Clubture

ŽENE MAŠINE

Nositelj
ŽIV ŽAR ŽUR
Partneri
Forum udruga nezavisne kulture - FUNK, LA!UVO! – UDRUGA za VIDLJIVOST OTOKA! LASTOVO!, Platforma Hvar
Godina
2022
Mjesta
Koprivnica, Lastovo, Hvar

Projektom Žene mašine promovira se stvaralaštvo žena u kontekstu DIY, tj. 'uradi sam' kulture stvaranja i djelovanja. Kompletan program izvode žene koje su vještinu koju podučavaju velikim dijelom stekle samostalnom, izvaninstitucionalnom edukacijom te osim prenošenja konkretnog znanja žele inspirirati sve, a pogotovo druge žene, da počnu i/ili nastave stvarati umjetnost. Bitan fokus projekta je i promoviranje decentralizacije ponude kulturnih i edukativnih sadržaja, stoga će se programi odvijaju u manjim naseljima.

Koprivnica - U FUNK-u, 18. lipnja, održani su koncerti zagrebačkog benda TÚS NUA (Jordi Ilić i Jelena Božić) i tonote (Ivona Eterović). Održana je i radionica VJ-inga koju su vodile Tanja Minarik i Ivona Ivković.

Lastovo - U uvali Mihajla na Lastovu održana je radionica crtanja Tvoj panteon koju je vodila Ana Kovačić. Izložba Moj panteon postavljena je na zidove stare uljare te je bila izložena tri dana. U kino dvorani u Lastovu održana je radionica Glas kao tijelo pod vodstvom Lucije Barišić, a radionicu VJ-inga koja je održana u Društvenom centru Lastovo vodila je Tanja Minarik. Aktivnosti su održane 11. i 12. kolovoza.

Hvar - U prostoru Fabrike 35, 18. studenog, otvorena je izložba Moj panteon, ilustratorice Ane Kovačić koja uz dobru dozu humora priča priču o ženi, svijetu i samospoznaji. U vrijeme kada joj organizirana religija pokušava govoriti kako da živi, autorica u znak otpora gradi vlastiti sekularni panteon. Posuđuje, iako joj se u ovom slučaju više sviđa riječ „krade”, kršćansku ikonografiju. Priča započinje s Autoportretom - sebe prikazuje kao trojstvo: Kćer, Majmunicu i Vulkan. Koristi veliki format (240 x 200 cm) kako bi sva svoja lica mogla sagledati kao ravnopravna, u prirodnoj veličini. U nastavku serije radova istražuje svijet oko sebe, ilustracijom bilježi kojim je sve neživim predmetima i stvarnim osobama dodijelila atribut svetosti i što ju je sve oblikovalo. Preuzima ulogu poglavarke vlastite crkve i gradi svoj sustav vjerovanja na temeljima koje je sagradilo njezino žensko iskustvo.