini zračnog kruga (aerial hoop-a) i tehniku stvaranja zvuka. Zvučna kulisa je improvizacija koja se sastoji od distorziranja zvučnog signala kroz gitarske efekte i oscilatore. Uz gitaru se koriste analogni i digitalni sampleri i ritam mašina na način primjeren formi." Rad na predstavi započet je početkom 2018. godine, premijera će biti izvedena u rujnu 2019. godine na festivalu Cirkobalkana u Beogradu, a ROOM 100 prati rad umjetnika od početka produkcije kroz work-in-progress prezentacije predstave u nastajanju koje su realizirane u siječnju 2018. i siječnju 2019. godine. Fotografije WIP izvedbe u siječnju 2019.: https://www.facebook.com/843976265656342/photos/?tab=album&album_id=2013432332044057 Dora Popić u Dubrovniku će održati dvodnevnu intenzivnu radionicu zračnog kruga namijenjenu cirkuskim početnicima i naprednim vježbačima. Radionica će obuhvaćati više različitih segmenata rada na cirkuskom rekvizitu - vježbe za temeljitu fizičku pripremu tijela kao osnove za bilo koju vrstu daljnjeg rada; bazične i napredne elemente na rekvizitu i vježbe tj. figure koje se temelje na fleksibilnosti izvođača.

Događaj 3
„Barehanded Sculptor“ je alat/metoda istraživanja javnog prostora koji razvija ROOM 100, a koji rezultira site-specific performansima. U osnovi ove produkcije ROOM 100 je istraživanje atmosfere javnog prostora, istraživanje kako ljudsko tijelo može pojačati atmosferu specifičnih javnih prostora i kako tijela obogaćena cirkuskim (kontorcionizma, dislokacije i akrobatike) i plesnim (butoh ples) vještinama mogu prezentirati svoje vještine bez narušavanja ravnoteže prostora. Svaki site-specific performance jedinstvena je izvedba jer redatelj i performeri istražuju područje izvedbe i propituju odnos ljudskog tijela/dijelova ljudskog tijela i različitih prirodnih (pijesak, zemlja, voda) ili umjetnih materijala (plastika, lateks, ribarski konci) u javnom prostoru ili njegovih specifičnih karakteristika s ciljem stvaranja „živih skulptura“ u urbanoj sredini. U listopadu 2018. godine Jakov Labrović, umjetnički voditelj ROOM 100, režirao je site-specific performance naziva "Krug". Performance „Krug” istražio je specifičnu arhitekturu nikad dovršenog Doma mladih i način na koji prostor koji nema izvedbenu namjenu može postati takav. Koristeći kontorcionističke vještine Antee Vrdoljak, monofrekventno svjetlo i eksperimentalni elektronski zvuk kreiran je site-specific performance u kojem se ljudsko tijelo pokretima prilagođava arhitekturi prostora, pojačava atmosferu prostora te dovodi u pitanje je li određenim prostorom ograničavamo ili oslobađamo tjelesne mogućnosti. Izvedba performancea "Krug": https://vimeo.com/300857732 U prostoru Rojca izvršilo bi se sedmodnevno istraživanje arhitekture i atmosfere prostora i režiralo jedinstveni kontorcionistički performance u izvedbi Antee Vrdoljak. Osim izvedbe performancea, Jakov Labrović i Antea Vrdoljak održat će intenzivnu dvodnevnu radionicu kontorcionizma i handstandova. Radionica kontorcionizma približit će različite tehnike postizanja ekstremne fleksibilnosti tijela (backbending, frontbening, oversplits) koristeći rekvizite i u radu s partnerom, a koji su sigurni za zdravlje vježbača. Radionica handstandova približit će ispravnu tehniku i izvedbu osnovnih stojeva na glavi, laktovima i rukama s ciljem svladanja naprednih elemenata kao što su stojevi na jednoj ruci, stojevi na stickovima i slično.


Termini i mjesta događanja

Događaj 1
Mjesto: Rijeka
Termin: treće tromjesečje 2019

Događaj 2
Mjesto: Dubrovnik
Termin: prvo tromjesečje 2020

Događaj 3
Mjesto: Pula
Termin: prvo tromjesečje 2020


Okvirni medijski plan:


Svi uključeni akteri u realizaciji projekta svojim su dosadašnjim radom i provedbom različitih projekata i programa izgradili uspješnu mrežu s lokalnim, regionalnim i nacionalnim medijima i ta će se baza kontakata koristiti za promociju suradničkih kulturno-umjetničkih aktivnosti prema javnosti - kroz najave u tisku, na portalima, radiju i televiziji. Također će se za promociju provedbe projekta koristiti internet stranice i profili na društvenim mrežama (plaćeni oglasi) nositelja i partnera kao i njihovi newsletteri te mailing liste. Za promociju izvedbi predstava, performansa i radionica koristit ćemo se plakatiranjem i distribucijom letaka te oglašavanjem putem bannera. O lokacijama plakatiranja, distribucije letaka i postavljanja bannera odlučivat će partneri s obzirom na njihovo prijašnje iskustvo i znanje o najboljim i najfrekventnijim lokacijama u gradovima.

Budžet Clubture

Opis troška Br. jedinica Cijena kn Iznos kn Tip troška Događaj
Putni troškovi Split - Rijeka - Split (Anja Ostojić-izvedba, Siniša Jakovčević-tehničar za svjetlo, Antonia Kuzmanić-tehničarka za zvuk i rigging svile; autobus)) 3 400.0   1200.0 put 1
Smještaj u Rijeci (Anja Ostojić-izvođačica, Siniša Jakovčević-tehničar za svjetlo, Antonia Kuzmanić-tehničar za zvuk, 4 noćenja) 3 500.0   1500.0 smještaj 1
Siniša Jakovčević - tehničar za izvedbu predstave Dijete od pijeska 1 1875.0   1875.0 honorar 1
Anja Ostojić - izvođačica predstave Dijete od pijeska 1 2469.0   2469.0 honorar 1
Putni troškovi Split - Dubrovnik - Split (Dora Popić - izvođačica, Mišo Komenda - izvođač, Antonia Kuzmanić - tehničarka za svjetlo i zvuk te rigging kruga, autobus) 2 300.0   600.0 put 2
Smještaj u Dubrovniku (Dora Popić - izvođačica, Mišo Komenda - izvođač, Antonia Kuzmanić - tehničarka za svjetlo i zvuk te rigging kruga, 4 noćenja) 2 600.0   1200.0 smještaj 2
Dora Popić - izvođačica predstave Zvuk i Tijelo 1 1671.0   1671.0 honorar 2
Putni troškovi Split - Pula - Split (Antea Vrdoljak - izvodačica, Jakov Labrović-redatelj, Antonia Kuzmanić-tehničarka; autobus) 2 600.0   1200.0 put 3
Smještaj u Puli (Antea Vrdoljak - izvodačica, Jakov Labrović-redatelj, Antonia Kuzmanić-tehničarka, 7 noćenja) 7 300.0   2100.0 smještaj 3
Antea Vrdoljak - izvodačica u performanceu "Barehanded Sculptor" 1 3525.0   3525.0 honorar 3
Tisak plakata i letaka 3 1000.0   3000.0 tisak plakata i letaka svi
Mišo Komenda - izvođač predstave Zvuk i TIjelo 1 1840.0   1840.0 honorar 2
Antonia Kuzmanić - tehničarka za izvedbu predstave "Dijete od pijeska" 1 1155.0   1155.0 honorar 1
Transport opreme Split - Pula - Split 1 1329.0   1329.0 transport opreme 3
Transport opreme Split - Rijeka - Split 1 1200.0   1200.0 transport opreme 1
Jakov Labrović - prehrana za vrijeme rada u Rijeci 7 150.0   1050.0 prehrana 3
Ukupno     26,914.00

Pregled budžeta Clubture

Tip troška Iznos kn Udio (%)
put 3,000.00 11.15 %
smještaj 4,800.00 17.83 %
prehrana 1,050.00 3.9 %
promocija 0.00 0 %
honorar 12,535.00 46.57 %
transport opreme 2,529.00 9.4 %
najam opreme 0.00 0 %
materijalni troškovi 0.00 0 %
Ukupno: 26,914.00

Izjava:
Pozitivna_sila_-_izjava.jpg