Clubture

Teorijska alatnica

Nositelj
Multimedijalni centar
Partneri
Udruženje studenata filozofije, Udruga studenata komparativne književnosti K., Udruga studenata sociologije Diskrepancija
Godina
2009
Mjesta
Rijeka, Split, Zagreb

Teorijska alatnica projekt je istraživanja i prezentacije suvremene teorije umjetnosti, politike i ekonomije. Cilj ovog projekta bio je problematskim pristupom sudionicima približiti odgovore koje na specifične probleme i pitanja daje suvremeno kritičko mišljenje. Specifičnost Teorijske alatnice na razini provedbe sastoji se u tome što je projekt većinom iznesen od strane mlađih, domaćih intelektualaca kojima je projekt i namijenjen. U projektu se inzistiralo na kritičnosti, instruktivnosti, transverzalnosti i nepretencioznosti predstavljenih teorijskih promišljanja - a sve u svrhu konkretne uporabljivosti.

Rijeka - Održana u Rijeci za vrijeme trajanja festivala "Moje, tvoje, naše" u dva 45-minutna izlaganja s diskusijom bilo je riječi o tome zašto je otpor spram postojećih poredaka ključni politički fenomen i kakve to reperkusije ima za promišljanje društvene emancipacije (na primjeru francuskog filozofa Jacquesa Rancierea). U drugom dijelu bila je propitana kategorija i fenomen populizma koji se čini odlučujućim oblikom politike danas. Nakon izlaganja i diskusija, održan je razgovor o konkretnim političkim događajima aktualnima ove godine - studentskoj blokadi na sveučilištima u Hrvatskoj.

Split - Što podrazumijevamo kad kažemo "ekonomija": radionica iz političke ekonomije (voditelji Mislav Žitko, Marko Kostanić)

Zagreb - Promocija publikacije radova nastalih u sklopu Teorijske alatnice, te predavanje/diskusija: Život kao granica umjetnosti: radionica iz estetike (voditelji Petar Milat i Goran Pavlić)