English

Clubture

10. Clubture Forum - Rijeka

Datum održavanja: 26.10.2017 - 28.10.2017

Jubilarni deseti po redu Clubture Forum održan je od 26. do 28. listopada 2017. u Rijeci. SU Klubtura organizirao je Forum zajedno sa SU Molekula i Drugim morem iz Rijeke u prostorima Omladinskog kulturnog centra Palach i dvorani Filodrammatice. Naglasak ovogodišnjeg Foruma bio je na bogatom izložbenom, glazbenom, radioničarskom i filmskom programu u svrhu predstavljanja raznovrsnog programskog djelovanja organizacija okupljenih oko mreže Clubture. Ovogodišnji bogati kulturni program omogućile su organizacije suorganizatori Foruma: Centar za dokumentiranje nezavisne kulture (Zagreb), Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva (Zagreb), Domino (Zagreb), Metamedij (Pula), Queer Sport Split (Split), Studio Artless (Zagreb), Vibra (Zagreb), AKC Attack (Zagreb), Kulturtreger (Zagreb), F.R.E.E. D.A.N.C.E. (Karlovac), KLFM (Split), Fade In (Zagreb), Filmaktiv (Rijeka), Liburnia Film Festival (Rijeka), Spirit (Rijeka). Osim sudjelovanja u bogatom kulturnom programu organizacija okupljenih oko mreže Clubture, posjetitelji Foruma imali su priliku sudjelovati u EPK Talku na kojem je predstavljen projekt Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, projekt iznimno važan za kulturni, ali i opći društveni život grada Rijeke i Republike Hrvatske. Održana je i zatvorena radionica za članstvo SU Klubtura na kojoj je obavljena razmjena iskustava i razvijan model programa CTHR - Programska razmjena i suradnja.


Program:

+ 26.10 - Prvi dan

Otvaranje Foruma (26. listopad, 16.00-18.00)


10. Clubture Forum otvoren je predstavljanjem mreže Clubture i partnerskih organizacija. Koordinatorica mreže predstavila je aktivnosti mreže u posljednjem razdoblju i njezinu misiju na nezavisnoj kulturnoj sceni i u civilnom društvu. Poseban naglasak bio je na predstavljanju organizacija koje sudjeluju u programu Foruma. Predstavljen je proces izrade programa Foruma u kojem je sudjelovala Radna grupa oformljena u ožujku, na redovnoj skupštini SU Klubtura. Osim mreže Clubture, okupljeni predstavnici organizacija nezavisne kulture i civilnog društva iz riječkog područja i cijele Hrvatske imali su se prilike upoznati s djelovanjem partnerskih organizacija u realizaciji ovogodišnjeg Foruma, Otvaranje je završilo predstavljanjem okupljenih sudionika Foruma kao uvodom u subotnju radionicu s organizacijama članicama Klubture.


Otvaranje izložbe Nezavisni prostori – Prostori nezavisnih (26. listopad, 18.00)


Izložba „Nezavisni prostori – prostori nezavisnih“ hod je kroz društvene centre, klubove i prostore u kojima od sredine devedesetih godina do danas djeluju organizacije nezavisne kulture i u kojima se nezavisna kulturna scena stvara i reproducira. Korištenjem tih prostora, kao i samom borbom za njihovo korištenje, kroz posljednjih se dvadeset godina u lokalnim sredinama diljem Hrvatske realiziraju vrijedni kulturno-umjetnički sadržaji, generiraju nova znanja, a sama se zajednica okuplja i osnažuje. Povijest prostora nezavisne kulture stoga je istovremeno i povijest participativnosti, eksperimenta, društvene kritike, pregovora i inovacije. Izložba dokumentira jedan dio te povijesti, s naglaskom na njezin otvoreni kraj i aktualne probleme nedostatka adekvatnih prostora s kojima su organizacije nezavisne kulture u pojedinim sredinama suočene. Autori su izložbe Dejan Dragosavac Ruta i Dunja Kučinac. Izložba je dosad predstavljena u Karlovcu, Splitu, Osijeku, Čakovcu, Puli i Vukovaru a nastala je u suradnji Saveza udruga Klubtura te udruga Kulturtreger i Kurziv – Platforme za pitanja kulture, medija i društva, koje vode Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Izložba je ostala otvorena u prostoru dvorišta OKC-a Palach tijekom tri dana trajanja Foruma.


Otvaranje izložbe Izbor političkih performansa (26. listopad, 18.00)


Izložba je na jednome mjestu prikazala performanse koji su obilježili proteklih petnaestak godina burnog političkog razdoblja hrvatske povijesti. Predstavljeni performansi imali su jasnu političku, aktivističku i umjetničku komponentu, poput poznate "Šetnje kao lady Godiva" Vlaste Delimar, akcije "Crno sunce" Kulturnjaka2016, itd. i kontinuirano su odgovarali na turbulentnu aktualnost poratne i tranzicijske zemlje. Izložba koju je organizirala zagrebačka udruga Domino ostala je otvorena u prostoru OKC-a Palach tijekom tri dana trajanja Foruma.


Video instalacija DigitAll (26. listopad, 18.00)


Video instalacija koju su postavili suradnici udruge Metamedij iz Pule sačinjena je od 15 GIF animacija kojima se kroz medij kratke internetske animacije tematizira aktualne promjene u društvu, umjetnosti, kulturi, čovječanstvu ili pak samim autorima. Sadržaj instalacije prikupljen je na otvorenom natječaju za autorske GIF radove koji je realiziran u okviru programa Media Mediterranea festivala. Instalacija je jedan dan bila postavljena na otvorenom, u dvorištu OKC-a Palach.


Otvaranje izložbe eksponata izrađenih u sklopu projekata 1000 zastavicai Mreže 2017. (26. listopad, 18.00)


Udruga Queer Sport Split predstavila je vunene kukičane zastavice i kukičane mreže za košarkaška igrališta koje su nastale u sklopu projekata 1000 zastavica i Mreže 2017. Oba projekta revitaliziraju tradicionalne vještine kukičanja i postavljaju ih u kontekst aktualnih društvenih problema. Izložba je ostala otvorena u prostoru OKC-a Palach tijekom tri dana trajanja Foruma.


Performans Jesmo li napokon slobodni? (26. listopad, 20.00)


Ana Janjatović Zorica iz umjetničke organizacije Studio Artless i Nikola Iskra, u OKC-u Palach izveli su performans Jesmo li napokon slobodni?, inspiriran nizom fotografija koje je multimedijalni umjetnik Željko Zorica priredio za sudjelovanje na izložbi "Tužni tropi" kustosa Andréa von Aha 2012. godine.


Koncert NT Wave w. Maja Rivić (26. listopad, 21.00)


NT Wave (Valent Samardžija iz udruge Vibra), eksperimentalni gitarist na modificiranoj električnoj gitari i nu jazz pjevačica Maja Rivić zajedno su izveli koncert u dvorani OKC-a Palach.


Slušaonica by Radio Roža (26. listopad, 21.00)


Ekipa Radio Rože, riječkog internetskog radija, nakon nastupa je NT Wavea i Maje Rivić održala je slušaonicu uz koju su sudionici Foruma nastavili druženje do zatvaranja OKC-a Palach.


+ 27.10 - Drugi dan

EPK Talk (27. listopad, 11.00)


"Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture" iscrpan je projekt koji podrazumijeva uključivanje cijele zajednice, suradnju čitavog kulturnog sektora i ostalih dionika te otvara kulturne, društvene i gospodarske izazove. Jedan od zanimljivijih izazova koji je dosad postavio projekt “Rijeka 2020” odnosi se na promociju održivog kulturnog razvoja. Ovdje je, između ostalog, riječ o poticanju demokratičnog razvoja publike, kao i o razvoju održive kulturne infrastrukture kroz ulaganje u postojeće objekte, umjesto izgradnje novih. Provedba projekta “Rijeka 2020” u sljedećem će periodu otvoriti mnogo tema, poticati rasprave i podsjećati na probleme u kulturnom razvoju Rijeke, njezine šire okolice, ali i Hrvatske općenito. Te probleme naravno nije moguće riješiti bez aktivnog uključivanja ostalih dionika.


U sklopu programa 10. Clubture Foruma održala se prezentacija projekta “Rijeka 2020” nakon koje je uslijedio razgovor s predstavnicima projekta i organizacijama uključenim u provedbu programa: Eminom Višnić (direktorica TD Rijeka 2020), Davorom Miškovićem (Drugo more), Jelenom Androić (EPK), Zoranom Krušvarom (EPK) i Tanjom Kalčić (EPK). Razgovor koji se bavio temom razvoja kulture u Rijeci i široj okolici u kontekstu provedbe programa „Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture“ moderirala je Ana Abramović, koordinatorica SU Klubtura. S obzirom da je riječ o iscrpnom projektu, važnom za grad Rijeku, njegovu okolicu i Republiku Hrvatsku u cjelini, u sklopu je Foruma organiziran ovaj diskurzivni program kako bi se sagledale prilike za uključivanje cijele zajednice, suradnju čitavog sektora i ostalih dionika. Sagledani su izazovi vezani za demokratičan razvoj publike i razvoj održive infrastrukture kroz strukturna ulaganja.


Radionica .hr webovi (27. listopad, 16.00)


Vedran Gligo iz zagrebačkog Autonomnog kulturnog centra – Attack polaznike je radionice upoznao s upravljanjem .hr domenom koja je u Hrvatskoj besplatna za sve pravne osobe i osobe koje obavljaju samostalne djelatnosti. Polaznici su naučili kako se izrađuje potpuno besplatna web stranica za vlastite organizacije te doznali kako je održavati. Radionica se održavala dva dana.


Radionica Radio na cesti (27. listopad, 17.30)


KLFM community radio u svoje djelovanje uključuje zajednicu, njezine interese i afinitete te svojim postojanjem omogućuje aktivno uključivanje pojedinaca i grupa u stvaranje radijskog sadržaja. Predstavnici splitske udruge KLFM-a u radionici su sudionicima predstavili kako se ovaj proces odvija u svakodnevnoj praksi.


Raspričavanje (27. listopad, 19.00)


Raspričavanje je proces zajedničkog pričanja priča u kojem su se okupljeni podijelili u timove te u pola sata stvarali priče koje uključuju ranije zadane pojmove i objekte. Priče su potom predstavili ostalima te u neformalnoj atmosferi odabrali najzanimljivije. Radionicu je vodila Dunja Kučinac iz zagrebačke udruge Kulturtreger (Booksa).


Audio-video instalacija Svjetlo i voda (27. listopad, 20.30)


Audio-vizualna instalacija dio je projekta predstave Svjetlo i voda, nastala tijekom procesa rada u potrazi za novim plesnim, zvučnim i vizualnim refleksijama. Svjetlo i voda, projekt koji uključuje stručnjake raznih disciplina, a obuhvaća predstavu i instalaciju, potaknut je dalekosežnim vizijama Nikole Tesle i važnošću njegove pojave za postojanje civilizacije ovakve kakva je danas. Predstavljanje AV instalacije postavile su suradnice karlovačke udruge F.R.E.E. D.A.N.C.E.


Nastup zbora VINS & Friends(27. listopad, 21.00)


VINS ili vokalno instrumentalna neformalna skupina, riječka je samoorganizirana formacija građanki i građana čiji repertoar čine tradicijske pjesme iz različitih krajeva svijeta. Nastup zbora organizirala je udruga Prostor plus iz Rijeke.


Jedan običan dan Radija na cesti: Koncert Marinade(27. listopad, 21.00)


Osim radionice community radija koja se odvila ranije istoga dana, splitski je KLFM uvečer u petak 27.10. predstavio riječki bend Marinada u radijskom prijenosu njihovog nastupa u živo.


+ 28.10 - Treći dan

CTHR radionica s organizacijama članicama (28. listopad, 11.00)


Model suradnje između organizacija nezavisne kulture kakav je mreža Clubture uspostavila kroz program "CTHR: Programska razmjena i suradnja" doprinosi dostupnosti kulturnih i umjetničkih sadržaja u svim dijelovima Hrvatske, za publike različitih profila. Radionica razvoja CTHR programa okupila je predstavnike organizacija članica mreže Clubture. Cilj radionice bila je razmjena iskustava organizacija u području razvoja publike. Na konceptu i izvedbi radionice radile su Mirela Travar i Miljenka Buljević. Kroz vođenu raspravu predstavnici radionica razmijenili su iskustva u provedbi projekata s naglaskom na komunikaciju s javnosti i korisnicima pojedinih programa koje provode u svojim organizacijama. Također, istražene su prakse promocije i komunikacije s korisnicima programa nezavisne kulture.


Filmska projekcija: Bosanoga (sasvim slučajna smrt)(28. listopad, 17.00)


Zagrebačka filmska udruga Fade In prikazala je film Bosanoga(sasvim slučajna smrt) (M. Komljenović, 2011, 74 min) o smrti Nenada Vižina, riječkog hipija čija je nasilna smrt bila katalizator jedinstvenog fenomena u povijesti bivše Jugoslavije. Film prikazuje mehanizam straha kao integralni dio političkih sustava, kao i jedinstvenu umjetničku pobunu do koje je došlo u Rijeci 1980-ih. Projekciju je predstavila Morana Komljenović iz udruge Fade In u dvorani Filodrammatice.


Filmska projekcija: Delta – obilje umjetnosti i razgovor (28. listopad, 18.15)


Udruga Filmaktiv iz Rijeke u suradnji s Udrugom Liburnia Film Festival (Rijeka) pripremila je filmsko-diskurzivni program na temu suradničkih i dijeljenih prostora. Filmski se dio odnosio na projekciju dokumentarnog filma Marina Lukanovića (produkcija Filmaktiva) Delta - obilje umjetnosti (2015, 26 min) o devetero riječkih umjetnika koji dijele radni prostor na adresi Delta 5. Pitanja o životu i radu umjetnika, dinamici svakodnevnice dijeljenja prostora s kolegama, kontaktu s publikom i neizvjesnoj budućnost zgrade i cijele zone u kojoj se nalaze, ključne su teme kojima se bavio film, a prelile su se i na razgovor nakon projekcije koji je vodila Jelena Androić.


Filmska projekcija Sex? Yes we do! (28. listopad, 20.00)


Festival Uhvati film predstavio je večer kratkih filmova na temu seksualnosti osoba s invaliditetom koji su probrani s dosadašnjih godina Festivala. Nakon programa, uslijedio je razgovor s publikom koju su vodili Denis Pilepić i Hermina Grbac iz udruge Spirit, organizatora projekcije i festivala Uhvati film u Rijeci.