Clubture

Sonification

Nositelj
KU Krlja ustvari
Partneri
UKE - Urbana kultura i edukacija
Godina
2009
Mjesta
Zagreb, Čakovec

Projekt Sonification predstavlja umjetnost zvuka. Zvuk je sveprisutno i nezaustavljivo sredstvo pomoću kojeg čujemo govor i razumijemo glazbu. Također, zvuk surađuje s ostalim osjetilima skenirajući okolinu, definira orijentaciju, ili registrira osjećaje koje nazivamo atmosferom. Prije skoro 100 godina talijanski futurist Luigi Russolo predložio je urbane i industrijalne zvukove, uključujući i zvukove modernog ratovanja, kao očaravajući izvor glazbenog materijala. Upravo je na tim postavkama djelovao projekt Sonification u smjeru korištenja suvremenih i sadašnjih tehnologija, te kroz suradnički rad, prezentacije i publikacije spaja kreativni moment scene sa izražavanjem zvuka kao osjećaja orijentacije, atmosfere ili preslike unutarnjih skeniranja okoline. Projekt Sonification pomogao je kreativnim akterima ove scene da se umreže sa sličnima u inozemstvu, ali i da poboljšaju rad domaćih umjetnica koje se izražavaju kroz zvuk.

Zagreb - U Jazz Klubu nastupili su O PARADIS i duet ESCAMA SERRADA. O PARADIS je umjetničko ime Demiana, kompozitora i elektronskog glazbenika iz Barcelone koji radi već punu deceniju i iza sebe ima čitav niz diskografskih ostvarenja u kojima osim letargičnije i sladunjave piano-bar glazbe radi i slojevitije electro-industrial materijale. Duet ESCAMA SERRADA u svojem izričaju pretežno koristi electro industrial-noise s eksperimentalnim izletima uz povremene tekstove na španjolskom jeziku. 

Zagreb - U Močvari su nastupili DEUTSCH NEPAL (Švedska) - industrial psychadelic one-man projekt, BAIN WOLFKIND (Australija) - križanac swamp bluesa i countryja s primjesom electra i industriala i DER BLUtHARSCH (Austrija/Njemačka)- neofolk–industrial pop

Čakovec - Circuit Bending radionice, galerija Scheier

Zagreb - Circuit Bending radionice, Medika