English

Clubture

4. Clubture Forum – Pula

Datum održavanja: 16.06.2011 - 19.06.2011

Posljednjih nekoliko godina kriza je značajno ugrozila djelovanje nezavisnih, a njezine posljedice posebno su se odrazile na brojne lokalne zajednice širom zemlje. Mnoge organizacije su zbog teških uvjeta primorane značajno ograničiti svoje programe, a neki od njih su i ugašeni. Isto tako, ugroženo je i temeljno djelovanje organizacija u smislu osiguravanja minimalnih resursa održavanja stabilnosti. Međutim, kriza je na neki način otvorila vrata pronalaženju novih praksi za razvoj nezavisne kulturne scene.

Forum je pružio priliku organizacijama širom Hrvatske za susret i kvalitetnu raspravu o tome kako smo se suočili s krizom, kao i širim društvenim okolnostima u kojima one danas djeluju. Zajednički su pokušali iznaći odgovore na neka od važnih pitanja:
Ima li nezavisna kultura budućnost s obzirom na krizne okolnosti, posebice u životu lokalnih zajednica?
Što smo učinili kako bismo preživjeli krizu? Jesmo li zbog toga izmjestili fokus svog djelovanja i kako danas funkcioniramo? Koji je doprinos međunarodne suradnje u očuvanju stabilnosti organizacija? Može li se bitka za nezavisnu kulturu izboriti samo u okviru šire borbe za javno dobro?
Trodnevno druženje obuhvaćalo je i zabavni kuturno-umjetnički program u večernjim satima na različitim lokacijama, a u kojem su sudjelovale članice mreže Clubture, kao i brojne partnerske organizacije iz Pule.
Rasprave i plenumske sesije u okviru Foruma većinom su bile zatvorene za javnost, odnosno, prisustvovati su mogli isključivo prijavljeni sudionici Foruma.
Kulturno – umjetnički program koji se odvijao u okviru Foruma bilo u Rojcu, bilo na drugim lokacijama bio je slobodan za sudjelovanje javnosti, a sva događanja bila su besplatna!


Program:

+ 16.06 - Prvi dan: otvaranje i popratni program

Društveni centar Rojc, 17:00h
Okupljanje u Rojcu, predstavljanje programa Foruma i predstavljanje teme Foruma: Održivost organizacija nezavisne kulture. Zajednička šetnja i predstavljanje Rojca.
Rojc, 20.00h, radionica ritma by Beat Busters
Dvorište Rojca/Studentska udruga Pula (SUP), 22.00h,  Interkulturalno druženje sudionika Foruma i gostiju
Unutrašnje dvorište Rojca – zajednički prostor bivše menze, 22.00h - Otvorenje izložbe – K13 – izgubljene godine / Otompotom & Studio Kapula
Projekcijska dvorana Monteparadiso, 22.30h - Nebo nad Rojcom (Ivan Zidar & Udruga Metamedij);
Caffe Bar Cabahia, 22.00h, Beatbusting performance – Odijelo čini Beat Bustera
Caffe Bar Cabahia, 22.30h, koncert ABOP (Zagreb)


+ 17.06 - Drugi dan: Clubture Plenum, otvoreni forum i popratni program

Klub Metamedia, Društveni centar Rojc
10:00h, CLUBTURE PLENUM – ODRŽIVOST ORGANIZACIJA NEZAVISNE KULTURE
U prvoj plenumskoj sesiji zajednički smo razmatrali što u današnjim okolnostima znači održivost kulture, koje okolnosti izravno utječu na kulturni život brojnih lokalnih sredina, što znači biti održiv, na koji način organizacije nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj danas djeluju i na koji se način suočavaju s brojnim izazovima koje je sa sobom donijela kriza. Sudjelovali su: Davor Mišković (mreža Clubture/Drugo more, Rijeka), Slaven Tolj (mreža Clubture/Art radionica Lazareti, Dubrovnik), Sanja Burlović (Autonomni kulturni centar – Attack!/ AKC Medika, Zagreb), Miljenka Buljević (Kulturtreger/Booksa/Savez udruga Operacija grad, Zagreb) i ostali sudionici i gosti Foruma.
16:00h, CLUBTURE PREDSTAVLJA – OTVORENI FORUM
Tko je htio znati kako funkcionira programska razmjena i suradnja u okviru mreže Clubture mogao je to saznati u otvorenoj razmjeni ideja i iskustava o mreži Clubture! Sudjelovali su: Koordinatorica programa razmjene i suradnje (Katarina Pavić), administratorica i financijska voditeljica programa razmjene i suradnje (Sofija Dobrić), voditelji programa u programske razmjene i suradnje.
18:30h. CLUBTURE PLENUM – ODRŽIVOST ORGANIZACIJA NEZAVISNE KULTURE
Borba za opstanak nezavisne kulture borba je za očuvanje važnih društvenih vrijednosti poput otvorenosti, sudjelovanja javnosti, očuvanja i dobrog upravljanja javnim resursima. Što u okvirima održivosti kulture znači širenje područja borbe na druge javne sfere poput borve za zajednički javni prostor? Na koji način nezavisne kulturne organizacije surađuju međusobno, ali i s drugima u bitci za ono što pripada svima? Sudjeluju: Davor Mišković (mreža Clubture/Drugo more, Rijeka), Tomislav Domes (Multimedijalni institut/Pravo na grad, Zagreb), Dušica Radojčić (Zelena Istra/Društveni centar Rojc, Pula), Kristina Nefat (Društveni centar Rojc, Pula), Slaven Tolj (mreža Clubture/Art radionica Lazareti, Dubrovnik) i ostali sudionici i gosti Foruma.
Popratni program
Rojc, projekcijska dvorana Monteparadiso, 22.00h, projekcije filmova Nepokoreni grad / RAF Dvorište Rojca / Studentska udruga Pula (SUP), 22.00h, King Shango Sound System (Pula, Zagreb)


+ 18.06 - Treći dan: Clubture Plenum i popratni program

Klub Metamedia, Društveni centar Rojc 11:00h, CLUBTURE PLENUM – ODRŽIVOST ORGANIZACIJA NEZAVISNE KULTURE
Što u svjetlu održivosti organizacija nezavisne kulture znači internacionalizacija djelovanja? S kim i kako radimo u međunarodnim okvirima? Koje su aktualnosti na evropskom planu i kako se u njega uklapamo? Koje su perspektive opstanka i razvoja nezavisne kulturne scene? Jesmo li odustali i zašto? Što možemo učiniti zajedno kako bi se održali kao organizacije nezavisne kulture i kako tu učiniti? Sudjeluju: Davor Mišković (mreža Clubture/Drugo more, Rijeka), Edgar Buršić (Monteparadiso, Pula), Katarina Pavić (mreža Clubture) i ostali sudionici i gosti Foruma.
Popratni program
17:00h, radionica digitalnog DJ-inga by DOTS (Nepokoreni grad crew, Karlovac); Rojc / MarsRoom
21.30h, program Pulske filmske tvornice / Klub Pulske filmske tvornice
21.00h, Clubture Forum & Seasplash Summer Club / Fort Punta Christo Glazbeni program: Dj Enjoy (Subtle Audio / Good Looking / Materializm) KODIN & NAOS & DOTS (LED kolektiv) DISgirl & Jan Becele (Trip to Zion DJ & VJ team) Projekcija: Nepokoreni grad - projekcije video radova s proteklih 5 godina održavanja festivala Revija amaterskog filma – RAF putuje 2011 (BEST OF RAF 2011) Seasplash – 20-minutna video projekcija 8.-og Seasplash festivala
Izložba fotografija i predstavljanje organizacija Seasplash i Punta Christo