English

Clubture

Clubture-HR 22. krug - 1. poziv

Naziv projekta: Turneja dokumentarne predstave "Bakice"


Vrsta projekta: Turneja
Budžetna kategorija: 40 000

Podaci o organizaciji - nositelj projekta:

Puni naziv organizacije: Umjetnička organizacija Kolektiv Igralke
Adresa nositelja (ulica, grad): Ivana Luppisa 15, 51000 Rijeka
Ime i prezime odgovorne osobe Vanda Velagić
Voditelj/ica projekta Sendi Bakotić
Telefon: 0911230305
Email: sendibakotic@gmail.com
Fax:

Podaci o organizacijama - partneri u projektu:

Puni naziv organizacije: Labin Art Express
Grad: Labin
Adresa: Rudarska 1
Puni naziv organizacije: KA-MATRIX
Grad: Karlovac
Adresa: Jurja Haulika 22
Puni naziv organizacije: Kreativno edukativni centar Murai
Grad: Čakovec
Adresa: Pleškovec 25


Opis turneje

Opis sadržaja koji se predlaže za turneju:

Na turneju u Labin, Karlovac i Čakovec dovodimo dokumentarnu predstavu “Bakice” nastalu u koprodukciji Kolektiva Igralke i Saveza udruga Molekula iz Rijeke i Kulturno umetniškog društva Transformator iz Ljubljane. Predstava je premijerno izvedena 21. prosinca 2020.g. kao dio programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a autorice su mlada nagrađivana slovenska redateljica Tjaša Črnigoj te Kolektiv Igralke.
Dokumentarna predstava “Bakice” temeljena je na etnografskom istraživanju i bavi se pravom na dostojanstvo žena starije životne dobi koje žive na rubu siromaštva i preživljavaju sakupljajući plastične boce. U gradu su svugdje oko nas, ali tko su one? Ovo je predstava o radu, dostojanstvu, mladosti i starosti, preživljavanju i životu žena starijih od 65 godina, i o svima nama.
Autorice predstave povezale su se sa četiri žene koje su si odabrale imena Albina, Marta, Suzana i Ljudmila. Na osnovi priča tih žena autorice su u procesu skupno osmišljenog kazališta napravile predstavu u kojoj se te priče povezuju s pričama njihovih vlastitih baka i drugih žena koje poznaju. Pozicija žene istražuje se kroz prizmu društvenih vrijednosti kao što su socijalna sigurnost, (ne)ravnopravnost, socijalna uključenost te dostojanstven život. U vrijeme kada je postalo “normalno” prolaziti pored ljudi koji kopaju po kontejnerima, pitamo se gdje smo i kamo idemo, kao pojedinci i kao društvo.
“Bakice” ne počinju i ne završavaju tamo gdje obično počinje i završava kazališna predstava: proces je proizašao iz sfere društvenog, civilnog, marginalnog, iz direktnog kontakta s protagonisticama predstave. Tijekom istraživanja organizirana je javna kuhinja te radionica kazališta potlačenih za žene od kojih su neke postale “bakice” iz predstave. Kao dio projekta realizirana je i suradnja sa studentima Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci koji su osmislili dokumentarne stripove na temu “Bakica”. Ti stripovi pretočeni su u programske knjižice, a donacije primljene za knjižice dobivaju žene koje su za predstavu podijelile svoje životne priče, kao naknadu za suradnju u projektu.
Više informacija: kudtransformator.com/babice-bakice/
Termini i mjesta događanja

Događaj 1
Mjesto: Labin Art Express
Termin: drugo tromjesečje

Događaj 2
Mjesto: Karlovac- Ka-matrix
Termin: zadnji tjedan svibnja ili prvi tjedan lipnja

Događaj 3
Mjesto: Murai- Čakovac
Termin: treće tromjesečje


Clubture budžet

23,700.00 kn