Clubture

Čovjek je Prostor: Vitić_pleše_drugi_krug

Nositelj
Udruga Bacači sjenki
Partneri
Drugo more, Koalicija udruga mladih - KUM, Multimedijalni institut
Godina
2005
Mjesta
Zagreb, Split, Rijeka

«Čovjek je prostor» je dugoročni projekt u čijem okrilju nastaju različite inicijative, mreže, programi i istraživanja, strukturirani ili kao pojedinačni projekti ili kao moduli. Ono što je zajedničko svim projektima s ovim nadnaslovom jest strijemljenje otkrivanju, promicanju i ostvarivanju novih modela kulturne proizvodnje vezanih za određene modele urbanog funkcioniranja; pronalaženje alternativnih i modularnih oblika potpora i financiranja različitih inicijativa koje se bave ovim pitanjima; želja za poticanjem javne debate o načinima i mogućnostima obnove suvremene hrvatske arhitekture u svjetlu njene funkcionalnosti i promjena koje sobom donosi sadašnjost. U tom smislu, «Čovjek je prostor» je i sam moguć kao novi kulturni model, ali i kao prijedlog samoodrživosti i integriteta lokalne zajednice inovativnim metodama. Projekt «Vitić_Pleše, Drugi Krug» zamišljen je kao neka vrst prijelaza, tranzicije od projekta «Vitić_Pleše» koji je umjetnički projekt zajednice na Vitićevom neboderu u Laginjinoj 7-9, u Zagrebu, remek djelu moderne arhitekture nastalom kasnih 1950ih godina.

Zagreb - U Zagrebu je 16. 11. u net.kulturnom klubu mama održano uvodno predavanje i predstavljanje projekta Čovjek je prostor: Vitić_pleše.

Split - U Splitu je 17. 11. u Klubu Kocka održano predstavljanje projekta Čovjek je prostor: Vitić_pleše.

Zagreb - U Galeriji Modulor (CZK Trešnjevka) 22. 11. održana je izložba Čovjek je prostor: Laginjina 9 – jedan život. Na izložbi je predstavljen specifičan pogled na projekt «Vitić_Pleše», kao jedan od tematskih krugova koji najzornije predočavaju prožimanje arhitekture i njenih izravnih korisnika – stanara; interakciju idejno-konceptualne ravni i zakona i zahtjeva svakodnevice. Izložbu čine: dijelovi osobne dokumentacije stanara Laginjine 7 i 9 u Zagrebu (fotografije, pisma i sl.) koji svjedoče o načinu života u objektu od 1962. do danas; arhivska dokumentacija o nastanku ovog objekta koja objekt postavlja u kontekst stvaranja Mape moderne hrvatske arhitekture kao kapitala zajednice; video zapisi-izjave različitih osoba iz javnog života (arhitekti, povjesničari, umjetnici, itd.) relevantnih za temu, te samih stanara.

Rijeka - U Galeriji Molekula 23. 11. održano je predstavljanje projekta Čovjek je prostor: Vitić_pleše.

Rijeka - U Rijeci je 5. 12. u Galeriji Molekula održana radionica za građanstvo Metodologija razvijanja dinamičnih humano-urbanih mreža u cilju podsticanja civilne inicijative u riješavanju aktualnih urbanih problema. Radionica učesnike upućuje u metodologiju stvaranja dinamične humano-urbane mreže, odnosno, daje im know-how o tome kako se neko goruće urbano pitanje (rekonstrukcija zgrade, kvarta, izgradnja potrebnih objekata, eliminacija nepoželjnih objekata, itd.) može učiniti aktualnim i rješivim kroz konceptualizaciju i umjetničke sadržaje, a ponajprije kroz mobilizaciju onih čija je svakodnevica izravno pod utjecajem tog problema (stanari, žitelji kvarta, zaposlenici određenih firmi i/ili institucija, itd.). Ova mobilizacija se konkretizira u samoorganiziranju žitelja i preuzimanju inicijative u njihove ruke. Riječ je o modelu u kojem određena udruga/inicijativa odigrava ulogu katalizatora, informatora, artikulatora, te koordinatora inicijative do faze u kojoj su stvoreni uvjeti za prepuštanje daljnje realizacije samoj zajednici.

Split - U Splitu je 6. 12. u Klubu Kocka održana izložba Čovjek je prostor: Laginjina 9 – jedan život.

Zagreb - U Zagrebu je 8. 12. u net.kulturnom klubu mama održana radionica za građanstvo Metodologija razvijanja dinamičnih humano-urbanih mreža u cilju podsticanja civilne inicijative u riješavanju aktualnih urbanih problema.

Rijeka - U Rijeci je 12. 12. u galeriji Camera Opscura održana izložba Čovjek je prostor: Laginjina 9 – jedan život.

Split - U Splitu je u Klubu Kocka 14. 12. održana radionica za građanstvo Metodologija razvijanja dinamičnih humano-urbanih mreža u cilju podsticanja civilne inicijative u riješavanju aktualnih urbanih problema.