Clubture

Cirkus na margini

Nositelj
Udruga za kulturu i sport Pozitivna sila
Partneri
Sinjski kulturni urbani pokret - SKUP, Festival mediteranskog filma Split, Kućni kolektiv, Muzej Cetinske krajine
Godina
2021
Mjesta
Sinj, Mosor, Gornja Stubica

Cirkus na margini program je koji dovodi suvremeni cirkus na dislocirane, neočekivane i isključene lokacije s ciljem približavanja suvremenog cirkusa lokalnim zajednicama koje imaju manje mogućnosti pratiti suvremenu kulturu i umjetnost.

Sinj (24. srpnja) - U suradnji sa Sinjskim kulturnim urbanim pokretom i Muzejom Cetinske krajine – Sinj, a u sklopu programa „S vilama kroz Muzej“ Dora i Mišo Komenda izveli su svoju 40-minutnu predstavu suvremenog cirkusa „Zvuk i tijelo“ na tvrđavi Kamičak. „Zvuk i tijelo“ predstava je suvremenog cirkusa koja kroz interakciju pokreta na zračnom krugu i zvučnim improvizacijama progovara o potrazi za skladom. Tijelo koje se pokreće zbog zvuka i zvuk koji se mijenja zbog pokreta zajedno govore o temama kontrole, dominacije, inata, suradnje i koegzistencije u kojoj jedno ne postoji bez onog drugog. Zvučna kulisa je improvizacija koja se sastoji od distorziranja zvučnog signala kroz gitarske efekte i oscilatore. Uz gitaru se koriste analogni i digitalni sampleri na način primjeren formi. Svaki pokret tijela i obruča je ilustriran ili u potpunosti diktiran glazbom koja nastaje na licu mjesta i direktno korespondira s izvedbom. Za vrijeme svake izvedbe, zvuk se nadograđuje i mijenja, ovisno o zadanim parametrima prostora, vremena i trenutnog okruženja.

Mosor (12. rujna) - U suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom Mosor koje organizira Mosor Film Festival organizirana je site specific izvedba Petre Najman kod planinarskog doma Umberto Girometta na Mosoru. Izvedba je bila dio završnog programa Mosor Film Festivala i Festivala neobičnih obitelji. S obzirom na specifičnost mjesta, autorica i izvođačica prilagodila je izvedbu svoje predstave „Moja Smrt i Ja“ uvjetima na lokaciji i izvela site specific istraživanje trapeza na stablu.

Gornja Stubica (16. rujna) - U suradnji s Kućnim kolektivom koji je u rujnu 2021. godine organizirao program predstava suvremenog plesa i cirkusa u Hrvatskom Zagorju pod nazivom „Suvremeno u Zagorju“ u okviru projekta Cirkus na margini organizirana je izvedba predstave „Moja Smrt i Ja“ Petre Najman na igralištu osnovne škole „Matija Gubec“ u Gornjoj Stubici. S internet stranice škole: „Predstava je svakako multidimenzionalna i gledatelje angažira na različitim nivoima ovisno o njihovim životnim iskustvima. Susret sa suvremenom umjetničkom produkcijom često puta je šokantan i djeluje zbunjujuće, ali u podlozi takvog pristupa najčešće je ideja da se gledatelje potakne na razmišljanje i aktivira u sagledavanju svega onog što nam se čini običnim i uobičajenim, na jedan drugačiji način. Postavljanje konstrukcije trapeza već je u ranim poslijepodnevnim satima zagolicalo znatiželju učenika koji su došli pogledati što se to zbiva. Iz razgovora s pojedinim posjetiteljima saznalo se da je sam susret s umjetničkim djelom kod njih pobudio divljenje prema izuzetnim tjelesnim sposobnostima umjetnice koje je prikazala u elementima suvremenog plesa i prilikom nastupa na trapezu. Lutka smrti je bila posebno intrigantna i u dječjoj je mašti poprimila najrazličitija značenja što samo govori o iznimnoj kreativnosti dječje dobi.“ https://www.facebook.com/ROOM100SOBA100/videos/587799012550419