Clubture

Don't hate the media, be the media

Nositelj
Fantastično dobra institucija - Fade In
Partneri
Art radionica Lazareti, Udruga mladih Orlando, Udruga za promoviranje humanosti i urbane kulture - HUK, Klub mladih Šibenik
Godina
2004
Mjesta
Knin, Šibenik, Dubrovnik

Don't hate the media, be the media sastojao se od dvije faze - projekcijskog/prikazivačkog dijela i trodnevne radionice upoznavanja s kamerom, montažom i osnovama novinarskog ˝sklapanja˝ priče. Dok su mainstream mediji zaokupljeni preživljavanjem i svoj program baziraju na financijskoj isplativosti, uz to iskrivljavaju i filtriraju događanja i često su površni, s druge strane internetizacija i pojeftinjenje multimedije omogućili su širenje informacija nesmetanom brzinom - što se projektom želi istaknuti i iskoristiti kao važna prednost. Budući da je video najutjecajniji medij, projektom se nastojalo zainteresiranima prikazati kako se koristi osnovna video oprema za produkciju vlastitih informacija i ohrabriti ih da prepoznavanjem lokalnih problema njihova aktivnost ne treba stati. Kod ljudi je često prisutan srah od tehnike, a učenje konkretnih vještina omogućuje im da sami postanu medij i time preuzmu konkretnu ulogu u mijenjanju i korektnom informiranju društva. Posebno se to odnosi na alternativu mainstream/korporativnim medijima koji zbog raznih razloga ne žele pokriti neke vijesti i događanja.

Knin - U Alternativnoj knjižnici kulture, 14. veljače, prikazana je video projekcija kao uvod u raspravu o potrebi i smislu video aktivizma.

Šibenik - U crtaoni srednje škole u Šibeniku, 15. travnja, prikazana je video projekcija kao uvod u raspravu o potrebi i smislu video aktivizma.

Dubrovnik -. U Art radionici Lazareti, 13. svibnja, prikazana je video projekcija kao uvod u raspravu o potrebi i smislu video aktivizma.

Knin - U Udruzi za promoviranje humanosti i urbane kulture HUK, od 14. do 16. svibnja, održana je radionica snimanja na kojoj je napravljena reportaža s temom «Odlaganje smeća u prirodnom okruženju». Svi polaznici prošli su sve tri uloge: snimateljsku, novinarsku i montažersku.

Šibenik - U Klubu mladih Šibenik, od 21. do 23. svibnja, na radionici snimanja bavilo se problemom nedostatka prostora za mlade o kojemu je napravljena reportaža.

Dubrovnik - U Klubu Orlando, od 11. do 13. lipnja, na radionici se radila reportaža u kojoj je obrađena tema postojanja kluba Orlando te njegove publike.