English

Clubture

Clubture-HR 23. krug - 2. poziv

Naziv projekta: Queer+ security


Vrsta projekta: Suradnički
Budžetna kategorija: 5 000 eura

Podaci o organizaciji - nositelj projekta:

Puni naziv organizacije: Pink security inicijativa za siguran i inkluzivan clubbing
Adresa nositelja: Ulica crvenog Križa 12
Grad nositelja: Zagreb
Ime i prezime odgovorne osobe Gabi Nunez
Voditelj/ica projekta Gabi Nunez
Telefon: +385917548353
Email: jabijelx@gmail.com
Fax:

Podaci o organizacijama - partneri u projektu:

Puni naziv organizacije: Autonomni kulturni centar AKC
Grad: Zagreb
Adresa: Pierottijeva ulica 11
Puni naziv organizacije: Proces - udruga za promicanje queer kulture i LGBTIQ+ prava
Grad: Pula
Adresa: Vukovarska 38
Puni naziv organizacije: QueerAnarchive
Grad: Split
Adresa: Kralja Tomislava 8A
Puni naziv organizacije: Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“
Grad: Rijeka
Adresa: Janeza Trdine 7/4


Opis projekta

Koncept:

Projekt za cilj ima osigurati temelje za siguran i inkluzivan clubbing te time omogućiti nesmetan razvoj i rast lokalnih LGBTIQ zajednica, kojima je klubski život jedan od temelja formiranja zajedništva. Ideja za projekt je proizašla konstantnog prisustva nasilja i uvreda usmjerenih prema LGB+ITQ osobama u klubovima, koji tek rijetko bivaju prijavljeni. Kako bi problem detketirali u njegovij srži, projekt predviđa provedbu online ankete među pripadnicima_ama zajednice kroz koju bi se detektirali oblici nasilja i uvreda koje pojedinci_ke doživljavaju, prepreke s kojima se susreču u klubovima a koje im onemogućuju da se osjećaju sigurno i prihvačeno, te na kraju i preporuke kako učiniti klubske prostore sigurnijim i inkluzivnijim, kako od strane osoblja, izbacivača_ca, izvođača_ca i ostatka publike. 

Anketa će se distribuirita putem društvenih mreža i mejling lista uklučenih organizacija koja mahom uklupljaju priprdnici lgbtiq+ populacije (web stranica i društvenih mreža). Također priopćenje će se poslati partnerskim medijima, klubovima i organizijacama aktivna u organizaciju klubskih porgrama.

Psihološki team Lgbt - centra Split su zaduženi za kreiranje anketa i članovi incijative

Na temelju analize upitnika partnerski tim bi izradio smjernice za siguran i inkluzivan clubbing, te ih, uz pomoć dizajnerice Ene Jurov, objavio u formatu stripa/zina. Smjernice će se promovirati kroz tribine organizirane u 4 grada - Pula, Rijeka, Split i Zagreb. Na moderiranim tribinama će sudjelovati predstavnici_e tima formiranog kroz ovaj projekt, izvođači_ce radionica i klubskog programa, te predstavnici_e lokalne LGBTIQ zajednice. Kako bi se okupila zajednica oko samih tribina, a također s ciljem poticanja iste na sudjelovanje u kreiranju klubskih programa, planirani su i popratni edukativni programi audiovizualnih vještina vezanih u klubske programe - radionice VJ i DJ-anaj, radionice izrade promo materijala - sitotisak te filmske projekcije organizirane na temeljima inkluzivnosti i sigurnog prostora za LGBTIQ osobe. Kao dodatni diseminacijski element, na temu će biti producirana i radio emisija koja će se emitirati u sklopu emisije Queer u eteru na KLFM radiju u zajednici i emisiji Proces na radiju Rojc. Dodatna vrijednost projekta je umrežavanje organizacija koje osiguravaju klubske i slične programe za LGBTIQ zajednicu, koje nadilazi okvire projektnog partnerstva (LORI, AKC Medika, queerANarchive, Proces te neformalna inicijativa Pink Security koja nosi projekt) te se širi na regiju kroz prisustvo izvođača_ca iz Ljubljane i Sarajeva (Ustanova i Odron kolektiv), a u budućnosti se planira i širi obuhvat..

Online Opis partnerstva:

 Pink security inicijativa za siguran i inkluzivan clubbing  je nositeljica projekta kao neformalna inicijativa  koja je proizašla iz klubskog programa ZVJERINJAK u organizaciji kolektiva queerANarchive te ga nadišla upravo s ciljem djelovanja na širem području i umjrežavanju organizacija koje organiziraju klubske i srodne programe za LGBTIQ zajednicu. U ovom obliku ovog bi bilog prve aktivnosti inicijate ali njezini članovi Gabi Nunez i Tonči Krančević Batalić imaju iskustvu organizacije klupskih aktivnosti za lgbiq zajednicu u okviru pragrama Zvjerenjaka.

Za prvu fazu koja se realizira kroz ovaj projekte kao partnerske organizacije odabrane su one koje LGBTIQ zajednice trenutno prepoznaje kao organizacije koje kreiraju programe za zajednicu, i/ili upravljaju prostorima koje zajednica prepoznaje kao svoje prostore društvenosti - queerANarchive, LORI, ACK Medika i Proces. Sve partnerske organizacije sudjeluju u fazi provedbe istraživanja, sa konzultacijskom ulogom u pripremi upitnika i obradi rezultata i izradi smjernica, u provedbi samog istraživanja sudjeluju u smislu osiguravanja dosega upitnika kod pojedinačnih lokalnih zajednica. Nositeljica projekta, u suradnji s dizajnericom Enom Jurov, izrađuje smjernice u formatu stripa/fanzina. Nakon te faze, slijedi diseminacijska faza koja predviđa događanja u 4 grada. Događanja se vrte oko tribine na kojoj se razgovara o smjernicama za inkluzivni i siguran clubbing te partnerske organizacije tu preuzimaju organizaciju lokalnih događanja, posebno s naglaskom na edukativni program po potrebama zajednice i u skladu s mogućnostima te filmske projekcije. Klubski program koji prati događanja organizira nositeljica projekta. Kolektiv queerANarchive i Proces dodatno surađuju na produkciji radio emisije na temu rezultata istraživanja i smjernica za siguran i inkluzivan clubbing, te njenoj diseminaciji kroz vlastite programe Queer u eteru na KLFM radiju u zajednici i radio emisiji Proces na Radio Rojcu.Sadržaj

Događaj 1

Split - svibanj 2023.
Prvo događanje u sklopu projekta odvija se u Splitu za vrijeme qFEST-a u organizaciji kolektiva queerANarchive. Kroz ovu prijavu financira se moderirana tribina i predstavljanje stripa/zina sa smjernicama za siguran i inkluzivan clubbing, a kolektiv drugim sredstvima doprinosi događanju organizacijom radionice VJ-inga s Enom Jurov i radionice DJ-anja s Gabi, te s organizacijom klubskog programa ZVJERINJAK s Maggy RIP iz Nigdjezemske i s kim već iz Sarajeva aktivnosti se provode u Klubu Kocka i LGBT centru Split. Također, s materijalima s tribine kolektiv queerANarchive producira radio emisiju na temu sigurnog i inkluzivnog clubbinga koja se emitira na KLFM radiju u zajednici.

 

Događaj 2

Zagreb - lipanj 2023.
Drugo događanje u skloupu ovog projekta odvija se u Zagrebu u skloupu Pride Montha. U potpunosti se financira sredstvima Clubture. Centralno događanje je moderirana tribina i predstavljanje stripa/zina sa smjernicama za siguran i inkluzivan clubbing, a dodatna događanja su filmse projekcije Queer Presenta i klubski program s gostovanjem kolektiva Ustanova iz Ljubljane. Aktivnosti se odvijaju u AKC Medika.

 

Događaj 3

Rijeka -  listopad 2023.

Treće događanje u sklopu ovog projekta odvija se u Rijeci za vrijeme festivala Smoqua. U potpunosti se financira sredstvima Clubture. Centralno događanje je moderirana tribina i predstavljanje stripa/zina sa smjernicama za siguran i inkluzivan clubbing. Dodatna događanja su radionice VJ i DJ  te klubski program na kojem gostuje kolektiv Ustanova iz Ljubljane.

Događaj 4

Pula - listopad/studeni 2023.

Završno događanje u sklopu ovog projekta odvija se u Puli. U potpunosti se financira sredstvima Clubture. Centralno događanje je moderirana tribina i predstavljanje stripa/zina sa smjernicama za siguran i inkluzivan clubbing, ovog puta kao zaključna tribina projekta, uz okupljanje svih sudionica_ca projekta. Osim na tribini, iskustvo provedbe projekta diseminirat će se i putem radio emisije Proces na Radiju Rojc. Dodatna događanja za zajednicu su radionica sitotiska u organizaciji kolektiva queerANarchive te party program na otvorenom u Rojcu.

 


Termini i mjesta događanja

Događaj 1
Mjesto: Split
Termin: Svibanj

Događaj 2
Mjesto: Zagreb
Termin: Lipanj

Događaj 3
Mjesto: Rijeka
Termin: Listopad

Događaj 4
Mjesto: Pula
Termin: listopad/studeni


Clubture budžet

4,250.00 €