Clubture

Next 5 minutes

Nositelj
Multimedijalni institut
Partneri
Art radionica Lazareti, Informatička udruga Info-Veritas
Godina
2003
Mjesta
Dubrovnik, Split, Pula, Zagreb, Osijek, Vis

Next 5 Minutes je međunarodni festival "taktičnih medija" koji se svake tri godine održava u Amsterdamu i jedan je od najznačajnijih i najinventivnijih internacionalnih medijskih festivala koji predstavlja socijalno-politički angažiranu medijsku i umjetničku produkciju te eksperimentalnu uporabu tehnologija. U četvrtoj inkarnaciji bitno je promijenio sturkturu jer je raspodijeljen u seriju manjih skupova u 14 gradova na 6 kontinenata. Povezani u globalnu mrežu, zajedno će proizvesti finalni susret u Amsterdamu sumirajući rezultate lokalnih tematskih okupljanja. Multimedijalni institut je kao zapažena organizacija na ovom polju djelovanja pozvana da koordinira pripremne događaje na nivou regije i Hrvatske te da organizira predstavljanje u Amsterdamu.

Dubrovnik - U Dubrovniku su održane TML (Temporary Media Lab) prezentacije, radionice, video projekcije i performansi kao višednevni radni skup hrvatskih i internacionalnih umjetnika, aktivista, tehničara i teoretičara koji u svom radu aktivno i kreativno koriste elektronske medije i komunikacijske tehnologije. Prvi dan je održano predavanje ''Copyleft - Creative Commons'' - EGOBOO.bits, projekcija "Revolution OS" i nastup EGOBOO.bits - live act: NoNameNoFame. Drugi dan je na programu bilo predavanje ''Neprofitni internet i aktivizam'' (Next 5 Minutes platform, ICANN, WSIS...), prezentacije ''ICT NGO-a'', projekcija ''Illegal Art exhibition - videos'', prezentacija Daniela Fischera "Surveillance Entertainment System", nastup EGOBOO.bits live act: Tomislav Domes & Lina Kovačević /TV-Clubing Treći dan je prikazana projekcija dokumentarca o radiopiratima "Nek se čuje i naš glas", održano je predavanje Ognjena Strpića, prezentacija Maple Razsa: Regionalni Video Aktivizam, nastup DJ Marina - Metamedia, Pula and VJ-ing by Daniel Fisher.

Split – U MultiMedijalnom Kulturnom Centru u Splitu 25. i 25. lipnja održana je prezentacija N5M koncepta i prezentacija rada talijanskog hackera - Jaromila (Denis Rojo). Jaromil je mladi talijanski umjetnik, programer i aktivist koji živi i radi u Austriji, bavi se medijskim aktivizmom i razvija software za svoje umjetničke projekte. Osim svojih projekata, predstavio je i talijansku aktivističko-hakersku scenu.

Pula - U Puli su 8. i 9. lipnja u organizaciji Monte Paradisa (Hack LAB) i Metamedie gostovale Natalie Jaramijenko i Kate Rich. Natalie Jeremijenko je australska medijska umjetnica i teoretičarka, prof. na YALE University, članica internacionalne skupine umjetnika-aktivista koji se bave primjenjenom tehnologijom na "Institute for Inverse Technologies". Jaromil (Denis Rojo) je gostovao u Puli 23. i 24. lipnja.

Zagreb - U net.kulturnom centru MaMa 10. lipnja gostovali su Natalie Jaramijenko i Kate Rich iz Bureau of Inverse Technologies.

Osijek - U UKRIK-u je održana prezentacija koncepta Next 5 Minutes i prikazane su video projekcije muzičkih i parodijskih video spotova s izložbe Illegal Art. Kristijan Lukić iz Kuda.org iz Novog Sada je predstavio njihovu izložbu Svijet Informacija.

Vis - Petodnevni Tactical Media kamp na Visu bio je završni događaj na kojem su uz domaće bili i regionalni sudionici te veliki broj inozemnih gostiju. Uz prezentacije, radionice, diskusije, video projekcije i performanse, uspostavljen je i privremeni medijski laboratoriji unutar kojeg se dešavala produkcija. Predstavljeni su projekti v2v (aktivisticka distribucija videa u visokoj kvaliteti internetom) i ExpertBase (koji uspostavlja ad-hoc tehničku infrastrukturu za protestne akcije), te radiotescope (projekt iz Rige) i nekoliko projekata članica a.networka. r a d i o q u a l i a (NZ/UK/NL) je umjetničko/aktivistička grupa Honor Harger i Aadama Haydea, autora nekoliko značajnih projekata na net sceni (Free Radio Linux, Frequency Clock, Net.Congestion, Sound Drifting). Njihov interes je zvuk, streaming tehnologije, radio, taktički mediji i software development.