Clubture

Podzemni grad XXI

Nositelj
Labin Art Express XXI
Partneri
Labin Art Express XXI
Godina
2003
Mjesta
Labin

Labin - U KuC Lamparni 26. i 27. srpnja izvedeni su instalacija i performance «Začeće».

Kazališni praktikum skupine "Open Hearts Production Co.” (New York) u suradnji s Chashama Theatre New York i Polygon (Zagreb) – New Artizans in Residency programom održan je od 28. lipnja do 6. srpnja. Kazališni praktikum s polaznicima iz Labina, Raše, Žminja, Rijeke i Pule bavio se kazališnim, plesnim i vizualnim disciplinama s ciljem stvaranja prostora za dijalog i kreaciju. Praktikum je bio zamišljen kao otvoreni studio interdisciplinarnih sadržaja u sklopu kojeg će se postaviti temelji za buduću međunarodnu plesnu produkciju. Radionica je bila fokusirana na pokret – koreografske sekvence, video dokumentiranje i eksperimentalne video-plesne inerakcije. Kroz dvotjedni program rezidencije 12-ak učesnika pod vodstvom profesionalaca stvaralo je u KuC”Lamparni” nove plesno-vizualne forme. Ova umjetnička razmjena ostvarena je s ciljem da se kroz klasičnu workshop formu i razmjenu znanja i iskustva uspostavi mogućnost koprodukcije s lokalnom scenom te da prostor Lamparne ponovo zaživi kao prostor namijenjen pripremi produkcija međunarodnih projekata. Rezultati radionice predstavljeni su javnosti 5. srpnja kroz multimedijalnu akciju u KuC Lamparni.

Modni “post-human” laboratorij pod vodstvom milanske umjetnice Xene L. Županić, bavio se alternativnim načinima predstavljanja odjevnih, modnih predmeta. Polaznici laboratorija kroz 2 tjedna (od 1. do 15. kolovoza) radili su u KuC Lamparni na energiji, pokretu, mimi, glasu… i posebno na izražavanu tkz. “primordijalnih” instinkta. Nekolicina sudionika laboratorija sudjelovala je potom u modnom performansu “Xena & her foolish wives” koji se održao 16. kolovoza u Labinu, 22. kolovoza u Opatiji, kao i u performansu “Blakan, ni na nebu ni na zemlji” izvedenom u Beču (Tanzquartier), 14. listopada.

Modni performance alternativne modnog labela HERMETIKA, Milano izveden je 15. kolovoza u KuC Lamparni kao javna generalna proba za nastup na Starom trgu u Labinu koji se izveo idućeg dana, 16. kolovoza. Radi se o kazališno-glazbeno-scenskom modnom spektaklu post-modernističke milanske umjetnice Xene L. koja za svoje avangardne kolekcije (kombinacija bogatih, baroknih i asketskih, posthumanističkih elemenata) ne koristi profesionalne manekene već modele koje pronalazi na licu mjesta.

U KuC Lamparni je od 10. do 18. kolovoza šest ruskih umjetnika iz St. Petersburga realiziralo projekt «Plato's cave» posvećen projektu «Podzemni grad XXI Labin» koji je završio izložbom foto, video i filmskih radova, uglavnom nastalih tijekom njihova boravka u Labinu i okolici. Navedeni program je realiziran u suradnji s kultnim ruskim časopisom za umjetnost i znanost «Kabinet» i «Freud's Dream Museum» iz St. Petersburga. Voditelji ovog projekta, u kojem su sudjelovali trenutno najinteresantniji predstavnici suvremene ruske foto/video/filmske produkcije su: Viktor Mazin i Olesya Turkina, kustosi ruskog paviljona na 48. Bijenalu u Veneciji, 1999. Projekt «Plato's cave» bio je predstavljen javnosti prigodnom izložbom u KuC Lamparni 17. kolovoza. Koncept izložbe inspiriran je projektom «Podzemni grad XXI»: suvremeni svijet postaje sve manje i manje materijalan. Projekcije dominiraju ljudskom civilizacijom. Da bi razumjeli ovaj svijet iluzija moramo sići u rudnik i ponovno razmotriti priču o Platonovoj špilji. Izložba “Platonova špilja” sastojala se od radova petoro umjetnika koji su se služili projekcijama uz korištenje: kompjutera, filmova, diapozitiva.