Clubture

Film svima turneja

Nositelj
Udruga Filmaktiv
Partneri
Kućni kolektiv, Kino Katarina, Platforma za društvani centar Čakovec
Godina
2023
Mjesta
Pula, Pleškovec, Klanjec

Film svima turneja nastavak je inkluzivnog djelovanja udruge Filmaktiv započetog 2016. Gostovanjem u 3 nove sredine gluhim i nagluhim kao i slijepim i slabovidnim osobama (tradicionalno zakinutim konzumentima i kreatorima kulture) omogućava se pristup filmskoj kulturi, a istovremeno se senzibilizira čujuća i videća publika na potrebe ranjivih društvenih skupina kako bi inkluzivne sadržaje podržavali, a možda i inicirali u svojim zajednicama.

Pula (11. lipnja) - U Puli je u sklopu Kina Katarina u dvorištu stare Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova prikazan film Zbornica, Sonje Tarokić, koji je preveden i prilagođen gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama. Prije projekcije voditeljica i inicijatorica projekta Maja Ogrizović održala je kratku edukaciju medijske kulture i inkluzivnih kulturnih praksi, a Ivona Križić iz Udruge gluhih i nagluhih PGŽ naučila je okupljene osnovama hrvatskog znakovnog jezika.

Pleškovec (30. lipnja) - U Pleškovcu u KEC Murai prikazan je film Dnevnik Diane Budisavljević, prilagođen gluhim i nagluhim osobama te su potom održane radionice medijske kulture i inkluzivnih kulturnih praksi te osnova hrvatskog znakovnog jezika.

Klanjec (18. i 19. rujna) - U Kinu Martin u Kući Klajn prikazana su 2 inkluzivna naslova, 18. 8. prikazan je dokumentarac Lijepo mi je s tobom, znaš redateljice Eve Kraljević prilagođen gluhim i nagluhim osobama te je održana kratka radionica inkluzivnih kulturnih praksi dok je idući dan, 19. 8. održana radionica Film svima svugdje u jutarnjim satima te je prikazan filmski klasik H-8, redatelja Nikole Tanhofera prilagođen gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama, uz kratku radionicu inklzuivnih kulturnih praksi.