Clubture

Karlo Rojc - upoznaj svog susjeda

Nositelj
Udruga za razvoj audio-vizualne umjetnosti - Metamedij
Partneri
Udruga Distorzija, Udruga Studio KaPula
Godina
2005
Mjesta
Pula

Karlo Rojc - upoznaj svog susjeda je događaj čiji je koncept povezivanje i suradnja udruga kroz zajedničke akcije s ciljem stvaranja javnog kulturnog proizvoda unutar zgrade K. Rojc u kojoj je smješten veći dio pulskog NVO sektora. Radi se o povezivanju udruga u Rojcu, a kojih ima više od 60, kroz organizaciju i realizaciju zajedničkih događaja u kojima umjetnici koji djeluju u Rojcu i gostujući umjetnici djelovanjem u javnom prostoru zgrade K. Rojc u Puli, kreiraju društveni, odnosno javni kulturni proizvod, kao što su fotografije produkt foto radionice, oslikani zajednički prostori u zgradi u sklopu krojcberg radionice, te informativni vodič o udrugama koji je produkt manifestacije Otvorena Vrata Rojca.

Pula - U zgradi K. Rojca, od 24. do 30. travnja održana je radionica Krojcberg. Projekt Krojcberg osmišljen je kao radionica koja ima za zadatak oblikovanje zajedničkog prostora zgrade bivše kasarne u kojoj djeluje preko pedeset nevladinih udruga u gradu Puli. Putem natječaja koji je objavljen na web stranici, na radionicu se prijavilo 25 autora iz Hrvatske i inozemstva, od toga svega 10 autora iz Pule. Polaznici radionice su mahom akademski umjetnici ili laici, svatko od njih je dobio jedan dio javnog prostora koji je na jedinstven način povezan u niz radova, pod naslovom: «Rojc-grad».

Od ožujka do svibnja članovi Udruge Studio KaPula obilazili su prostore udruga unutar zgrade Rojca te su foto-dokumentirali aktivnost udruga Rojca. Rezultat foto sessiona bila je izložba fotografija «Ljudi iz Rojca» koja je otvorena 27. svibnja. Izložbu su realizirali članovi udruge i polaznici fotografske radionice 2005., a sastojala se od 65 fotografija (formata 30 x 40 cm) prikazanih u hodniku, u prizemlju zgrade i u klubu «Metamedija». Glazbeni ton otvaranju izložbe dao je harmonikaš Tomislav Novak te potom zbor «Teranke» i «Romski cvjetovi».

Tribina na otvorenom s temom: «Rojc: generator civilnog društva Pule» i nastup KUD-a «Mladi romski cvijetovi» održani su 27. svibnja. Tijekom dana, 28. svibnja, dogodio se Graffiti session na kojem su sudjelovali pulski writeri (Uka, Teddy Lee) i team writera iz Rijeke (Sec, Skor, Monk i Mosk). Udruge Metamedia, Merlin, Zelena Istra, Suncokret, KaPula, Tai Chi Klub «Pula» su u prostorima u kojima djeluju prezentirale svoj rad, a prezentiran je i projekt Krojcberg. U večernjem dijelu uslijedio je nastup ženskog hip hop dueta iz Beograda Bitcharke na travi i Shazalakazoo-a (eklektična elektronika).