Clubture

Odbačeni

Nositelj
Umjetnička zajednica RoUm
Partneri
Udruga za razvoj 'uradi-sam' kulture Radiona, Labin Art Express XXI, Savez udruga Molekula
Godina
2019
Mjesta
Rijeka, Labin, Zagreb

Izložba i turneja "Odbačeni" priča je o otpadu koji putem kroz Hrvatsku postaje umjetnost. Izloženi predmeti nastali su prenamjenom (nadciklažom) otpada od drva, metala i elektronike. Predmeti su izrađeni u suradnji romske zajednice, romskih umjetnika/ica i dizajnera/ica kao i u suradnji s neromskim umjetnicama/dizajnericama u okviru RoUm umjetničke zajednice. Izložba sadrži priče o nastanku svakog od predmeta i osoba koje su ih napravile. Tijekom igraonica s djecom kao sastavnim, interaktivnim dijelom izložbe predmeti dobivaju glas osoba koje su ih izradile i “pripovjedaju” svoju priču. Izložba, baveći se odbačenim predmetima, podučava o gospodarenju otpadom, ekologiji, i konzumerizmu te doprinosi kritici suvremenog načina života s beskonačnim krugom kupovanja i bacanja predmeta. Također izložba podučava o romskoj zajednici koja je zbog vlastite marginalizacije bila osuđena na bavljenje otpadom, a koja sada nastoji tu predrasudu iskoristiti kao socijalni kapital u okviru pokreta RoUm svjedočeći o odbačenim ljudima. Dodatno izložba svjedoči, kroz predmete i njihove "glasnogovornike/ice" o zaboravljenim zanatima i vještinama varenja, obrade drva, ali i o novim vještinama i zanatima hakiranja elektronskih uređaja. Paralelno s turnejom izložbe Rijeka-Labin-Zagreb, održala se i digitalna turneja na facebook i instagram stranici RoUma gdje se pomoću fotografija otpada i predmeta koji su nastali iz tog otpada prikazuju izloženi predmeti.

Rijeka – U Rijeci se od 10. do 12. listopada, u prostorijama organizacije “Molekula” s Roum umjetnicima održavala radionica nadciklaže na kojoj je iz otpada nastalo 20-ak novih predmeta tehnikama inkluzivnog dizajna, varenja te rada u drvu. Izložba “Odbačeni” bila otvorena od 11. do 13. listopada u prostoru RiHub-a u Rijeci. Izložba dokumentira nastanak umjetničkih predmeta iz otpada te pripovijeda njihovu priču. Tijekom trajanja izložbe autori/ice i aktivisti/ce projekta RoUm djeci su čitali priče o predmetima te se s njima igrali. Umjetnici: Milan Mitrović (Roum umjetnik, Slavonski brod, metal), Denis Erdelji (Roum umjetnik, Kutina, drvo i metal), Džemka Toskić (Roum majstorica, likovna umjetnost) i Tanja Blašković (Molekula umjetnica, kustorica).

Labin – Drugo događanje u sklopu turneje održano je u Labinu od 13. do 15. listopada. Izložba “Odbačeni” bila je otvorena od 14. do 15. listopada u prostoru Labin Art Express-a u Labinu. Tijekom trajanja izložbe autori/ice i aktivisti/ice projekta RoUm djeci su čitali priče o predmetima te s njima razgovarali o odbačenima. Radionice su se odvijale čitav dan. Umjetnici: Milan Mitrović (Roum umjetnik, Slavonski brod, metal), Denis Erdelji (Roum umjetnik, Kutina, drvo i metal), Džemka Toskić (Roum majstorica, likovna umjetnost), Tina Gaspari (Labin Art Express XXI umjetnica, kustorica) i Siniša Senad Musić (Roum, koordinator).

Zagreb – Od 9. do 11. studenog u Galeriji Miroslava Kraljevića uz suradnju sa zagrebačkom Radionom održana je radionica koja je okupila umjetnike i umjetnice koji su od sakupljenog elektornskog otpada izrađivali umjetničke predmete. Izrađeno je desetak umjetnina koje su prikazane na izložbi u Zagrebu u prosincu 2019.

Izložba Odbačeni održana je od 11. do 15. prosinca u prostorijama Impact Hub Zagreb. Izložba je uključila interakciju s autorima predmeta te igraonice o transformativnoj moći dizajna i umjetnosti kao i o pitanju odbačenih.