Clubture

Don’t hate the media, be the media - II

Nositelj
Fantastično dobra institucija - Fade In
Partneri
Udruga Monte Paradiso, Udruga mladih Orlando, UKE - Urbana kultura i edukacija, Domaći - Udruga za kreativni razvoj, Udruga Filmaktiv, Pokret Urbanog Življenja, Koalicija udruga mladih - KUM, Mirovna grupa mladih Dunav, Inicijativa nadrealista Kostajnice, Udruga mladih Most, Kulturni centar mladih (Kutina), Agencija za informiranje, Klub mladih Šibenik, Udruga za promicanje informatike, kulture i suživota - IKS
Godina
2005
Mjesta
Petrinja, Kutina, Osijek, Karlovac, Vrbnik, Rijeka, Pula, Dubrovnik, Split, Šibenik, Hrvatska Kostajnica, Križevci, Beli Manastir, Vukovar, Slavonski Brod

Projekt Don’t hate the media, be the media sastoji se od tri faze: 1. projekcijski, prikazivački dio; 2. izvedba radionice - intenzivni bazični trodnevni tečaj upoznavanja s kamerom, montažom i osnovama novinarskog „sklapanja“ priče 3. monitoring i obilazak svih gradova u kojima su u zadnje dvije godine održane osnovne trodnevne radionice, te prezentacija napredne radionice koja će se odvijati krajem ove i početkom sljedeće godine. Prva faza projekta, „Uvod u video aktivizam“, obuhvatila je javnu video projekciju kratkih aktivističkih reportaža, klipova i animacija, uz razgovor s posjetiteljima te tumačenje osnovnih pojmova i svrhe video aktivizma. Druga faza projekta, „Don’t hate the media“, obuhvatila je trodnevnu radionicu u Petrinji, Osijeku i Karlovcu koju su vodili aktivisti FADE IN-a. Program radionice bio je miks teorijskog, tehničkog i praktičnog rada u kojemu je svaki/a polaznik/ca pokušao snimiti, montirati i sudjelovati u reportaži koju smo zajednički snimali. Cilj je bio ohrabriti mlade ljude da prepoznavanjem lokalnih problema njihova aktivnost ne treba stati. Uz dosta jednostavnu primjenu kamere i montaže te osnova prezentacije informacija (vijest, reportaža), vrlo je lako napraviti prilog koji je putem javnih projekcija, cd izdanja ili VHS-a moguće prezentirati javnosti, bez da to „mora“ biti televizija. Susret s novinarskim, snimateljskim i montažnim vještinama mladim ljudima omogućuje da sami postanu medij i time preuzmu konkretnu ulogu u mijenjanju i korektnom informiranju društva. Treća faza projekta bila je predstavljanje napredne radionice i dodatnog programa za video-aktiviste uz monitoring dosad napravljenih reportaža i tehničku pomoć za njihov daljnji rad. Članovi FADE IN-a sastali su se s bivšim sudionicima/cama radionica, razgovarali o trenutnom stanju u njihovom gradu, samostalnim produkcijama, te ih informirali o programu, sadržaju, očekivanjima i tehničkim detaljima napredne video radionice koje će se održati u Zagrebu i Splitu tijekom 2006. godine.

Petrinja - U prostorijama udruge IKS 29. 9. 2005. održano je predavanje Uvod u videoaktivizam.

Kutina - U klubu Arcus u Kutini 28. 10. 2005. održano je predavanje Uvod u videoaktivizam.

Osijek - U Galeriji Kazamat u Osijeku 19.12. 2005. održano je predavanje Uvod u videoaktivizam.

Karlovac - Standardna trodnevna radionica, incijativom udruge Domaći, pretvorena je u 10-dnevni intenzivni tečaj koji se održao od 5. do 25. rujna 2005. u Centru za mlade na Gazi. Radionica je široko nadopunjena scenarističkom radionicom i intenzivnijim radom na svakom pojedinom segmentu. Uz intenzivni scenarij, saržavala je kompletan program (snimanje, novinarstvo, montažu) te je u sklopu radionice završena reportaža na temu nedostatka prostora za mlade i besperspektivnosti mladih Karlovčana.

Vrbnik (otok Krk) - Radionica video-aktivističke reportaže i dokumentarnog filma u suradnji s partnerima, udrugom FILMAKTIV iz Rijeke održana je 3. i. 4. 12. u Galeriji. U ova dva dana program je bio usmjeren na novinarski i snimateljski dio (teorija + praksa).

Petrinja - Trodnevna radionica održana je od 16. do 18. 12. u udruzi IKS, a saržavala je kompletan program (snimanje, novinarstvo, montaža). Veliki interes vladao je zbog činjenice da kao dio Udruge IKS već nekoliko godina djeluje i Radionica amaterskog filma – RAF.

Rijeka - Prezentacija napredne radionice održana je 2. 12. u udruzi Filmaktiv.

Pula - Prezentacija napredne radionice održana je 5. 12. u MP HACKLAB-u.

Dubrovnik - Prezentacija napredne radionice održana je 7. 12. u Klubu Orlando.

Split - Prezentacija napredne radionice održana je 8. 12 u prostorima Koalicije udruge mladih.

Šibenik - Prezentacija napredne radionice održana je 9. 12 u Klubu mladih Šibenik.

Hrvatska Kostajnica - Prezentacija napredne radionice održana je 13. 12. u Pučkom otvorenom učilištu.

Križevci - Prezentacija napredne radionice održana je 14. 12. u Matici hrvatskoj.

Beli Manastir - Prezentacija napredne radionice održana je 19. 12. u Društvenom centru.

Vukovar - Prezentacija napredne radionice održana je 20. prosinca u Mirovnoj udruzi mladih.

Slavonski Brod - Prezentacija napredne radionice održana je 20. prosinca u Galeriji Becić.