Clubture

Streetart autobus 2018

Nositelj
KA - Matrix - Udruga za društveni razvoj
Partneri
Autonomni kulturni centar Attack, UKE - Udruga kultura i edukacija
Godina
2018
Mjesta
Zagreb, Karlovac, Lovinac, Zadar

Kroz provedbu projekta sudionike i širu javnost upoznaje se s drugačijim pristupom uličnoj umjetnosti koji osim umjetničkog i kreativnog pristupa obilježava i edukativni i recycle karakter.

Zagreb - U prvom dijelu projekta Drainspotting - radionica grafičkih tehnika, 29. travnja 2018. u AKC Medika održan je sastanak s umjetnikom Alexom Fischerom. Tijekom sastanka umjetnik je obišao prostore AKC Medika i Galerija Siva. U poslijepodnevnim satima napravio je više crteža zagrebačkih šahtova koji će u drugom dijelu projekta biti predstavljeni na izložbi u rujnu.

Karlovac - Gostujući umjetnik Alex Fischer kao uvod u izložbu radova Drainspotting, 6. svibnja u Karlovcu održao je radionicu na kojoj je uživo predstavio svoj rad drainspotting (precrtavanje otiska uličnih šahtova na papir). Papirnati otisak karlovačkih šahtova korišten je kao šablona za otiskivanje na druge materijale i predmete (platnene torbe, majice). Aktivnost je vodio sam umjetnik, Alex Fischer, a na radionici koja je uključivala diskurzivni dio uz video prezentaciju. Aktivnost se provodila na javnom prostoru, u centru Karlovca.

Karlovac - U okviru objedinjenog programa Street art Karneval #3 u Radićevoj ulici u Karlovcu, 3. srpnja održana je javna radionica i prezentacija grafiti umjetnosti pod vodstvom članova udruga Attack i KA-MATRIX. Program se sastojao od kreativne radionica uličnog crtanja i recycle umjetnosti za djecu i odrasle tijekom koje je napravljen veliki zid za grafitiranje montiran na pročelje centralne karlovačke pješačke ulice, Radićeve, te više manjih panoa za grafitiranje u ulici Tijesnoj. Potom, u predvečernjim satima članovi udruge Attack izveli su prezentaciju grafitiranja tijekom koje je grafitiran zid, dok se publika mogla okušati u crtanju grafita i murala na pokrajnjim zidovima. Uz likovne i kreativne tehnike program se sastojao od DJ nastupa, nastupa plesača udruge st.Art i žonglerski performans Magmatikke.

Lovinac - Tijekom boravka članova udruga KA-MATRIX i Attack u Lovincu od 9. – 11. srpnja održana je radionica objekata i predmeta iz recikliranih industrijskih materijala. Na radionici je sudjelovalo dvadesetak sudionika, volontera iz volonterskog kampa. Tijekom tri dana napravljena je geodezijska kupola koja će se i ubuduće moći koristiti u različite svrhe na prostoru kampa koji vodi udruga UKE. Uz ovu radionicu članovi udruge Attack napravili su nekoliko murala na devastiranim objektima u okolici Lovinca.

Zadar - Drugi dio projekta Street Art Autobus 2018 započeo je u Zadru 1. i 2. listopada 2018. Održane su dvije radionice: izrada objekata i predmeta iz recikliranih industrijskih materijala; i crtanje grafita. U prvu radionicu uključili su se volonteri - članovi i suradnici kolektiva Nigdjezemska s kojima je izrađeno sklonište za pumpu za vodu na krovu kuhinje u sklopu kompleksa. Članovi Attacka i KA-MATRIX-a su s lokalnim posjetiocima sadržaja napravili više grafita uz skate teren i na pročelju Nigdjezemske.

Zagreb - Radionica crtanja uličnih šahtova započela je 10. listopada teorijskim dijelom na kojem je gost prisutne upoznao sa svojim radom, razlozima pokretanja projekta i tehnikama za crtanje, da bi potom u praktičnom dijelu 15-ak sudionika crtalo šahtove u Pierottijevoj, Jurčićevoj i Savskoj ulici. U Autonomnom centru BEK u Nazorovoj ulici 53, 11. listopada postavljena je i otvorena izložba radova koje su autor i polaznici napravili tijekom prvog ovogodišnjeg gostovanja u svibnju u Karlovcu i Zagrebu.

Karlovac - U karlovačkom Studentskom centru 12. listopada postavljena je i otvorena autorska izložba radova Drainspotting. Na izložbi su postavljeni radovi nastali tijekom ove i proteklih godina u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj i drugim europskim zemljama.