Clubture

vogue/hr

Nositelj
Društvo za promicanje queer kulture kroz sport i rekreaciju - Queer Sport Split
Partneri
Prostor Plus, Udruga Flamingo
Godina
2018
Mjesta
Zagreb, Rijeka, Split

Queer Sport Split u suradnji s partnerima Prostor Plus iz Rijeke te Udruge Flamingo iz Zagreba kroz ovaj su projekt pružili podršku neformalnoj inicijativi zagrebačkih plesača voguera. Program je doprinjeo jačanju i vidljivosti LGBTIQ+ zajednice kroz kulturne programe.

Zagreb - Projekt je započeo 21. svibnja 2018. godine predavanjem Što je vogue? u prostorima udruge Iskorak u Zagrebu. Govorilo se o povijesti plesa vogue, o kontekstu u kojem je vogue nastao, ballroom kulturi, različitim stilovima voguea, prikazani su kratki isječci video filmova koji ilustriraju vogue. Na kraju su predavači odgovarali na pitanja iz publike.

Zagreb - Početna Vogue radionica u Zagrebu održana je 8. lipnja u Zagrebačkom plesnom centru u Zagrebu. Radionicu su vodili gosti vogueri iz Slovačke Monika Prikkelova i Viktor Bukovy. Rezultati radionice pokazani su već sljedeći dan, 9. lipnja na Povorci ponosa - Zagreb Pride.

Zagreb - U klubu Močvara, 9. lipnja održan je prvi vogue bal (odnosno natjecanje) u Hrvatskoj. Na Rainbow Vogue Kiki Ballu natjecanja su održana u tri osnovna stila plesa vogue (old way, new way i vogue fem) te u manekenskom hodu (runway). Za svaki dio natjecanja bio je određen poseban dress code.

Rijeka - Projekt je nastavljen 10. lipnja 2018. u Rijeci s predavanjem uz video isječke Što je vogue? u prostoru Filodrammatice. Nakon predavanja, na istoj lokaciji održana je početna vogue radionica uz goste voguere iz Slovačke i sudionike iz Zagreba i Rijeke. Practice ball održan je iste večeri u obliku radionice na kojoj se na edukativan i zabavan način polaznicima objasnilo kako su organizirana vogue natjecanja tj. vogue balovi. Polaznici su se tijekom radionice i sami okušali u vogue natjecanju, bez obzira jesu li potpuni početnici ili napredniji vogueri.

Split - 11. lipnja 2018. na javnoj površini u Splitu, u ulici kralja Tomislava i na stepenicama Galerije umjetnina u Splitu održan je vogue flash mob.

Split - Događanja u Splitu nastavila su se predavanjem Što je vogue? 12. lipnja u Domu mladih. Vogue radionica održana je iste večeri, s gostima voditeljima iz Slovačke i domaćim sudionicima koji su nakon toga izveli i practice ball.