Clubture

Human Rights Film Festival - turneja

Nositelj
Udruženje za razvoj kulture "URK"
Partneri
Multimedijalni institut, Art radionica Lazareti, Labin Art Express XXI, Kreativni veznik alternativnog razvoja kulture - K.V.A.R.K., Udruga za razvoj audio-vizualne umjetnosti - Metamedij, Drugo more, Domaći - Udruga za kreativni razvoj, Kulturno - umjetnička udruga Romb, Udruga građana Spirit, Mirovna grupa mladih Dunav, Udruga za promoviranje humanosti i urbane kulture - HUK, Akcija za civilnu transparentnost - ACT, Baranjska udruga mladih, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Gorička alternativna scena, PUŽ - Pokret urbanog življenja
Godina
2005
Mjesta
Split, Knin, Križevci, Rijeka, Pula, Čakovec, Zabok, Slavonski Brod, Vukovar, Karlovac, Dubrovnik, Labin, Beli Manastir, Osijek, Velika Gorica

Festival filma o ljudskim pravima nudi recentna ostvarenja svjetske, regionalne i nacionalne kinematografije kojima je zajedničko bavljenje različitim tematikama povezanim s pitanjima ljudskih prava. Pored filmskog festivalskog programa održalo se niz događanja kao što su gostovanja, prezentacije, okrugli stolovi, izložbe i koncerti, a poslije središnjeg zagrebačkog događanja uslijedila je turneja u petnaestak hrvatskih gradova u suradnji s lokalnim kulturnim inicijativama i aktivističkim grupama. hjbgkgk

Split - U sklopu aktivističke večeri koju Romb tradicionalno održava srijedom u Domu omladine, 5. 2. je ukratko predstavljen festival te su održane dvije filmske projekcije.

Knin - Filmovi su prikazani u Multimedijalnom centru za mlade 6. i 7. veljače.

Križevci - Projekcije filmova prikazane su 10. i 11. veljače u podrumu Doma omladine u Križevcima.

Rijeka - Filmovi su prikazani u prostoru udruge Spirit 18. i 19. veljače.

Pula - Filmovi su prikazani u prostoru udruge Metamedij od 23. do 16 veljače.

Čakovec - Filmovi su prikazani u Klubu mladih Čakovec 5. i 6. ožujka.

Zabok - Filmovi su prikazani u prostoru udruge Gokul 10. i 11. ožujka. U Zaboku su održane filmske projekcije koje su ujedno programski vezane za rad Tabor film festivala te tribina na temu izgradnje Centra za azilante u Stubičkoj Slatini.

Slavonski Brod - Filmovi su prikazani u Domu umirovljenika 19. i 20. ožujka. HRFF je u suradnji s Udrugom žena Brod snimio polusatnu radi emisiju posvećenu trgovanju ženama. Emisija je ujedno postala i bitan segment promocije događanja, a vezana je za jedan od nacionalnih programa MUP–a RH i Ureda za ljudska prava RH koji se odnosi na trgovinu ženama i djecom. Ta je tema obrađena prije svega zato jer je Slavonski Brod kao mjesto uz granicu do sada identificirano kao kritično područje trgovine ženama.

Vukovar - U hotelu Dunav u Vukovaru 17. i 18. ožujka održana su dva dana filmskih projekcija te je u suradnji s Udrugom žena Vukovar održana jednosatna tribina “Nije na prodaju” na temu trgovanja ženama. Na tribini su sudjelovali moderator: Ružica Mandić, iz Udruge žena Vukovar i gosti, iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, Centra za socijalnu skrb, Policijske uprava Vukovarsko-srijemske županije. I ovaj grad je identificiran kao kritično područje trgovanja ženama, a tema je vezana za jedan od nacionalnih programa MUP–a RH i Ureda za ljudska prava RH koji se odnosi na trgovinu ženama i djecom.

Karlovac - U Centru za mlade na Gazi 22. i 23. ožujka održana su dva dana filmskih projekcija.

Dubrovnik - U sklopu programa Protuotrov koji host-partner Art radionica Lazareti uspješno provodi od 4. do 8. travnja dogodilo se predstavljanje Festivala filma o ljudskim pravima te projekcije filmova. Zadnji dan je održana i tribina o main-stream i nezavisnim medijima s gostima, profesorima i studentima studija "Mediji i društvo" Dubrovackog sveučilišta.

Labin - U KUC Lamparna 29. i 30. 4. održana su dva dana filmskih projekcija te tribina pod nazivom “Sve što ste željeli znati o feminizmu u sat vremena” na temu položaja i zastupljenosti žena u politici. Tribinu je organiziarao Labin Art Express i GONG, a prethodila je lokalnim izborima te se dotakla ove važne teme prije svega na lokalnoj razini.

Beli Manastir - U kino dvorani Gradskog učilišta održan je program filmskih projekcija 5. i 6. svibnja.

Osijek - U Centru za mir, nenasilje i ljudska prava 30. i 31. svibnja prikazani su filmovi koji na ovaj ili na onaj način potiču program host-partnera pod naslovom “Suočavanje s prošlošću”, a odnose se na rad s mladim ljudima. Nakon projekcije filma “Lora-svjedočanstva” redatelja Nenada Puhovskog održao se razgovor s autorom i s koscenaristom filma Nenadom Puhovskim i Perom Jurišinom koji je vodio ravnatelj Centra za mir, nenasilje i ljudska prava.

Velika Gorica - Filmske projekcije su održane u sklopu Goričkih večeri koje organiziraju Pučko otvoreno učilište i Poglavarstvo grada Velike Gorice u Pučkom otvorenom učilištu 21. lipnja.