Clubture

Militantna istraživanja - Kolektivna akcija

Nositelj
Što, kako i za koga - WHW
Partneri
Art radionica Lazareti, Drugo more
Godina
2005
Mjesta
Zagreb, Rijeka, Dubrovnik

Projekt čini serija predavanja koje organizira kustoski tim udruge WHW pod zajedničkim nazivnikom istraživanja mogućnosti kolektivnog rada i izvaninstitucionalnog umjetničkog samoorganiziranja, u kontekstu lokalne i međunarodne umjetničke produkcije te u suradnji s drugim područjima kulture. U izboru predavača naglasak je stavljen na umjetnike, teoretičare i kustose čiji rad aktivno pridonosi afirmaciji kulture koja nema samo reprezentativnu, nego i produktivnu ulogu. Gosti predavači bili su: Gregory Sholette, Graciela Carnevale i Johanna Billing.

Zagreb - U Galeriji Nova, 5. ožujka, održano je predavanje ''B+B, ponovni susret''. B+B čine Sarah Carrington i Sophie Hope, koje zajedno rade od 2000, razvijajući projekte koji otvaraju pitanja o društvenoj funkciji umjetnosti. Namjera B+B je razmatrati i propitivati procese i implikacije društveno angažiranih umjetničkih praksi. Kroz dijalog, razmjene, i javne diskusije, B+B rade na stvaranju prostora za kritičku refleksiju. U Galeriji Nova B+B su održale predavanje i prezentaciju o svojoj kustoskoj praksi i dosadašnjim projektima, koji uključuju Praćenje promjene, izleti u umjetnost i obnovu, B+B na turneji, Zamjena pozicija, Mekana logika i Umjetnost preživljavanja. Dio predavanja bio je posvećen razgovoru o razlozima B+B za kustoski rad u timu, kao i o planovima za dugoročnu suradnju s organizacijama u regiji.

Rijeka - U Malom salonu u Rijeci, 6. ožujka, B+B su održale predavanje ''B+B, ponovni susret''.

Zagreb - U Galeriji Nova, 21. lipnja, skupina Škart održala je predavanje ''Škart, jedem ti kuću'' o svom dosadašnjem radu, razlozima za rad u timu i osnivanju HorkeŠkarta, te strategijama koje upotrebljavaju u svojim umjetničko-aktivističkim projektima. ŠKART je jedna od europskih najpoznatijih umjetničkih aktivističkih skupina koju su 1990. u Beogradu osnovali Đorđe Balmazović i Dragan Protić. Grupa sudjeluje na izložbama i protestima, a pogled, zvuk i iznenađenje njihovi su alati. Osim sudjelovanja na izložbama, ŠKART proizvodi grafički dizajn za kazališne festivale, umjetničke događaje i radio. Kao vizualni umjetnici i ekperimentalni grafički dizajneri čiji se rad temelji na radu s lokalnim zajednicama inicirali su i sudjelovali u mnogim kolaborativnim projektima vezanim za nesigurna i traumatična društvena pitanja. Vrlo često je prostor njihova djelovanja ulica. Njihovi projekti nisu namijenjeni umjetničkom svijetu, a još manje umjetničkom tržištu. Uključuju male skupine ljudi koji pridonose svojim znanjem i iskustvom. Oni omogućuju tim ljudima da sudjeluju u simboličkoj izmjeni dobara u kojoj za uzvrat dobivaju svoje dostojanstvo i identitet.

Dubrovnik - U Art radionici Lazareti, 23. lipnja, skupina Škart održala je predavanje '''Škart, jedem ti kuću''.

Rijeka - U prostoru Molekula, 21. lipnja, član grupe Dmitri Vilenski održao je predavanje ''Što da se radi?'' o djelovanju grupe Chto delat?, njihovim novinskim izdanjima i raznim umjetničkim akcijama te je postavio teze o razvoju društveno angažirane umjetnosti u Rusiji u odnosu na povijesno nasljeđe ruske avangarde. Osnovana početkom 2003., Chto delat? / What is to be done? / Što da se radi? grupa je umjetnika (Nikolai Oleinikov, Kirill Shuvalov, Tsaplya i Glucklya, Dmitry Vilensky), filozofa (Artem Magun, Alexei Penzin, Oxana Timofeeva) i pisaca (David Riff, Alexander Skidan) koji žive u Petrogradu, Moskvi, Nizhny Novgorodu i Berlinu. Radna grupa Chto delat? objavljuje novine na ruskom i engleskom tematski usmjerene na današnju poetiku i politiku, s posebnim naglaskom na rusku umjetničku i intelektualnu situaciju. Grupa je također aktivna u različitim umjetničkim projektima, uključujući javne akcije, radijske programe i umjetnička istraživanja javnog prostora.

Zagreb - U Galeriji Nova, 24. lipnja, Dmitri Vilenski održao je predavanje ''Što da se radi?''

Zagreb - U Galeriji Nova, 23. lipnja, članovi Colectivo Situaciones Diego Sztulwark i Veronica Gago su održali predavanje ''Militantna istraživanja'' o razvoju novih društvenih protagonista u Argentini, svojoj suradnji s društvenim pokretima i metodologiji djelovanja. Colectivo Situaciones (Edgardo Fontana, Diego Sztulwark, Verónica Gago, Natalia Fontana, Mario Santucho, Sebastián Scolnik) je kolektiv “militantnih istraživača” koji radi u Buenos Airesu. Sredinom 90-ih organizirali su u suradnji s javnim sveučilištima seriju seminara “Katedra Che Geuvara”, a posljednjih pet godina blisko surađuju s nezaposlenim radnicima, seljacima, aktivistima za ljudska prava i ostalim društvenim protagonistima u Argentini. Svoja su iskustva sakupili u nekoliko knjiga, članaka i pamfleta, od kojih su mnoge uredili sa samim pripadnicima pokreta. Predlažu definiciju novih društvenih protagonista koji ne otvaraju tek novu politiku, nego je utemeljuju u iskustvima otpora kao što su horizontalnost, autonomija i multiplicitet, zahtijevajući novi koncept: revolt, pobunu i subverziju kao subjektivne načine činjenja.

Dubrovnik - U Art radionici Lazareti, 27. lipnja, Colectivo Situaciones održali su predavanje ''Militantna istraživanja''.

Zagreb - U Galeriji Nova, 3. studenog, Gregory Sholette održao je predavanje „Vidio sam neprijatelja i neprijatelj smo mi“. Predavanje je problematiziralo rad umjetničkih kolektiva kao što su Yomango, Critical Art Ensemble ili The Yes Men, skrečući pažnju na činjenicu da je takozvana "kreativna klasa" urbanih dizajnera, televizijskih producenata, sofisticiranih kuhara i umjetnika smijenila tradicionalne radničke klase, ali i da je to učinjeno uz pozdrav kapitalu ne kao oponentu, nego kao potencijalno ravnopravnom partneru. Čak i politički angažirani, intervencionistički umjetnici neizbježno su prisiljeni koristiti istu metodologiju i mreže koje stvara poduzetnička kultura, kako je naziva Chin-tau Wu: kombinacija korporativnog patronata i svijeta visoke umjetnosti, mode i informacijskih tehnologija. S obzirom na to, kako danas shvatiti efektivnost i znacenje kritickog neslaganja kada ono dopire iz istog onog svijeta koji izaziva?

Dubrovnik - U Dubrovniku je Gregory Schollete u Galeriji Otok 5. studenog održao predavanje „Vidio sam neprijatelja i neprijatelj smo mi“.

Zagreb - U Galeriji Nova, 1. prosinca, Graciela Carnevale održala je predavanje o grupi Tucumán Arde (Tucumán gori), koja je bila kulminacija radikalnog procesa argentinske avangardne skupine umjetnika. Taj je proces učinjen vidljivim raznim umjetničkim radovima, manifestima i akcijama koji su se odvijali od 1966. do 1968., u razdoblju intenzivnih rasprava, traganja i ideoloških transformacija, čija je posljedica bila shvaćanje umjetnosti kao političke prakse u kojoj umjetnost nije podređena politici. Tucumán je ime regije u sjeveroistočnoj Argentini koja je zbog svoje tropske klime idealna za uzgoj agruma, povrća, duhana i osobito šećerne trske. U drugoj polovici 60-ih poljoprivredna struktura u Tucumánu transformirana je masovnim intervencijama koje je provodila vlada za vrijeme diktature Juana Carlosa Ongania. Tucumán Arde bio je kolektivni projekt umjetnika iz Rosaria i Buenos Airesa čiji je cilj, potpuno u duhu klasične avangarde, bio proširiti granice vlastitih metoda i oblika umjetničke prakse. Istodobno, radili su na informacijskoj kampanji protiv službene vladine propagande. Političke konotacije Tucumán Ardea nisu samo u sadržaju nego i u načinu na koji je doveden u pitanje status quo umjetnosti i politike, koji ukazuje na izlazak iz umjetničkih institucija u društvenu sferu. Tucumán Arde bio je pokušaj izazova umjetničkih, kulturnih i političkih uvjeta u različitom društveno-političkom kontekstu tog vremena. Danas stoji kao referenca i poziv na zamišljanje alternativnih smjerova umjetničke prakse u našim aktualnim okolnostima

Dubrovnik - U Dubrovniku je Graciela Carnevale u Galeriji Otok 4. prosinca održala predavanje „Tucuman Arde“.

Zagreb - U Galeriji Nova 16. prosinca održano je predavanje i projekcija „Magical World“ Johanne Billing. Švedska umjetnica Johanna Billing boravila je u Zagrebu u studenome i prosincu 2004. kao gost udruge Što, kako i za koga/WHW, u sklopu West Balkan AiR programa za razmjenu umjetnika/ca između zapadnog Balkana i nordijskih zemalja. Scenarij za film “Magical World” osmišljen je za vrijeme tog studijskog boravka, a film je snimljen u lipnju 2005. u Kulturnom centru Dubrava, u suradnji s dječjim zborom “Mala Dubrava”, te je već u rujnu prikazan na uglednom Istanbulskom bijenalu. Projekcija i predavanje u Galeriji Nova bili su prvo prikazivanje ovog filma u Hrvatskoj.

Rijeka - U Rijeci je Johanna Billing uz Magical World pokazala i starije filmove, te tako predstavila svoj rad u cijelosti. Događanje se održalo 17. prosinca u prostoru udruge Drugo more - Molekula.