Clubture

Gdje je nestao Kir?

Nositelj
Udruga za promicanje urbane kulture A.R.L.A.
Partneri
Udruga za umjetnost i stvaralaštvo Reart, PARTWISH - udruga za razvoj kulturne i kreativne industrije
Godina
2022
Mjesta
Zagreb, Osijek, Đakovo

Projekt je zamišljen kao holistički umjetnički pristup jednoj od važnih prešućivanih tema u Slavoniji: gdje je nestao Kir? Ondje gdje društvo utihne, a politika zaniječe, umjetnost i književnost podstave ramena. ARLA, REART i PARTWISH ovom se temom bave kroz događaje u tri grada u kojima različitim aktivnostima i kroz pomno osmišljene sadržaje nastoje kreirati prostor za sjećanje na mirotvorca, kakvih nam uvijek nedostaje. Književnost, vizualna umjetnost i glazba alati su kojima se u sadašnjosti i budućnosti želi kanalizirati i spretnije artikulirati shvaćanje uloge i vrijednosti ovakve osobe u sve nemirnijem svijetu. Oživljavanjem Kira, pokretanjem razgovora o ovoj temi i inzistiranjem na konačnom pronalasku Kirova mjesta u društvu, u fizičkom i kulturnom prostoru, želi se doprinijeti ne samo lokalnoj zajednici, već (hrvatskom) društvu u cjelini. Razgovorom do mira. [Video rezime projekta: https://express.adobe.com/video/U7JlVJu7PpH4Q?fbclid=IwAR0ndcXC_7Uu3F3NbhBC8GaqXYJZ6Hg-EK9eSkRZfu8sv0pwrlWLxI9O5-I]

Zagreb - U knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. 17. svibnja, održana je promocija knjige Gdje je nestao Kir. U razgovoru o knjizi sudjelovali su autor knjige Elvis Bošnjak, urednik Kruno Lokotar, mirovnjakinja Biljana Kašić te moderatorica Marta Džaja, a u publici je okupljeno 60-ak osoba: mirovnjaci, profesori, glumci, književnici, savjetnik predsjednika, predstavnici institucija (Documenta, CMS...) i ostala zainteresirana javnost.

Osijek - U prostoru udruge Slama, 7. srpnja, održano je događanje Razgovorom do mira. Program se sastojao od više aktivnosti: otvorenja izložbe Mateja Matagića, glazbeno-poetskog perfomansa Marte Džaja, te od kreativne radionice izrade logotipa mira koju su vodile Valentina Grubačević i Slađana Zubić iz udruge Reart.

Đakovo - Događanje u Đakovu odvilo se 25. srpnja na nekoliko lokacija: u Strossmayerovu parku, na đakovačkom gradskom groblju te u gradskoj knjižnici i čitaonici. Veselinka Kastratović ispred Centra za nenasilje, mir i ljudska prava iz Osijeka govorila je o važnosti suočavanja s prošlošću, s počinjenim zločinima, o važnosti razriješavanja neriješenih slučajeva kao važnoj karici u procesu uspostavljanja mirnijeg i zdravijeg društva. Od Strossmayerova parka okupljeni sudionici prošetali su prema Kirovom grobu, gdje je Marta Džaja pročitala poemu Elvisa Bošnjaka. Zadnji dio programa održao se u čitaonici gradske knjižnice gdje je otvorena izložba Mateja Matagića. Događanjem u Đakovu ujedno je obilježen rođendan Josipa Reihl-Kira.

Đakovo - U Kući Reichsmann 25. studenog održana je kreativna likovna radionica za djecu Logotip mira te je prezentiran mobilni mural Mateja Matagića In memoriam Josip Reihl-Kir koji će se u budućnosti povremeno izlagati na raznim mjestima, a trajno čuvati u prostoru Udruge ARLA.