Clubture

Solidarne margine

Nositelj
Ponosni Zagreb
Partneri
Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Centar za građanske inicijative Poreč
Godina
2022
Mjesta
Zagreb, Rijeka, Poreč

Projekt je nastao iz potrebe za povezivanjem organizacija koje se bave promoviranjem LGBTIQ kulture u Hrvatskoj s fokusom na bavljenje identitetima unutar tog spektra koji su podzastupljeni u javnom i medijskom prostoru. Sve tri organizacije žele omogućiti kulturno-edukacijske programe dostupne široj javnosti, ali i usmjerene na osnaživanje same zajednice, a naročito ranjive skupine unutar nje. Također, kroz suradnju u tri grada, Zagrebu, Rijeci i Poreču, željelo se doprinijeti decentralizaciji i popularizaciji LGBTIQ događanja ne samo u Zagrebu kao glavnom gradu, već kao jednom od gradova iz kojeg se primjeri pozitivnih praksi mogu prenašati i na druge lokalitete.

Zagreb - 25. lipnja Ponosno okupljanje krenulo je u Parku Franje Tuđmana gdje su sudionici mogli razgledati radove lokalnih LGBTIQ umjetnica, koji su bili izloženi na dvije velike pagode i pogledati plesni nastup Voguea. U parku je zatim formirana povorka na biciklima koja je odvozila rutu po zagrebačkim ulicama, a dio sudionika koji je ostao u parku uživao je u nastupu benda Cura i Dečko. Povorka na biciklima protekla je veselo i mirno, a po povratku u park dočekana je govorom organizatorica. Govori su se osvrnuli na tekuće događaje u Hrvatskoj i u svijetu vezano za LGBTIQ prava. Nakon govora s nastupom je nastavio bend Cura i Dečko. Skup je raspušten oko 20h uz najavu partyja u Medici.

Rijeka - Okrugli stol Nevidljivo – o seksualnosti i rodnim identitetima održan je 13. listopada u Palachu u sklopu festivala Smoqua. Na panelu su govorile Marta Barada, Elena Nojković i Marinella Matejčić. Tema panela bili su identiteti kao što su nebinarnost, aseksualnost i aromantičnost, kroz ispreplitanje iskustva govornica s rezultatima istraživanja o biseksualnosti. U publici je bilo 30-ak osoba te je postavljeno niz pitanja o temi, događanje je bilo opušteno i interaktivno, a s obzirom na razinu posjećenosti očito i nužno kao dio diskurzivnog programa festivala.

Poreč - U Klubu Intersport, 22. listopada, održan je nastup zagrebačkog drag kolektiva House of Flamingo u sklopu večernjeg programa LGBTIQ+ festivala Homo, fešta!

Rijeka - Predstavljanje istraživanja/publikacije "Bikuriožna? Ne, biseksualna. - istraživanje o biseksualnim identitetima i diskriminatornim konceptima'' održano je 2. prosinca u prostoru Caffe bara Dnevni boravak u Rijeci. Na predstavljanju su govorile Ana Trcol i Marinella Matejčić, autorica publikacije, a u publici je bilo 40-ak osoba.