Clubture

Izvana/iznutra

Nositelj
Udruga za promicanje književnosti i kulture Skribonauti
Partneri
Art radionica Lazareti, Udruga za promicanje kulture i umjetnosti maMUZE, Udruga Filmaktiv
Godina
2016
Mjesta
Koprivnica, Dubrovnik, Rijeka

Umjetničko djelo (u nastajanju) može biti polje susreta različitih društvenih skupina i instrument kohezije. Imajući to u vidu, program Izvana/iznutra nastoji potaknuti kreativnu kolaboraciju između umjetnika i marginaliziranih skupina. Cilj je propitati mogućnosti umjetničke suradnje i potaknuti razmjenu ideja između onih koji su izvana (isključeni iz umjetničkih tokova i produkcije) s onima koji su unutra (direktno uključeni u umjetničku produkciju). Sâm projekt sastoji se od umjetničkih radionica u tri zatvora, interaktivnog zatvorskog kina i festivala u kaznionici u Lipovici na kojem publika "izvana" može doći "unutra" i vidjeti radove nastale u kolaboraciji zatvorenika/ca i mentora. Radovi koji su nastali u sklopu radionica sa zatvorenicima, u sklopu su ovog projekta imali izložbenu turneju po Hrvatskoj.

Koprivnica - U Kulturno-kreativnom centru Pixel otvorena je izložba Izvana/iznutra uz kratki razgovor s Luizom Bouharaouom.

Dubrovnik - Izložba Izvana/iznutra otvorena je galerijskom prostoru Art radionice Lazareti. Na izložbi su izloženi tekstovi i stripovi nastali na radionicama sa zatvorenicima. Također, prikazan je i dokumentarni film "Slobodni vikend" nastao na radionici dokumentarnog filma.

Rijeka - Izložba je postavljena u galerijskom prostoru Filodrammatice.