Clubture

Streetartanje

Nositelj
Udruga mladih za poticanje kreativnog izražavanja "Revolucija"
Partneri
KA - Matrix - Udruga za društveni razvoj, Udruga za promicanje urbane kulture A.R.L.A., Udruga za umjetnost i stvaralaštvo Reart
Godina
2021
Mjesta
Valpovo, Osijek, Đakovo, Karlovac

Projekt je započeo izradom baze podataka s hrvatskim graffiti i street art umjetnicima. Umjetnici koji su željeli sudjelovati u izradi fanzina na e-mail projekta poslali su fotografije svojih radova koje su se dalje koristile za izradu fanzina i popratne izložbe koja prati predstavljanje fanzina u gradovima zajedno s turnejom StreetARTanje. Na temelju pristiglih radova, dizajner je izradio pilot broj fanzina koji je korišten za predstavljanje fanzina. Drugi dio projektne turneje bilo je predstavljanje fanzina na festivalima uz Street art jam i izložbu fotografija radova street art umjetnika. Jam je okupio umjetnike lokalne scene od kojih su neki predstavljeni u fanzinu, te je street art predstavljen u umjetničkom svjetlu.

Valpovo (11. i 12. lipnja) - Na prvom graffiti street art jamu u Valpovu sudjelovali su umjetnici iz Valpova i Osijeka, a time je Valpovo dobilo novi graffiti street art spot s radovima lokalnih umjetnika. U dvorcu Prandau Normann postavljena je izložba s radovima umjetnika koji su predstavljeni u fanzinu, a održana je i street art radionica koju je vodila Željka Fuderer Levak, profesorica u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku,

Osijek (18. i 19. lipnja) - Drugi događaj se održao u Osijeku u sklopu ReArt festivala na kojem je postavljena izložba s radovima umjetnika koji sudjeluju u fanzinu. Održan je i graffiti jam na kojem su umjetnici oslikavali suncobrane te je predstavljen fanzin StreetARTanje. Kroz neformalno druženje s akterima osječke graffiti i street art scene ostvareni su novi kontakati i dobivene smjernice za izradu fanzina.

Đakovo (25. lipnja) - Treći događaj, održan u Đakovu uz partnersku udrugu Arla, uključivao je street art jam na zidovima osnovne škole u Đakovu koji su oslikale street art umjetnice iz Osijeka. U sklopu programa održane su kreativne radionice za djecu te radionica skejtanja za posjetitelje te je postavljena izložba s radovima umjetnika koji su sudjelovali u izradi fanzina.

Kalovac (14. studenog) - Zadnja aktivnost se održala u Karlovcu gdje je održan graffiti jam na kojem je oslikana zgrada pročelja Sportsko penjačkog kluba Bombina u bivšoj vojarni Luščić. U oslikavanju pročelja sudjelovali su članovi udruge Revolution i partnerske udruge KA-Matrix. Graffiti jam se održavao kroz cijeli dan i privukao je razne znatiželjne prolaznike kao i članove penjačkog kluba Bombina.