Clubture

Liburnia uplovljava - Turneja pobjedničkih filmova Liburnia Film Festivala 2017.

Nositelj
Udruga Liburnia Film Festival
Partneri
Restart, Pučko otvoreno učilište Rab, Kulturno informativni centar Gospić, Centar za kulturu Lopar, Mjesni odbor Ičići, Istarska filmska komisija (Istarska kulturna agencija), Pučko otvoreno učilište Lošinj, Zajednica Talijana Cres, Mavena - 36 njezinih čuda
Godina
2017
Mjesta
Zagreb, Lopar, Mali Lošinj, Rab, Gospić, Silba, Kastav

U sklopu projekta prikazuju se relevantni hrvatski dokumentarni filmovi u gradovima i mjestima koja nemaju kino ili nemaju prilike upoznati se s podzastupljenom domaćom dokumentarnom produkcijom. U 2017. turneja "Liburnia uplovljava" s programom dokumentarnih filmova posjetila je sljedeća mjesta i gradove: Zagreb, Lopar, Mali Lošinj, Rab, Gospić, Silba, Kastav. Ukupno je održano 20 filmskih projekcija (program je u nekim gradovima održavan kroz nekoliko dana) uz razgovore s filmskim autorima.

Zagreb - U Dokukinu KIC 11. i 12. veljače prikazani su svi pobjednički filmovi 14. Liburnia Film Festivala, a izvršna direktorica festivala Jelena Androić vodila je razgovor s autorima. Prikazan je film „Slobodni“ redatelja Tomislava Žaje, „Kratki obiteljski film“ Igora Bezinovića s kojim je u KIC-u gostovao i producent Leon Rizmaul, „Dum Spiro Spero“ redatelja Pere Kvesića, „Iza lica zrcala“ Katarine Zrinke Matijević (uz nju, gostovali su i dizajneri zvuka na filmu - Vesna Biljan Pušić i Ivan Zelić te direktor fotografije Vjeran Hrpka), „Turizam!“ Tonćija Gaćine te „Tanka linija“ redateljica Nine Mimice i Paole Sangiovanni (umjesto redateljica, gostovala je producentica Dijana Mlađenović).

Lopar - U Centru za kulturu Lopar publika je u subotu 25. ožujka gledala "Turizam!" redatelja Tonćija Gaćine te najbolji film 14. LFF-a, "Dum Spiro Spero" Pere Kvesića, a u nedjelju, 26. ožujka "Kratki obiteljski film" redatelja Igora Bezinovića i "Iza lica zrcala" redateljice Katarine Zrinke Matijević. Program je najavila Jelena Androić koja je s publikom razgovarala nakon projekcija.

Mali Lošinj - U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Mali Lošinj, u Kinu Vladimir Nazor, 4., 11., 18., 25. svibnja te 1. lipnja, prikazani su filmovi "Dum Spiro Spero", "Iza lica zrcala", "Kratki obiteljski film", "Slobodni", "Turizam!" i "Tanka linija".

Rab - Rapska publika program je gledala na Ljetnom kinu (ostvaren je u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Rab i distribucijskom platformom KineDok), 23. i 24. lipnja. Na programu su bili „Turizam!“, „Dum Spiro Spero“, „Kratki obiteljski film“ i „Iza lica zrcala“.

Gospić - Kulturno informativni centar Gospić 30. lipnja ugostio je u svom atriju film „Iza lica zrcala“ redateljice Katarine Zrinke Matijević, koja je također gostovala u Gospiću te zajedno s koordinatorom programa Ivanom Lucićem razgovarala s publikom prije i nakon projekcije.

Silba - U suradnji s umjetničko – ekološkom multimedijalnom platformom Silba Environment Art program je održan 19. i 26.07. na otvorenom kad silbenske škole. “Uplovljavajući program” uključio je četiri pobjednička dokumentarca lanjskog izdanja Liburnia Film Festivala. U srijedu 19.07. na repertoaru su bili prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolju montažu "Turizam!" Tonćija Gaćine te "Dum Spiro Spero" Pere Kvesića. U srijedu 26.07. prikazan je dobitnik nagrade za najbolji regionalni film "Kratki obiteljski film" Igora Bezinovića te "Iza lica zrcala" redateljice Katarine Zrinke Matijević, dobitnik posebnog priznanja žirija i nagrada za najbolju fotografiju i dizajn zvuka. Kao predstavnik Udruge Liburnia Film Festival, projekcije je najavio predsjednik udruge Igor Bajok koji je publici dao uvod u prikazivane filmove.

Kastav - U suradnji s 26. Kastafskim kulturnim letom, Liburnia je na Kastavsku Crekvinu „uplovila“ u četvrtak 03.08. s filmom "Slobodni" Tomislava Žaje, te dobitnikom nagrade za najbolji regionalni film "Kratkim obiteljskim filmom" Igora Bezinovića. Dan kasnije, u petak 04.08. na istoj lokaciji prikazan je "Dum Spiro Spero" Pere Kvesića, te "Turizam!" Tonćija Gaćine.