Clubture

U iščekivanju urbanizma

Nositelj
Grad Odrasta
Partneri
Udruga za istraživanje, promicanje i zaštitu kulturne baštine Makarskog primorja i Zabiokovlja "Kačić", Društvo arhitekata Šibenik - sekcija Soba , Društvo arhitekata Splita
Godina
2020
Mjesta
Makarska, Split, Šibenik

Gradovi na Jadranu pod posebnim su pritiskom investicijskog urbanizma i deregulacija zbog razvoja turizma i rasta cijena zemljišta i nekretnina u obalnom pojasu. Posljedica je kriza stambenog prostora, devastacija obale i politička korupcija u jedinicama lokalne samouprave koje istiskuju građane i njihovo pravo na sudjelovanje u donošenju odluka o prostoru. Makarska, Šibenik i Split gradovi su u kojima su na ove pritiske reagirali građani i struka kroz niz akcija te formiranjem formalnih i neformalnih inicijativa. Cilj ove turneje bio je povezati aktere koji se bave navedenim problemima u svojim lokalnim sredinama kao i aktivacija novih pojedinaca, sugrađana i inicijativa kako bi se povezali i strukturirali svoja znanja i iskustva u zagovaranju pravednijih i održivijih prostornih politika.

Makarska - Događanje je održano 14. studenog, a sastojalo od Disaster Walka, vođene šetnje koja je započela ispred crkve sv. Jeronima odakle se pruža pogled na Biokovski masiv, Brač i kamene zaselke Podbiokovlja. Negdje između maslina izviruje i najnoviji sloj u ovoj topografiji: dizalice i bijeli kubusi kvazi-stambenih vila naselja Veliko Brdo. Tijekom šetnje sudionici su se upustili u raspravu o veličinama parcela, namjenama terena, građevinskim česticama, katovima i kubicima betona, makarskom urbanizmu... Važan zaključak bio je da urbanizam danas poimamo samo kao restrikciju, štićenje od kriminala i daljnjih apsurda, no urbanizam može biti način da se osmisle modeli i prijedlozi sanacije, poveća kvaliteta i ublaže negativne posljedice stihijskog odnošenja prema jednom konačnom resursu-prostoru. Po završetku šetnje održana je tribina „U iščekivanju urbanizma: DeGRADacija“ nakon koje je u prostorijama Udruge Rockatansky otvorena izložba Radikalne kartografije.

Split - Aktivnosti su počele 20. studenog s vođenom šetnjom kroz najdublje dijelove kvarta koju je vodio dugogodišnji stanar predjela u okolici crkve sv. Spasa. Nakon šetnje program se nastavio u nekorištenom poslovnom prostoru nasuprot OŠ Mejaši gdje je nastavljen razgovor te je otvorena izložba Radikalna kartografija. U Splitu je u fokusu bilo gradsko naselje Mejaši. Iako često percipiran kao nakupina neplanskih i naknadno legaliziranih objekata i ništa više, ono u svojoj srži nosi klicu razvoja budućeg Splita u svim svojim više i manje konstruktivnim konotacijama. Aktivnosti su se nastavile idući dan, 21. studenog na okruglom stolu koji je tematizirao urbanu sanaciju gradskih naselja kao što su Mejaši.

Šibenik - Zadnja točka turneje, 28. studenog, zaokružila je problematiku planiranja i promišljanja prostornog razvoja fokusirajući se na temu otvorenih prostora u urbanom tkivu grada. Lokalni organizatori iz Društva arhitekata Šibenika – sekcija SOBA osmislili su program oko teme urbane zelene infrastrukture i uveli prisutne u kontekst postojeće interdisciplinarne rasprave o mogućnostima umrežavanja lokacija Baldekin, Šubićevac, vrh Rokića i tvrđave sv. Ivana u šibenski Park sistem. Dan je počeo Disaster šetnjom odabranim lokacijama tijekom koje su prisutni učili o detaljima funkcioniranja i upravljanja zelenim prostorima, o svijetu urbane flore i faune, utjecaju klimatskih promjena na gradove te o problematici prostornog planiranja, komunalnih standarda i turistifikaciji javnog prostora. Po završetku šetnje, razgovor je nastavljen u formi okruglog stola pod nazivom ‘Urbana divljina: zelene površine u urbanom tkivu’ u Urbanom centru Šibenik nakon čega je otvorena izložba radikalne kartografije.