Clubture

Bez granica, žene ženama, razgovori uz keramiku, čaj i staklo

Nositelj
Živi Atelje Dajht Kralj
Partneri
Udruga mladih za poticanje kreativnog izražavanja "Revolucija", Živi Atelje Dajht Kralj, Gradska galerija Striegl, Lokalna akcijska grupa Una
Godina
2023
Mjesta
Sisak, Hrvatska Kostajnica, Belišće

Participativni, multidisciplinarni, terapeutski, umjetnički i edukacijski projekt radi na izgradnji i osnaživanju lokalne zajednice te povezivanju žena bez obzira na porijeklo ili duhovni svjetonazor. Članice kolektiva Žene ženama prezentirale su svoje proizvode od keramike i stakla kroz gong-fu radionice čaja u Hrvatskoj Kostajnici, Sisku i Belišću. Prvi dio gostovanja svi sudionici zajednički traže, kopaju i pripremaju lokalnu glinu. Ta aktivnost omogućava druženje u prirodi te zajedničku aktivnost vezivanja sa zemljom i lokalitetom. Dio pripremljene gline može ostati partnerskoj organizaciji, a dio će poslužiti kolektivu za daljnju izradu keramike s glinama iz cijele Hrvatske. Drugi dio gostovanja sastoji se od radionice gong-fu čaja u kojoj članice kolektiva Žene ženama, kao mentori ili asistenti, dijele vještinu ceremonije s pripadnicima lokalne zajednice. Nakon radionica gong-fu čaja članice kolektiva predstavljaju izložbu keramike i stakla prezentirajući artefakte, keramičke čašice, čajnike i čajni pribor koji su same izradile. Dijeleći ta iskustva članice kolektiva Žene ženama mogu biti inspiracija za lokalne sudionike te na taj način, kroz neposredno iskustvo i komunikaciju, razbijaju predrasude o Drugosti s obzirom na migrantske teme.

Sisak (12. - 14. svibnja) - U prostorima Centra kreativne industrije postavljena je izložba keramike i stakla. Po otvorenju izložbe posjetitelji su prisustvovali prezentaciji rada i raznih programa Živog Ateljea DK. Tim Živog Ateljea uključio je osobe iz Afganistana, Burundija, Francuske, Iraka, Irana, Hrvatske, Sirije i Slovenije. Drugi dan je održana radionica gong-fu ceremonije čaja. Nakon radionice čaja većina sudionika priključila se radionici kuhanja jela iz raznih krajeva svijeta. Nakon toga na kupalištu Ziebel organiziran je piknik za javnost na kojem su se priključili ljudi iz lokalne zajednice. Treći dan odvila trosatna radionica pričanja priča-

Hrvatska Kostajnica (23. – 25. lipnja) - U prostorina DVD Kostajnica postavljena je izložba keramike i stakla članica kolektiva Žene ženama nakon čega je uslijedilo predstavljanje aktivnosti i rada udruge Živi Atelje DK. Izložba je ostala otvorena i naredna dva dana. Drugi dan je organizirana radionica gong-fu ceremonije čaja nakon koje su članovi Živog Atelja pripremili izbor jela iz raznih krajeva svijeta koje su podijelili s lokalnim posjetiteljima.

Belišće (8. – 10. rujna) - Izložba keramike i stakla i radionica gong-fu čaja organizirana je kao dio Forest art festivala u Belišću, na Citadeli – kampu Udruge Zvono. Izložbu se moglo razgledati tijekom tri dana, a prezentacija i radionica gong-fu čaja održana je u subotu 9. rujna.