Clubture

Bookmobil - putujuća knjižara

Nositelj
Kulturna udruga Fotopoetika
Partneri
Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta, Udruga za djecu i mlade „Kocka“, Udruga Ruta
Godina
2021
Mjesta
Murter, Rab, Cres

Bookmobil je restaurirani VW kombi koji služi kao mobilna kulisa za nastupe, pokretna knjižara, mjesto za druženje, čitanje poezije i radionice. Osnovna mu je funkcija da nudi sadržaje (aktivnosti) i proizvode (knjige) na različitim lokacijama diljem zemlje. Svako gostovanje Bookmobila sadržavalo je aktivnost razmjena knjiga, a u suradnji s partnerima odabrana je neka od dodatnih aktivnosti: čitanje poezije, program Kava s piscem ili književna radionica. Tijekom gostovanja na pojedinim lokacijama u Bookmobilu su se nudili brojni zanimljivi naslovi na više jezika, prikladni za sve uzraste koji su se slobodno mogli razmijeniti za druge knjige ili manju donaciju.

Murter - Na glavnom gradskom Trgu Rudina, 24. lipnja, ispred Bookmobila je održano pjesničko druženje koje je povezalo tri autorske generacije, odnosno tri različite pjesnikinje iz šibenskog područja: Maju Klarić iz udruge Fotopoetika, Antonelu Bokan i Milenu Turnčinov. Cilj razgovora i čitanja poezije bio je poticati i promovirati lokalne pjesničke glasove.

Rab - U glavnom gradskom parku Boškopini, 19. srpnja, uz razmjenu knjiga, pred Bookmobilom je održano književno druženje s dvjema gostujućim pjesnikinjama: Doris Pandžić i Sanjom Milovac. Cilj razgovora i čitanja poezije bio je poticati i promovirati književnost kao i nove pjesničke glasove.

Cres - U gradu Cresu na glavnom gradskom šetalištu, Šetalištu 20. travnja, 21. srpnja održana je razmjena knjiga i radionica za djecu - filcanje cvijeta od vune koju je vodila partnerska organizacija Udruga Ruta.