English

Clubture

12. Clubture Forum – Zagreb

Datum održavanja: 09.10.2019 - 11.10.2019

Program 12. Clubture Foruma održan je u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2019. Dvanaesti Forum Savez je organizirao u partnerstvu sa Savezom udruga Operacija grad i u suradnji sa sljedećim organizacijama: Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva (Zagreb), Liburnia Film Festival (Rijeka), Kontejner | Biro suvremene umjetničke prakse (Zagreb), Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade (Zagreb), Udruženje za razvoj kulture (Zagreb) i Autonomni kulturni centar (Zagreb).

Iz programa 12. Foruma valja izdvojiti simpozij Iskustva društveno-kulturne suradnje i povezivanja u organizaciji Saveza udruga Operacija grad. Na simpoziju su razmijenjena znanja o različitim modelima upravljanja društvenim i kulturnim centrima koje su predstavili gosti iz Lyona (FR), Readinga (UK) i Hrvatske. SUOG je također organizirao i tribinu Demokratizacija kulture, demokratizacija društva: priče lokalnih zajednica na kojoj su istraživani načini na koje organizacije civilnog društva u ovom trenutku preosmišljavaju kulturnu demokraciju u pet hrvatskih gradova.

U sklopu Foruma održan je i koncert Pseće plaže, Plastic Knivesa i ManMachinea u Attacku te nastup DJ-a Funk Gurua, Kule i El Commanda u Močvari. Održane su i radionice, projekcije filmova, izvedba Đavolji odvjetnik kolektiva IMRC i Martine Tomić te predstavljanje instalacije Kratki spoj – MI stroj udruge Kontejner.

Događanja u sklopu Foruma bila su besplatna i otvorena za širu javnost.

U Facebook galeriji možete vidjeti kako je protekao listopadski Clubture Forum u Zagrebu.


Program:

+ 09.10 - Prvi dan

Otvaranje Foruma (9. listopad, 19:00h)
12. Clubture Forum otvoren je u maloj dvorani Pogona Jedinstvo predstavljanjem mreže Clubture i partnerskih organizacija. Koordinator mreže predstavio je Forum kao središnje godišnje okupljanje članova mreže nastao 2008. godine iz potrebe za još jačim povezivanjem, razmjenom iskustava i međusobnom potporom organizacija nezavisne kulture. U okviru Foruma dosad je organiziran dugi niz različitih razgovora, radionica, umjetničkih programa i druženja, a uvijek su ih pratili prepoznatljivi plakati. Otvaranje je obilježila izložba dosadašnjih plakata Clubture Foruma za čiji je vizualni identitet najzaslužniji grafički dizajner Dejan Dragosavac Ruta.

Predstavljanje instalacije Kratki spoj - MI stroj – Kontejner, Zagreb
Kontejner | Biro suvremene umjetničke prakse djeluje u području progresivnih umjetničkih praksi uz poseban fokus na tehnologiji, strojevima i robotici. Projekt Kratki spoj nastavak je kontinuiranog edukativnog rada udruge Kontejner sa studentima, u okviru kojeg su studenti tri zagrebačka fakulteta izradili MI stroj, interaktivnu prostornu instalaciju oblika kocke od lateksa boje kože koja je predstavljena u maloj dvorani Pogona Jedinstvo. Nakon susreta s instalacijom, uslijedilo je druženje uz ritmove po izboru Tomislava Domesa.


+ 10.10 - Drugi dan

CTHR radionica s organizacijama članicama i novim provoditeljima (10. listopad, 10:00h)
CTHR: Program razmjene i suradnje jedinstven je suradnički model umrežavanja organizacija u nezavisnoj kulturi koji SU Klubtura kontinuirano provodi od 2002. godine. U maloj dvorani Pogona Jedinstvo održana je radionica s fokusom na razmjeni iskustava između dugogodišnjih provoditelja; članova Radne grupe za praćenje provedbe; i organizacija koje su započele, ili tek planiraju provoditi svoje suradničke projekte i turneje. Kroz radionicu se uz razmjenu iskustava i znanja dotaknulo i buduće aktivnosti koje će se kroz program implementirati ususret jubilarnom, dvadesetom krugu provedbe sljedeće godine. Ove godine radionica je bila namijenjena starim i novim članicama te aktualnim provoditeljima u sklopu programa razmjene i suradnje Clubture-HR.

Filmska projekcija: Prijateljstvo s Trokutom / Samoupravni film – Liburnia Film Festival (10. listopad, 14:00h)
Udruga Liburnia Film Festival organizira jedini festival posvećen novijoj domaćoj dokumentarnoj produkciji. U filmskom popodnevu na Forumu udruga LFF predstavila je dva naslova iz ovogodišnjeg festivalskog programa koji se bave drugačijim modelima umjetničke i filmske proizvodnje. Prijateljstvo s Trokutom (2019, 41') redateljice Vladimire Spindler prati njezin filmski i osobni odnos prema nedavno preminulom Vladimiru Dodigu Trokutu, (anti)kolekcionaru i (anti)umjetniku, ključnoj osobi hrvatske i svjetske konceptualne umjetnosti i tvorcu brojnih alternativnih muzejskih i umjetničkih modela. Kratki dokumentarac Samoupravni film (2012, 8') u režiji Igora Bezinovića i Restartovoj produkciji film je koji prikazuje radničku svakodnevicu, posebno zanimljiv zbog toga što su ga snimili upravo sami radnici. Ovaj participativni, “samoupravni” film sudionicima je Foruma prikazao život brodogradilišta Mali Lošinj, a nastao je tijekom tjedna u sklopu Škver Art Festivala.

Simpozij: Iskustva društveno-kulturne suradnje i povezivanja / Symposium: Practices of socio-cultural cooperation and networking - Savez udruga Operacija grad / Platforma Upgrade (10. listopad, 16:00h)
Platforma Upgrade posljednje tri godine zagovara uspostavljanje Interkulturnog društvenog centra u Zagrebu. Suradnja u platformi i oko nje omogućila je povezivanje i zajednički rad aktera iz različitih područja djelovanja: kulture, solidarne ekonomije, ljudskih prava, zaštite okoliša i sl. Kroz simpozij koji je održan na Forumu razmijenjena su iskustva dugogodišnjih praktičara iz Europe u provođenju aktivnosti koje premošćuju raznovrsne sektore. Također, razmijenjena su znanja o različitim modelima upravljanja društvenim i kulturnim centrima koja su predstavili gosti iz Lyona (Fr) i Readinga (UK). Simpozij je održan na engleskom jeziku.

Izvedba Đavoljeg odvjetnika - IMRC i Martina Tomić (10. listopad, 19:30h)
Integrirani kolektiv za istraživanje pokreta (IMRC) promiče ideju da ples i pokret nisu uvjetovani određenom tjelesnom datošću, već da tjelesni izraz, iskustvo zajedničkog plesnog kretanja, kao i istraživanje izvedbenih potencijala pokreta i plesa pripadaju svima. Predstava Đavolji odvjetnik propituje i istražuje principe polilogičnosti i zajedničkog donošenja odluka.

Koncert: Plastic Knives, Pseća plaža, ManMachine x VJ Bastien Lavaud  (10. listopad, 22:00h)
Za živu svirku nakon drugog dana na Forumu pobrinula su se tri benda: Pseća plaža, zagrebačka audio-vizualna skupina koja stvara u žanrovima surf-rocka i psihodelije šezdesetih; electro rock duo Plastic Knives koji čine Damjan Vujaklija i Nikola Babić; a večer je zaključio ManMachine, electro one-man duo iza kojeg stoje Goran Uroić i njegov Roland XP50. Za vizuale se pobrinuo francuski audio, video i DIY entuzijast Bastien Lavaud kojeg je na Forum doveo /'fu:bar/, festival glitch umjetnosti.


+ 11.10 - Treći dan

Radionica DKC-HR (11. listopad, 10:00h)
Radionica DKC-HR zamišljena je kao radionica razmjene znanja i iskustava među akterima koji se u svojim lokalnim sredinama bave zagovaranjem osnivanja i uspostavom društveno-kulturnih centara na načelima sudioničkog upravljanja i civilno-javnog partnerstva. Kroz facilitiranu raspravu sudionici radionice dobili su priliku da se upoznaju, povežu i uče jedni od drugih o zagovaračkom radu, provedbi kampanja i uspostavi dijaloga s lokalnom samoupravom. Radionica je provedena u sklopu projekta DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara koji provodi Savez udruga Klubtura u partnerstvu s Pogonom - Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade, Platformom za Društveni centar Čakovec, Savezom udruga KAoperativa, Platformom Doma mladih, Art radionicom Lazareti, Savezom udruga Molekula i Savezom udruga Rojca. Sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Tribina: Demokratizacija kulture, demokratizacija društva: priče lokalnih zajednica - Savez udruga Operacija grad (11. listopad, 17:00h)
Povijest razvoja nezavisne kulturne scene uključuje i procese kojima se utjecalo na pravila koja normiraju njezino djelovanje. U Hrvatskoj je trenutno aktivno više platformi i inicijativa koje promiču inovativne, sudioničke modele upravljanja u kulturi, koji podrazumijevaju suradnju i suodgovornost sektora. Modeli civilno-javnih partnerstava u razvoju i već razvijeni modeli dolaze u različitim oblicima, s različitim rokovima trajanja i intenzitetima utjecaja na lokalnu zajednicu. Neki zagovaraju prostore za kulturu, a neki transparentno djelovanje. Tribina u sklopu Clubture Foruma predstavila je načine na koje organizacije civilnog društva u ovom trenutku preosmišljavaju kulturnu demokraciju u pet hrvatskih gradova.

Završni party: DJs Funk Guru, Kula, EL Commando x VJs leilamarinaena (11. listopad, 22:00h)
Završni party Foruma u Močvaru je doveo DJ-e: Kula, sousnivač VuBassa, prvog vukovarskog drum'n'bass kolektiva; Funk Guru član CFSN kolektiva koji već 17 godina formira zagrebačku klupsku kulturu; EL Commando (Pulp / Taman), sve popularniji splitski DJ mlađe generacije i rezident kultnog kluba Kocka; a za vizuale se pobrinuo VJ trio leilamarinaena koji čine talentirane vizualne umjetnice i DIY entuzijastice Ena Jurov, Leila Kasumović i Marina Jukić.