English

Clubture

Clubture-HR 22. krug - 1. poziv

Naziv projekta: OOM - otvoreniji održiviji mediji


Vrsta projekta: Suradnički
Budžetna kategorija: 40 000

Podaci o organizaciji - nositelj projekta:

Puni naziv organizacije: Iskorak
Adresa nositelja (ulica, grad): Petrinjska 27, 10000, Zagreb
Ime i prezime odgovorne osobe Zoran Dominković
Voditelj/ica projekta Zoran Dominković (sa Gabrijela Ivanov, Željko Blaće i Lorena Herceg)
Telefon: 091/2444-666
Email: info@iskorak.hr
Fax:

Podaci o organizacijama - partneri u projektu:

Puni naziv organizacije: PaRiter
Grad: Rijeka
Adresa: Ul. Janeza Trdine 7, 51000, Rijeka
Puni naziv organizacije: queerANarchive
Grad: Split
Adresa: Skalice, 21000 Split
Puni naziv organizacije: Multimedijalni institut
Grad: Zagreb
Adresa: Preradoviceva 18, 1000 Zagreb
Puni naziv organizacije: Prostor rodne i medijske kulture 'K-zona'
Grad: Zagreb
Adresa: Ozaljska 93, 10000 Zagreb
Puni naziv organizacije: Drugo More
Grad: Rijeka
Adresa: Omladinska 4, Rijeka


Opis projekta

Koncept:

OOM je skup partnerskih aktivnosti organizacija koje imaju kompatibilne interese i zajedničke ciljeve poticanja otvorenijih i održivijih medija. Principima uključivosti žele potaknuti raznovrsnost sadržaja i participacije u otvorenim digitalnim dobrima u kulturi i civilnom društvu. Metode koje vrijedi dijeliti i promovirati baš u 2021. godini kada CreativeCommons i Wikipedija slave 20 godina postojanja kao najdugovječniji projekti otvorenog i slobodnog znanja i medija, te kada po prvi put Wikipedija donosi Universal Code of Conduct (koji štiti manjine) i kada se Wikipedija na hrvatskom jeziku napokon popravlja oko pitanja diskriminacije i participacije, nakon decenije stagnacije.
Udruge partneri imaju u fokusu rodnu pravdu, LGBTIQ+ socijalizaciju i medijsku kulturu. Cilj je vidljivost tema i osnaživanje grupa i pojedinki/ca kroz medijsku edukaciju, koordinaciju, suradnju i samo-dokumentiranje kulture i aktivizma. Organizacije će primjenjivati queer i feminističke metode rada koje prakticira međunarodni projekt ART+FEMINISM,koje uključuju skrb-brigu za jednak pristup i ugodnu atmosferu, te 'sigurnih prostora' i check-in pristupa za ranjive skupine, s traumatičnim iskustvima ili izloženim diskriminaciji. U vremenu pandemije ove osobe su u dodatnom stresu u nemogućnosti fizičke socijalizacije, a korporativne socijalne mreže često više odmažu nego koriste.
Stjecanje medijskih i metodoloških vještina oko dijeljenja znanja i iskustava u zajednici (na siguran i ugodan način), koristeći nekomercijalne i održive tehnologije (bez manipulacija!), a po principima uključivosti i u svrhu osnaživanja - imaju često emancipirajuće i inspirirajuće efekte za pojedince.


Međunarodni projekti koje su počele neformalne inicijative (poput ART+FEMINISM i leSansPagEs) adresiraju GenderGap (rodni procjep) na Wikipedijama, gdje je još uvijek manje od 20% sadržaja o ženama i LGBTIQ+ osobama, postale su mreže ili organizacije koje metodama i edukativnim resursima sustavno osnažuju nove sudionice/ke. Novi umjetnički-aktivistički projekti poput (intersekcijskog-feministickog-queer weba NotFoundOn.org) testiraju mogućnosti samo-održive komunalne digitalne infrastrukture. Njihove prakse želimo promovirati, prezentirati, aplicirati, adaptirati i razvijati naše sukladno novim uvjetima i kontekstima. U 2020. je održana prva eksperimentalna online aktivnost #femWikiRAINBOW #checkInEditON https://w.wiki/eEa gdje su stečena prva iskustva (u atmosferi prvog vala pandemije).
Termini i mjesta događanja

Događaj 1
Mjesto: Gradska knjižnica Rijeka
Termin: 5. mjesec

Događaj 2
Mjesto: Zagreb VOX Feminea festival
Termin: 5. mjesec

Događaj 3
Mjesto: Split LGBT centar
Termin: 6. mjesec u programu Split Pridea

Događaj 4
Mjesto: Online ili hibridno online+ sva 3 grada konverencija NOOLA
Termin: 10. mjesec

Događaj 5
Mjesto: online check-in Wiki Wednesdays *(pomoć i koordinacija nakon radionica)
Termin: Srijedama nakon svakog (1-4) događaja


Clubture budžet

25,908.00 kn