Clubture

Nevidljivi Zagreb - serija predavanja

Nositelj
Platforma 9.81 - Institut za istraživanja u arhitekturi
Partneri
Blok - Lokalna baza za osvježavanje kulture
Godina
2005
Mjesta
Zagreb

Nevidljivi Zagreb je projekt koji istražuje prostorne mogućnosti neiskorištenih gradskih prostora te se suprotstavlja njihovoj ubrzanoj komercijalizaciji. Privremenim naseljavanjem neiskorištenih prostora kulturom nastoji se stvoriti nove javne prostore.

Zagreb - U MM centru 17. 3. brazilsko-portugalska arhitektica Daniela Brasil održala je predavanje o projektu Project Lisabon - Cultural Capital of Nothing koji je bio svojevrsna kontra–akcija državnom projektu portugalske vlade “Lisabon Cultural Capital of Europe“ 2001. Brasil je dala iscrpan opis lokacije na kojoj se projekt dogodio te se osvrnula na najvažnije metode rada prilikom projekta koji je omogućio građanima da koriste javne prostore za vlastitu kulturu i bio opreka reprezentativnoj kulturi institucija.

U Galeriji Nova 9. 6. Eva de Klerk (NL) održala je predavanje From Squatters to Cultural Enterpreneurs – Privremeni Amsterdam 2. Predavanje se bavilo događajima na skvoterskoj kulturnoj sceni Amsterdama te zauzimanjem nekadašnjeg brodogradilišta na sjevernoj obali rijeke Ij, u kojem danas grupa umjetnika i kulturnih menedžera vodi paralelni grad s vlastitom infrastrukturom koji na 80 000 m2 opslužuje koloniju umjetnika, znanstvenika, studenata i obrtnika.

U Galeriji Nova 16. 6. sociolog kulture i aktivist Miha Zadnikar (SI) održao je predavanje Biotop Metelkova. Predavanje je tematiziralo Autonomni kulturni centar Metelkova u Ljubljani, a bavilo se etapama razvoja, kulturnim i političkim aspektima te kombinacijom neprofitnog i profitnog sektora koji koegzistiraju u ovom prostoru.