Clubture

F12: Free Art Display Vol.2

Nositelj
F12 Platforma
Partneri
KA - Matrix - Udruga za društveni razvoj, Udruga mladih za poticanje kreativnog izražavanja "Revolucija", Savez udruga Rojc, KLFM - radio u zajednici
Godina
2019
Mjesta
Karlovac, Valpovo, Split

F12 platforma ime je prve karlovačke neformalne inicijative s ciljem promoviranja i širenja ideje o community artu. Community art obuhvaća razvoj, poticanje i realizaciju umjetničkih aktivnosti unutar lokalne zajednice, a karakterizira ga interakcija i dijalog s okruženjem. Aktivnosti u okviru platforme provode se u obliku besplatnih izložbenih postava koji se postavljaju na javnim mjestima (napušteni prostori i javne površine, objekti u lošem stanju). Radovi za izložbene postave izravne su donacije umjetnika koji sudjeluju u stvaranju i djelovanju platforme. Nakon postavljanja izložba, donirani radovi prepušteni su publici na “udomljavanje”. Publika je također pozvana da putem društvenih mreža ili maila pošalje fotografije udomljenih radova, koje se nakon toga obavljuju na društvenim mrežama Platforme F12. Putem otvorenog poziva (1. travnja – 1. svibnja) pozvani su svi zainteresirani autori i kreativci, neovisno na dob, spol, umjetnički status ili obrazovanje da se svojim donacijama, odnosno autorskim djelima, uključe u novi ciklus besplatnih izložbenih postava koji će biti realizirani u četiri grada: Karlovcu, Valpovu, Puli i Splitu, a koji su namjenjeni publici i slučajnim prolaznicima na udomljavanje. Na otvoreni poziv odazvalo se 34 autora s područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. Zaprimljena su 134 autorska rada u obliku fotografija, digitalnih kolaža/ilustracija, skenova originalnih radova. Preostalih 66 radova oformljeno je kroz tehničke specifikacije za tisak i rezoluciju digitalnih radova.

Karlovac – Prvi izložbeni postav bio je uspješno realiziran u Karlovcu, 31. svibnja u parku kraj Male Scene HD gdje je postavljeno, a zatim udomljeno 50 autorskih radova.

Valpovo – Drugi izložbeni postav bio je uspješno realiziran u Valpovu, 14. lipnja u sklopu Reunited Festivala u parku ispred Normann-Prandau dvorca.

Split – Treći izložbeni postav bio je uspješno realiziran u Splitu 23. listopada u Klubu Kocka, u sklopu eventa OpenBox: Čajanka. Udomljeno je ukupno 50 autorskih radova.