Clubture

F12 - free art display

Nositelj
F12 Platforma
Partneri
Autonomni kulturni centar Attack, KA - Matrix - Udruga za društveni razvoj, UKE - Urbana kultura i edukacija
Godina
2018
Mjesta
Duga Resa, Lovinac, Karlovac, Zagreb

“F12 platforma” ime je prve karlovačke neformalne inicijative s ciljem promoviranja i širenja ideje o community art-u. Community art obuhvaća razvoj, poticanje i realizaciju umjetničkih aktivnosti unutar lokalne zajednice, a karakterizira ga interakcija i dijalog s okruženjem. Aktivnosti u okviru platforme provode se u obliku besplatnih izložbenih postava koji se postavljaju na javnim mjestima (napušteni prostori i javne površine, objekti u lošem stanju). Nakon postavljanja, izložba je prepuštena publici na “udomljavanje”. Radovi za izložbene postave izravne su donacije umjetnika koji sudjeluju u stvaranju i djelovanju platforme.

Duga Resa - Prvi izložbeni postav uspješno je realiziran 1. srpnja 2018. godine u Amfiteatru u Dugoj Resi, gdje je postavljeno, a zatim udomljeno 50 autorskih radova. Izložba je popraćena kratkom raspravom o community art-u u kojoj su sudjelovali prolaznici/udomitelji izložbenih primjeraka. Izložbenom programu prethodio je otvoreni poziv za sudjelovanje koji se odvijao putem društvenih mreža i medija, a odnosio se na sve zainteresirane autore i kreativce neovisno o umjetničkom statusu, iskustvu i slično. Donirani radovi zaprimali su se u digitalnom obliku putem elektronske pošte.

Lovinac - U suradnji s Udrugom Kultura i edukacija (UKE), drugi po redu izložbeni postav realiziran je u Lovincu, 10. srpnja. Preko puta Doma kulture u Lovincu, postavljen je besplatan izložbeni postav od 50 autorskih radova koje je doniralo 37 autora, s početkom u 17 sati uz kratku, popratnu raspravu s prolaznicima/udomiteljima.

Karlovac - U Dvorištu zajednice u MUZI (Mala urbana zajednica) u Karlovcu, postavljen je treći po redu, besplatni izložbeni postav od 50 autorskih radova koje je doniralo 37 autora, 13. srpnja s početkom u 17 sati uz kratku, popratnu raspravu sa prolaznicima/udomiteljima. Od 50 autorskih radova, u prvih sat vremena udomljeno je svih 50 autorskih radova, te je zbog velikog broja zainteresiranih udomitelja, postavljeno još dodatnih 25 autorskih radova koji su do početka večeri bili udomljeni.

Zagreb - 10. listopada u AKC Medika u Zagrebu postavljen je četvrti po redu, besplatan izložbeni postav od 50 autorskih radova koje je doniralo 37 autora, s početkom u 17 sati uz kratku, popratnu raspravu s prolaznicima/udomiteljima.

Karlovac - Zadnji i završni, peti po redu izložbeni postav u sklopu projekta “F12: Free Art Display” održao se 24. listopada u Karlovcu kod Glazbenog paviljona. Zbog velikog broja zainteresiranih posjetitelja, završni izložbeni postav ovoga put iznosio je 70 radova dostupnih za udomljavanje. Svi su radovi udomljeni.