English

Clubture

5. Clubture Forum – Zadar

Datum održavanja: 14.06.2012 - 16.06.2012

Pozivamo vas na peti Clubture Forum koji će se održati u Zadru od 14. do 16. lipnja. U zajedničkoj suradnji Saveza udruga Klubtura i zadarske udruge Zadar snova, ove će godine na trodnevnom druženju u Zadru Clubture Forum ugostiti više od trideset organizacija nezavisne kulture iz različitih dijelova Hrvatske.

Osim svakodnevnih panela i diskusija koji su rezervirani isključivo za sudionike Foruma, od četvrtka do subote u poslijepodnevnim i večernjim terminima održat će se javne tribine te raznolik kulturno-umjetnički program na koji srdačno pozivamo zadarsku publiku. Kneževa palača, Crkva sv. Donata, Providurova palača te zadarsko Kazalište lutaka samo su neka od mjesta širom grada Zadra na kojima će se u te tri lipanjske večeri predstaviti filmaši, glazbenici, kazalištarci i ostali izvođači iz cijele Hrvatske. Ulaz na sva poslijepodnevna i večernja događanja je besplatan!


Program:

+ 14.06 - Prvi dan: popratni program

18:00h  Dobrodošli u Clubture!

Sv. Donat, 21:30h
Boris Kadin (Mavena – 36 njezinih čuda): Bijelo
Projekt se temelji na istraživanju kliničke smrti društva uzrokovane negativnim ekonomskim/ideološkim selekcijama te individualne kliničke smrti pojedinca kao nusproizvoda tih negativnih posljedica, kao izjave koja ne trpi konzistenciju, kao beskonačnog oksimorona, kao kulturnog djelatnika na izdisaju. Osnovna ideja u kreiranju tih utopija jest poticanje različith emocionalnih, racionalnih i iracionalnih stanja kod izvođača te između izvođača i publike, odnosno produljenje stvarnog vremena i prostora u ambijent postapokalipse. U takvom ambijentu više nema potrebe za priznavanjem vlastitih i/ili društvenih pogrešaka, grijeha, zločina, jer je to priznanje nemoguće povezati s novim oblikom moći i kontrole, nitko se više ne disciplinira, nema samosavladavanja, nema gospodara i nema moći.
Subjekt koji nastanjuje taj svijet jest onaj ljudske životinje (životinje poslije ljudske povijesti) koji, igrajući partiju snova po samo njemu poznatim pravilima, postavlja pitanje vrijednosti života živog bića (možda čak i igra tu igru za život) sa sviješću da je ovladavanje životom suočeno sa samim poljem nekontroliranih nagona, libida, akcije i tjelesnosti. U projektu Bijelo pravo na život izjednačeno je s prvom na smrt, čime je biopolitika otvorila svoju ekonomiju želje izvan razuma, ali i izvan ugovora (društvenog ugovora karakterističnog za zapadna moderna društva, čak i Hrvatsku).
U formalnom smislu, kroz ovaj projekt istražuje se pojam transgresivnosti (lat. transgressio, prijestup, prekoračenje zakona ili naredbe).
http://www.mavena.hr/
bijelo from boris kadin on Vimeo.

Sv. Donat, 23:00
Udruga Otompotom: Uš – Festival uvodnih špica + Semafor i sat (glazbeni intermezzo)
prikazuje svojevrstan presjek različitih pristupa oblikovanju i koncipiranju uvodnih špica. Uvodna špica ima određene zadatke – ona mora pokazati naslov filma i imena autora filma, utvrditi hijerarhiju glumaca i uvesti publiku u film. Neke uvodne špice, međutim, prerastaju svoje uobičajene funkcije. Kako su fizički i povijesno na “periferiji” filmova, uvodne špice često su područje eksperimentiranja, prilika da se zaviri u budućnost filma. Neke od njih uspostavljaju ton i raspoloženje iz kojih film započinje, dok druge najbolje predstavljaju pravi mali film unutar filma, s vlastitim ritmom i raspoloženjem. Dizajn i izrada uvodne špice neizbježno postaje zasebna grana grafičkog dizajna. Festival omogućuje svojim gledateljima da kroz dinamičan i zanimljiv program steknu uvid u bezbrojne inovacije koje je filmska špica u svojoj polustoljetnoj povijesti uvela u filmski jezik: brze rezove, atonalnu glazbu, jazz, korištenje arhivskih fotografija, višestrukih “prozora”, nebrojenih tipografskih rješenja u dizajnu i tretmanu naslova filmova i čitavog niza drugih dizajnerskih, likovnih i filmskih rješenja…
Semafor i sat (Zadar) započeli su s muziciranjem kao dvojac koji je nastao na relaciji Preko – Zadar. Danas se bend sastoji od  dvojice gitarista i ritam mašine. Semafor i Sat su zadarski psihodeličan/eksperimentalan, instrumental/post-punk bend s izraženim DIY stavom koji pokušava izbjeći kapitalističku logiku koja sve ljudske odnose svodi na mjeru i brojeve.
Njihove glazbene težnje iskristalizirale su se u laganom psihodeličnom eksperimentiranju, inzistirajući na intimnom sobnom ugođaju koji je rezultirao zbirkom snimljenih pjesama.
http://soundcloud.com/semafor-i-sat
http://www.zvuk.hr/semaforisat/


+ 15.06 - Drugi dan: Clubture plenum - Strategija razvoja mreže i javna tribina - Uloga nezavisne kulture u razvoju grada Zadra

10:00h  Clubture plenum – otvoreni forum
11:00h  Clubture plenum – strategija razvoja mreže (uvod)
12:30h  Clubture plenum – strategija razvoja mreže (rad u grupama – dio I)
16:00h  Clubture plenum – strategija razvoja mreže (rad u grupama – dio II)
19:00h  javna tribina “Uloga nezavisne kulture u razvoju grada Zadra” / atrij Kneževe palače
21:30h  Treća skupina zemljopisnog rizika: Predstava bez imena / dvorište Kazališta lutaka Zadar
00:00h  DJ Naos, DJ Funky Selekta ‘D’, DJ Labosh / Providurova palača

Clubture plenum – otvoreni forum
Razmjenom svojih iskustava i ideja, pridružite nam se u ispitivanju o potrebama za dodatnim edukacijama koje su nužne za unapređenje rada vaše organizacije, a koje bi mreža Clubture mogla omogućiti.

Clubture plenum – strategija razvoja mreže (tri sesije)
Clubture se okreće budućnosti! Nakon deset godina predanog umrežavanja akterā nezavisne scene u Hrvatskoj i regiji, vrijeme je za planiranje sljedeće petoljetke. Što je potrebno organizacijama nezavisnog kulturnog sektora? Gdje leže potencijali za razvoj dugoročnih partnerstava? Koju poziciju treba zauzeti u narednim godinama? Nakon uvodnog predavanja, rad će se nastaviti u manjim grupama, gdje od vas tražimo da rezimirate prošlo, analizirate sadašnje i zamislite buduće.

Javna tribina “Uloga nezavisne kulture u razvoju grada Zadra”
Posljednjih nekoliko desetljeća grad Zadar doživio je značajnu transformaciju postavši jedno od najbrže rastućih urbanih središta u zemlji. Što sve čini dimenzije urbane transformacije grada te na koji su način one utjecale na njegov kulturni razvitak, a posebice u pogledu nezavisne kulturne produkcije?
Što danas karakterizira odnose nezavisne scene, donosioca odluka u kulturi i kulturnih institucija Grada Zadra? Koji su gorući problemi koji muče lokalne kulturne organizacije i kako naći rješenje? Koju ulogu u ovim procesima može odigrati Clubture, nacionalna mreža organizacija u nezavisnoj kulturi?
Na tribini govore: Radovan Dunatov, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i sport, dr.sc. Željka Tonković, asistentica na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru, i Davor Mišković, predsjednik mreže Clubture. Tribinu će moderirati Katarina Pavić, koordinatorica mreže Clubture.
Doktorat pod naslovom „Društvene mreže aktera u kulturnom i kreativnom sektoru kao pokazatelj razvojnih potencijala – primjer grada Zadra“ Željka Tonković obranila je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njezini istraživački interesi uključuju teme iz područja kulturnog i urbanog razvoja te društveni kapital i mreže. Izlagala je na više međunarodnih konferencija te se usavršavala na radionicama i ljetnim školama iz područja urbane sociologije. Davor Mišković je kulturni radnik iz Rijeke. Trenutno radi u neprofitnoj organizaciji “Drugo more” gdje se njegov posao sastoji od slekcije programa, izvršne produkcije, fundraisingai PR-a. Također radi kao istraživač  kulturnog sektora, aktivno sudjelujući u kreiranju kulturnih politika i u upravljanju kulturnim institucijama i mrežama. Po obrazovanju, trenutno je na doktorskom studiju sociologije na Sveučilištu u Zagrebu. Predavao je organizacijsku kulturu i kulturni menadžment na kulturalnim studijima na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Radio je sedam godina u Ministarstvu kulture i bio je vanjskih suradnik više kulturnih organizacija, agencija za istraživanje tržišta, novina i časopisa. Davor Mišković predsjednik je mreže Clubture od 2009. godine.

Treća skupina zemljopisnog rizika: Predstava bez imena
Dobitnici Zlatne murve 2010. godine opet nastupaju u Zadru! Nakon prve nagrade publike na “Glumištu pod murvom” (za neznalice – međunarodni kazališni festival iz Skradina, više od dvije tisuće gledatelja na deset rasprodanih izvedbi samo u Zadru, gostovanjima u Kaštel Lukšiću i Splitu), zadarski amaterski zaljubljenici u teatar ponovo u svom gradu na kazališne daske donose uvrnuti televizijski show. Glavno oružje u borbi protiv naopake medijske svakodnevice: britka ironija. Ili, riječima jednog od članova skupine: “Predstava je urnebesna zadarska hit lakrdija montipajtonovskog tipa, koja na inteligentan i duhovit način izvrgava ruglu stereotipe modernog doba i podneblja u kojem živimo.” Sedma noć – upomoć!

NAOS
/ Stjepan Perković štovatelj je idm-a, junglea i old skool breaksa kao ishodišnih stilova u istraživanju elektroničke glazbe. Glazbeni interes s vremenom proširuje na novije stilove poput dubstep-a i juke-a, te različite derivate starije analogne elektronike, kao i modernije stilove britanske elektronike. Dio je karlovačkog LED kolektiva kao Beat Svega zajedno s Dots-om, Kodinom i Di Tekitoka.
http://www.mixcloud.com/LEDcloud/led-krew-kino-edison-part-ii/
www.soundcloud.com/nao_s
DJ FUNKY SELEKTA “D” / Danijel Ozaković naunderground klupskoj sceni postojiveć godinu dana. Vrti funky elektronske zvukove new school breaksa, dolazi ravno iz Zadra i član je poznatog zadarskog kolektiva “Botza sound system”.
DJ Labosh – kao DJ ili kao producent, nastupao je u svim zagrebačkim klubovima, u susjednoj Sloveniji i Srbiji, te u Italiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji te u Sjedinjenim Državama. Objavio je nekoliko albuma za Egoboo.bits, GentleJunk co. i Slušaj Najglasnije, solo ili s grupom Impromondays. U sklopu zagrebačkog Multmedijalnog Instituta Mama pokrenuo je prvu DJ radionicu u Hrvatskoj (od 2001.), i suorganizirao prvi Creative Commons festival u svijetu “Sloboda Stvaralaštvu” (2005.). Producirao je gomilu mix-tejpova, od kojih su najbolje prhvaćeniserijali YU Disco šou i YU Elektronika. Oblikuje zvuk i producira glazbu za filmove, kazališne predstave, plesne performanse i crtane filmove, a posljednje tri godine najviše surađuje s jazz gitaristom Ivanom Kapecom u projektu “Loop Chamber Music”. Projektu se odnedavno pridružila i pjevačica Anna Ghallo. Kao DJ, ove sezone Labosh je revitalizirao klupsku večer D.M.S.R. koja tematizira izvorne electro/synth/funk/boogie/italo/space-disco ritmove s prijelaza 70-ih u 80-e.
http://www.myspace.com/labosh


+ 16.06 - Treći dan: Skupština, showcase i okrugli stol

10:00h  Izvanredna skupština Saveza udruga Klubtura
11:00h  Showcase organizacija i suradničkih projekata
20:00h  okrugli stol “Kultura u medijima” / Muzej antičkog stakla
23:00h  koncert – NT Wave Between Notes, Feng Shui, Lice mista / Providurova palača

Clubture plenum – Showcase organizacija i suradničkih projekata
Kao i svake godine, dio Foruma posvećen je predstavljanju udruga i njihovih projekata radi upoznavanja sudionika Foruma s programima, interesima i načinom rada. Cilj ovakve prezentacije je međusobno informiranje, razmjena ideja koje vode do uspostave novih suradnji i otvaranje mogućnosti za kreiranje novih projekata.
Okrugli stol “Kultura u medijima”
Posljednjih desetljeća pratimo intenzivan preobražaj medijskog krajolika u kojem je prostor za kulturu sve uži. U komercijalnim medijima ima je sve manje, a svoje novo mjesto nalazi u onim neprofitnima te u specijaliziranim časopisima. Dok s jedne strane diskurs specijaliziranih časopisa sve više teži teorijskom, komercijalni mediji joj vrlo često pristupaju senzacionalistički i površno, zadržavajući se na pukom prenošenju informacija. Posljedica toga je otežana komunikacija s publikom i sve slabija vidljivost uloge kulture u širem društvenom kontekstu.
U opisanoj slici neadekvatno su popraćeni svi tipovi kulturne proizvodnje, a posebno  suvremene, istraživačke, angažirane i kritičke umjetničke prakse. Kako kulturu vide uredničke politike komercijalnih medija i javnog servisa? Što se čini po pitanjuočuvanja sad već iznimno skučenog prostora za kulturu u medijima? Koje su mogućnosti širenja tog prostora?
O svemu ovome razgovarat ćemo s Milanom F. Živkovićem, predstavnikom Ministarstva kulture RH, Vlatkom Kolarović, urednicom redakcije kulture na HTV-u, Mijom Pavlišom, urednicom kulture t-portala, Borisom Postnikovim, glavnim urednikom Zareza, Vatroslavom Milošem, glavnim urednikom portala Kulturpunkt.hr. Raspravu će moderirati Igor Ružić.

Glazbeni program:
NT Wave Between Notes – gitarist i producent Valent Samardžija a.k.a. NT Wave na scenu dolazi s pojavom funka (Funny Hill), soula (Soul Fingers), fusiona (Con Fusion), future jazza (Kontrapunkt), etno fusiona (LessThanAMinute), dnb-a (Tobogan). Član je electro performers tima Beat Busters koji su ujedno kolektori i prezenteri domaće urbane glazbe u svijetu. S projektom NT Wave Between Notes predstavlja se kao solo izvođač. Uz pomoć gitare,
neobično pospajanih pedala te uređaja u obući, glazba se preljeva iz otvorenih,
širokih stereo ambijentala do usko definiranih plesnih gruvova s mantričnim elementima.
Feng Shui (Pag) instrumentalni je sastav osnovan prije šest godina. U početku je to bio trio u sastavu Mario Vranić (gitara), Marin Buljanović (bas) i Marko Maržić (bubnjevi). U bend su s vremenom došli i otišli još neki ljudi, ali trojka s početka je ostala ista. 2011. godine u bend dolaze Ivan Crnković (gitara) i Matija Škunca (frula) koji svojim pristupom i novim idejama podižu bend na sasvim novu, višu razinu. Iza benda je puno svirki, a kao najvažnije ističu se nastupi kao predgrupa Gegi i Piciginima, Letu 3 i Rambu Amadeusu. Glazbu koju sviraju nemoguće je svrstati u jedan žanr, ima tu rocka, funka, bluesa, jazza, čak i etna. Najbolje što možete učiniti jest poslušati ih uživo i zabaviti se uz vesele ritmove i rifove…
Lice Mista (Preko, Ugljan) eksperimentalni je bend koji je nastao 2011. godine u Preku na otoku Ugljanu. Priča počinje raspadom benda Brižno Grilo čije su pjesme pisane na dijalektu. Lice Mista nastavlja s konceptom Brižnog Grila samo u nešto drugačijoj postavi  i s većim brojem instrumenata. Lice Mista po svojoj vokaciji akustično je orijentiran bend s primjesama psihodelije, folka i post-punka. Može se reći da je stav benda  stvaranje  nepopularno-popularne glazbe koja kao takva treba opstati. Bend trenutno nema stalnih članova. Nastupali su kao trojka na performansu u Preku koji se sastojao od dvije skladbe da bi nakon toga nastupili u Zagrebu u klubu Hard Place kao petorka sa sedam skladbi. U skladanju pjesama sudjeluju tri članaje troje (Frane Marcelić, Ivo Dorkin i David Košta),  a u nastupima im se ponekad pridružuju gosti.