Clubture

Crtice s otoka

Nositelj
Silba Environment Art
Partneri
Udruga Sol, Udruga Zadarski pisci
Godina
2018
Mjesta
Silba, Olib, Zadar

Tema je projekta otočka svakodnevnica prikazana u obliku novina čiji su autori stanovnici Silbe i njihovi gosti. Budući autori tijekom osmodnevne radionice dobili su priliku da uz mentorstvo renomiranih radnika u području medija i dizajna osmisle i izrade suvremene silbenske novine, producirane u potpunosti prema "uradi sam" principima. Razlog pokretanja projekta prvenstveno leži u tome da Silba, osim turističkih prospekata i nekolicine ambicioznijih brošura, do sada nije imala tiskani medij koji bi mogao vidljivije pridonijeti jačanju male lokalne zajednice, niti je, pored web stranice Turističke zajednice mjesta Silba i weba SEA-e, imala medijsku platformu kakvu bi otočani i posjetioci doista osjećali svojom - javnim poligonom za komunikaciju i ravnopravnu razmjenu različitih ideja i informacija. Kroz rad na vlastitim novinama njihovi autori/ce produbljuju svoju medijsku pismenost te lakše i svrsihodnije kritički čitaju sadržaje koji im se svakodnevno nude u srodnim, pa i različitim medijima, što svakako pozitivno utječe na njihovu samosvijest i spremnost na sudjelovanje u društvenom životu zajednice.

Silba - Početna radionica (od 9. do 17. srpnja 2018.) bila je podijeljena na dva dijela — u prvom, pod vodstvom dizajnera i pisca Bojana Krištofića te književnice i novinarke Antonele Marušić, sudionici su stvarali sadržaj novina te učili o općenitim zakonitostima takvog informativnog medija, dok su u drugom, pod vodstvom dizajnera i arhitekta Svena Sorića i Hrvoja Spudića (This Town Needs Posters), prionuli na materijalnu izradu novina pomoću lako savladivih tehnika ručnog i analognog tiska, fotokopiranja i digitalnog ispisa.

Silba - Prezentacija prvih otočkih novina održana je 17. srpnja ispred škole u Silbi.

Olib - Prezentacija prvih otočkih novina održana je 18. kolovoza u caffe baru Grobak na Olibu. Predstavljanje projekta i distribucija novina na susjednom otoku Olibu zamišljeni su u smjeru konceptualizacije ideje o pokretanju mreže novina malih jadranskih otoka.

Zadar - 28. rujna održana je promocija otočkih novina u Zadru na Kalibar književnom festivalu i poslužila je tome da se javnost šira od otočke upozna s razlozima, rezultatima i dosezima proizvodnje kulturnih sadržaja na otocima.