Clubture

Različitost oko nas <3

Nositelj
Šareni artikal
Partneri
Domino, Udruga Filmaktiv, Carpe Diem udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih
Godina
2022
Mjesta
Karlovac, Rijeka, Zagreb

U okviru projekta Različitost oko nas provodila se radionica koja je koncipirana kao kombinacija razgovora i grupnog rada (crtanja) na temu vršnjačkih odnosa i iskustava. Crtalo se različitim tehnikama (akrilne boje, markeri, flomasteri, bojice, rapidografi itd.). Svrha radionice bila je poticanje djece na razmjenu iskustava, poticanje empatije, prihvaćanje različitosti, progovaranje o onom što ih muči i kako se s tim nose. Kao polazište za zajednički rad koristio se fanzin s ilustracijama koje su izradile ilustratorice Sanja Siročić, Martina Muraro, Eva Valenčak i Nastja Kljaić u suradnji s psihologinjom Tanjom Vlahović, a koje prikazuju različite socijalne situacije u kojima se mogu naći djeca koja se po nečemu razlikuju od ostalih. Fanzin je zapravo nekakva verzija bontona s porukama protiv mržnje, ruganja i vršnjačkog nasilja. Po završetku radionica, crteži djece su prikupljeni, a potom je izrađen fanzin s dječjim ilustracijama koji će biti dostavljen školama koje su sudjelovale. Voditeljica radionica bila je Nastja Kljaić uz podršku psihologinje Tanje Vlahović. Na svim radionicama sudjelovale su razrednice i psihologice škole.

Karlovac - U osnovnoj školi Banija 13. 5. održana je radionica Različitost oko nas u trajanju od dva školska sata. Učenici su na početku upoznati s pojmom fanzin i kratkom poviješću fanzina te su im podijeljeni fanzini koje su za ovaj projekt izradile ilustratorice. Potom je uslijedio razgovor u krugu o vršnjačkom nasilju, bulingu, postavljanju granica, poštivanju drugih i sl. Nakon toga, učenici su u grupama izrađivali zajednički rad pomoću materijala za crtanje, starih časopisa i kataloga. Cilj ovog dijela radionice je da svaka grupa osmisli i nacrta zajednički rad na teme o kojima su razgovarali u prvom dijelu radionice, ili na temu koja im je bitna (o kojima se ne priča, što ih muči i sl.).

Karlovac - U Centru za mlade Grabrik 31. 5. održana je druga radionica u sklopu projekta Različitost oko nas.

Rijeka - U Klubu mladih Rijeka 2. 9. održana je treća radionica u sklopu projekta Različitost oko nas.

Zagreb - Četvrta radionica održana je u Osnovnoj školi Hugo Kon 24. 10.