Clubture

Svjetlo i voda

Nositelj
Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E.
Partneri
Prostor Plus, Udruga za razvoj 'uradi-sam' kulture Radiona
Godina
2017
Mjesta
Karlovac, Zagreb, Rijeka

Kroz istraživanja i suradnju domaćih plesnih umjetnika projekt stvara nove oblike komunikacije suvremenog plesa s publikom. Plesna izvedba kao istraživački rad u nastojanju predstavljena je kroz nekoliko javnih izvedbi u Karlovcu, Zagrebu i Rijeci. Osim toga, projekt je prezentiran i kroz audiovizualne instalacije nastale tijekom zajedničkog rada umjetnika na produkciji plesnih izvedbi.

Karlovac - U sklopu mini rezidencije u Karlovcu održao se prvi zajednički susret svih umjetnika, izvođača i suradnika. Zajedničko okupljanje kreativnog tima omogućilo je razmjenu ideja i promišljanja kreativnih procesa te preferencije propitkivanja novih suradničkih i umjetničkih iskustava. Tijekom rezidencije akumulirale su se ideje („akumulator ideja”) koje će nas voditi u budućem radu. Polazišni motivi za kreativni rad na projektu nadahnutim životom i radom Nikole Tesle bili su rezonancija, voda, svjetlo i život. Rezidencija i zajedničko okupljanje važni su zbog iznošenja teza koje bi bile prikladne za stvaranje izvedbenog produkta, ali i njihova sužavanja na one izvedive s obzirom na raspoložive tehničke i prostorne kapacitete i autorsku intenciju svakoga od sudionika. Razgovarajući o interesima i mogućnostima provođenja zamišljenoga, odredili smo smjer rada na predstavi.

Zagreb - U sklopu programa Nova Atlantida zvuka, u Galeriji Miroslav Kraljević održala se prezentacija projekta Svjetlo i voda, koji su predstavile Marina Petrović i Melita Spahić Bezjak. Predstavljene su dosadašnje aktivnosti projekta, rezultati rezidencije u Karlovcu s naglaskom na daljnji idejni razvoj predstave u poljima: plesno-glazbenog materijala i istraživanja, koreografske i kompozicijske ideje, video i vizualna rješenja te ideje povezivanje svega u cjelinu. Ujedno su najavljene prezentacije projekta u dijalogu s publikom u Rijeci, Karlovcu, Zagrebu i Almadi (Portugalu).

Rijeka - Gostovanje i izvedba u Rijeci u dvorani Filodrammatice obuhvatilo je i zajedničko okupljanje svih umjetnika i cjelodnevnu zajedničku probu, te odabir koncepta za izvedbu, odabir novih dijelova za predstavu te stvaranje novih kreativnih rješenja u predstavi. Zajednička ideja uključivanja javnosti u prezentacije i proces rada se nastavila izvedbama. Nakon završene mini rezidencije i kreativnog procesa rada u Karlovcu, te predstavljanja ideja i smjernica rada projekta u sklopu izložbe pod nazivom 'Nova Atlantida zvuka' u Zagrebu, umjetnička i suradnička ekipa projekta prezentirala je rad predstave u nastajajnju u Rijeci.

Karlovac - Gostovanje i izvedba u Karlovcu u Aquatici obuhvatilo je zajedničko okupljanje svih umjetnika i cjelodnevnu zajedničku probu, te odabir novih dijelova za predstavu te stvaranje novih kreativnih rješenja u predstavi. Neposredno prije izvedbe, održana je instalacija-izložba kreativnog i istraživačkog rada projekta. Nakon izvedbe održan je razgovor publike i izvođača.

Zagreb - Svjetlo i voda održao se u prostoru Tehničkog muzeja Nikola Tesla u sklopu postava međunarodne izložbe Fly me to the moon. Projekt je predstavljen video instalacijom pokusa rezonancije, predstava i dijaloga s publikom.