Clubture

Usmena povijest homoseksualnosti - Zagreb, Zadar, Rijeka

Nositelj
Domino
Partneri
Zadar snova, Umjetnička organizacija Građanke svom gradu - GSG
Godina
2019
Mjesta
Zagreb, Rijeka, Zadar

Usmeni spomenik nastao je kao umjetnička reakcija na knjigu Usmena povijest homoseksualnosti u Hrvatskoj. Riječ je o knjizi koja je nastala na temelju jednogodišnjeg istraživanja Queer Zagreba, a temelji se na osobnim svjedočanstvima 25 ispitanika – pripadnika LGBTQ zajednice koji su odlučili podijeliti svoja iskustva, stvarajući na taj način usmenu povijest skrivanih i vrlo često prešućivanih ljubavi. Usmeni spomenik zamišljen je kao vođena šetnja izabranim dijelovima gradova, vrlo specifičnim lokalitetima koji su sudjelovali u stvaranju te povijesti. Ova šetnja posvećena je svim ispričanim i neispričanim pričama LGBTQ zajednice.

Zagreb – U Zagrebu je 18. i 19. svibnja 2019. proveden prvi događaj suradničkog projekta. Alternativna tura kretala je od adrenalinskog parka i publika je vođena po raznim lokacijama od važnosti za povijest i suvremenost LGBT kulture u Zagrebu – Glavni kolodvor, Tomislavac, Zrinjevac etc. uz zastajanje na mjestima okupljanja poput HotPota i Kolaža. Režiju potpisuje Anica Tomić, a dramaturgiju Jelena Kovačić.

Rijeka – U Klubu mladih Rijeka 24. listopada proveden je drugi događaj u okviru projekta – večer čitanja queer poezije. Moderatorica događaja bila je Doris Pandžić, spisateljica i urednica iz Rijeke, a gošće/autorice Natalija Stefanović, uključena u organizaciju festivala STIFF i Petra Bezjak, dobitnica Potpore za poticanje književnog stvaralaštva Grada Rijeke čitale su svoju poeziju. Specijalna gošća bila je Antonela Marušić (Nora Verde), možda trenutno najvokalnija i najviše objavljivana hrvatska autorica lezbijskih i/ili LGBTIQ tema. Osim gošći, iz publike se javilo nekoliko osoba koje su pročitale svoje pjesme, raznih žanrova.

Zadar – Usmeni spomenik u Zadru proveden je 28. studenog kao vođena šetnja izabranim dijelovima grada, vrlo specifičnim lokalitetima za osobnu povijest naratorice i opću percepciju homoseksualnosti u lokalnom kontekstu. Ova šetnja posvećena je svim ispričanim i neispričanim pričama LGBTQ zajednice. Režiju potpisuje Anica Tomić, a dramatizaciju Jelena Solarić. Alternativna tura kretala je od Opće bolnice i publika je vođena po raznim lokacijama od važnosti za povijest i suvremenost LGBT kulture kroz prizmu naratorice Mime Simić – Gimnazija Vladimir Nazor, Kopnena vrata, Radio Zadar, Riva, Forum, Kalelarga i Most.