Clubture

Queer+ security

Nositelj
Pink security
Partneri
Autonomni kulturni centar Attack, Kolektiv za razvoj, istraraživanje i propitivanje queer kulture - queerANarchive, Proces - udruga za promicanje queer kulture i LGBTIQ+ prava, LORI - lezbijska organizacija Rijeka
Godina
2023
Mjesta
Split, Zagreb, Rijeka, Pula

Cilj projekta bio je osigurati temelje za siguran i inkluzivan clubbing te time omogućiti nesmetan razvoj i rast lokalnih LGBTIQ zajednica kojima je klupski život jedan od temelja formiranja zajedništva. U okviru projekta provedena je online anketa među pripadnicima zajednice kroz koju su detektirane prepreke s kojima se susreću u klubovima, a koje onemogućuju da se osjećaju sigurno i prihvaćeno. Na temelju analize upitnika partnerski tim izradio je smjernice za siguran i inkluzivan clubbing te ih uz pomoć dizajnerice Ene Jurov objavio u formatu stripa/zina. Smjernice su promovirane kroz moderirane tribine na kojima su sudjelovali predstavnici tima formiranog kroz ovaj projekt, izvođači radionica i klupskog programa te predstavnici lokalne LGBTIQ zajednice. Kako bi se okupila zajednica oko samih tribina, a također s ciljem poticanja na sudjelovanje u kreiranju klupskih programa, organizirani su i popratni edukativni programi audiovizualnih vještina vezanih uz klupske programe: radionice VJ-anja i DJ-anja, radionice izrade promo materijala - sitotisak te filmske projekcije.

Split (4. i 5. svibnja) - U okviru qFEST-a u Splitu održana su projektna događanja: radionica DJ-anja održana je 4. i 5. 5. u Klubu Kocka od 17 do 19 sati pod vodstvom Gabi Nuñez, DJ rezidentice klupskog programa Zvjerinjak. Queer+ Security tribina o sigurnom i inkluzivnom clubbingu održana je također u Klubu Kocka 5. 5. od 21 do 22 sata, a zatim je od 22 sata krenuo kulpski event Polyglot na kojem su se DJ Maggy Rip, Iva i Gabi pobrinuli za dobru glazbu.

Zagreb (2. lipnja) - U prostorijama infoshopa Pippilotta u Medici u 18 sati održana je tribina 'O politikama plesnog podija' na kojoj se razgovaralo o sigurnosti klupskih prostora. Na tribini su sudjelovali audiovizualni kolektiv Heartskomerz, dj-feministički kolektiv Bijat Collective, glazbenica Ivona Ivković, inicijativa Prednjačenje/Redakcija Split, ljubljanska Rejv utopija te Zbeletron.

Rijeka (12. i 13. listopada) - U OKC Palach kao dio programa 7. Festivala queer i feminističke kulture uključena su i događanja projekta Queer+ security. U četvrtak 12. 10. od 18 do 20 sati održana je radionica sitotiska. Od 20 do 21 sat održana je tribina 'O politikama plesnog podija' na kojoj su prezentirane smjernice i zine za siguran i inkluzivan clubbing. Idući dan od 15 do 17 sati održana je radionica DJ-anja.

Pula (25. do 27. listopada) - U prostoru Kluba Kotač održana je DJ radionica na kojoj je DJ Gabibabydoll polaznicima otkrila tips&tricks za rukovanje DJ opremom te ih upoznala s osnovnim informacijama o BPM-u, prijelazima i tehničkim specifikacijama miksete. Polaznici su imali priliku predstaviti se vlastitim setom na partyju Zvjerinjak xx Proces presenta Rat girl summer. U petak, 27. listopada s početkom u 20 sati u Klubu Kotač održana je panel diskusija naziva ‘O politikama plesnog podija’ na kojoj se razgovaralo o sigurnom i inkluzivnom clubbingu te je predstavljen fanzin sa smjernicama koje su nastale na temelju provedenog istraživanja.