Clubture

Connect Plug'n'Politix

Nositelj
Udruga Monte Paradiso
Partneri
Udruga građana Spirit, Multimedijalni institut
Godina
2003
Mjesta
Pula, Zagreb, Rijeka

U Hrvatskoj Open Source / Free Software je gotovo nepoznat izvan “kompjuteraških” krugova. Internet koristi nešto iznad 11% populacije (vidi www.nua.ie) za razliku od Švedske i Nizozemske gdje Internet koristi gotovo 70% populacije. U Open Source / Free Softwareu vidljiva je nova mogućnost informiranja i digitalne emancipacije i dobra prilika za privući ljude koji nisu toliko u NGO/ Alternativi, itd... na “alternativna” mjesta. Među ostalim smatra se da je OS/ FS punk 21. stoljeća i da znanje i tehnologija moraju biti svima dostupni. U sklopu linije Connect Plug'n'Politix održana su četiri gostovanja stranih organizacija i inicijativa u razdoblju od 21. rujna do 12. prosinca 2003.

Pula, Rijeka i Zagreb - Kolektiv ASCII iz Amsterdama gostovao je u Hrvatskoj od 22. rujna do 1. listopada. 23. rujna održali su prezentaciju ASCII kolektiva i Squat!Net web portala za squattere, 24. rujna održali su uvod u wireless tehnologije, 25. rujna workshop o samoizgradnji antena za wireless na kojem su sudionici sami radili antene koje su mogli ponijeti doma. 27. i 28. rujna isprobavala se wireless tehnologija na terenu između Ekonomskog fakulteta u Puli i zgrade ex Karlo Rojc. U Zagrebu su 30. rujna održali prezentaciju i workshop.

Derek Holzer, audio umjetnik na GNU/Linux platformi, gostovao je u Puli, Rijeci i Zagrebu. Gostovanje je trajalo od 1. do 9. listopada 2003. godine. U Puli je održao radionicu o multimedijalnim programima na Linuxu i prezentirao rad u Pure Data softwareu. Tom se prigodom participantima podjelio Knoppix DeMuDi GNU/Linux na Cd-u. Workshop o audio alatima na GNU/Linux platformi održao je 6. listopada u Rijeci i 7. listopada u Zagrebu.

Članovi kolektiva Autistici i Dyne gostovali su u Puli, Zagrebu i Rijeci između 28. studenog i 1. prosinca 2003. godine. Gosti su predstavili rad nezavisnih servera u Italiji (www.autistici.org, www.ecn.org, ...), talijanske Indymedije (italy.indymedia.org), te talijanskog Hackmeetinga (www.hackmeeting .org).

Gostovanje Kiberpipe iz Ljubljane trajalo je od 10. 12. do 12. 12. 2003. godine. 10. 12. su gostovali u Puli, 11. 12. u Rijeci, a 12. 12. 2003. u Zagrebu. Na gostovanjima se održala prezentacija i workshop u radu s 3d rendering alatom za GNU/Linux Blender (www.blender.org) te predavanje o Laptop glazbi s nove točke gledišta.