English

Clubture

8. Clubture Forum - Karlovac

Datum održavanja: 18.06.2015 - 20.06.2015

Ovogodišnji i osmi po redu Clubture Forum održan je u Karlovcu. U periodu od 18. do 20. lipnja okupili su se predstavnici organizacija članica mreže Clubture radi zajedničkog druženja i bogatog programa koji se sastojao od prezentacija i radionica arhiviranja, oblikovanja prostora i razvoja formata programske suradnje i razmjene namijenjenih sudionicima Foruma. Osim toga, u sklopu 8. Clubture Foruma su realizirana i događanja namijenjena široj javnosti: izložba Nezavisni prostori - Prostori nezavisnih te javna tribina Namjena kulturnog i društvenog centra u Karlovcu – pitamo građane! Tribina se bavila mogućnostima ponovnog korištenja zgrade Hrvatskog doma u Karlovcu.


Program:

+ 18.06 - Prvi dan

10:00 - 14:00 CTHR radionica: jučer, danas i sutra // Mala scena Hrvatskog doma
Programska razmjena i suradnja, kao jedna od okosnica programskih djelatnosti Clubturea, uskoro bilježi 15 godine provedbe. Kroz to vrijeme je rasla, mijenjala se i evoluirala. Radionica će se fokusirati na promišljanje kako formata kojima se razmjena ostvaruje tako i programa koji trebaju osnaživanje i podršku u kontekstu kulturnog i društvenog utjecaja i promjene.


19:00 #kulturtalk – 10 godina portala kulturpunkt.hr // MUZA
Godine 2005. Savez udruga Klubtura pokrenuo je Kulturpunkt kao neprofitni medij koji će pratiti i predstavljati djelovanje aktera nezavisne scene i građanskih inicijativa civilnoga društva te kritički analizirati hrvatsku kulturnu svakodnevnicu. Što se događalo u sljedećih deset godina saznajte tijekom razgovora novinara i urednika portala, Vatroslava Miloša i Matije Mrakovčić.


20:00 Otvaranje izložbe Prostori nezavisnih – Nezavisni prostori // Galerija Zilik
Izložba prikazuje i problematizira pitanja infrastrukture za kulturno i društveno djelovanje, s posebnim naglaskom na prostore koji su tijekom posljednjih dvadeset godina bili žarišne točke proizvodnje kulturnog i društvenog sadržaja.


+ 19.06 - Drugi dan

11:00 Javna tribina Namjena kulturnog i društvenog centra u Karlovcu – pitamo građane! // Knjižnica za mlade Karlovac
Na tribini je tematizirano pitanje buduće upotrebe prostora Hrvatskog doma i razvoja modela društveno-kulturnog centra. Dosad je ponuđena vizija Hrvatskog doma kao društveno-kulturnog centra, a problematizirani su i načini uključivanja svih dionika lokalne zajednice u izgradnji i oblikovanju novog centra. Ovom tribinom želimo pitati građane i građanke grada Karlovca koja je njihova vizija upotrebe Hrvatskog doma i postoji li potreba za zajedničkim prostorom cijele lokalne zajednice?


15:00 Predstavljanje Centra za dokumentiranje nezavisne kulture // MUZA


15:30 - 19:30 Radionica arhiviranja u organizaciji Centra za dokumentiranje nezavisne kulture // MUZA
Polaznici će dobiti znanja o načinu uspostavljanja i vođenja arhiva u vlastitim organizacijama. U sklopu kratkog praktičnog rada polaznici se upoznavaju s procesom katalogizacije materijala te bazom podataka koju će moći koristiti u svom daljnjem radu.


15:30 - 19:30 Radionica placemakinga u organizaciji Saveza udruga Klubtura // MUZA
Oblikovanje prostora kao metoda može poslužiti kao izgradnja kohezivnih veza između aktera u zajednici, međutim, ondje gdje ne postoji konsenzus oko oblikovanja nekog prostora u zajednici, ova praksa može predstavljati i čin otpora prema strukturama moći. Radionica se baviti zanimljivim praksama i primjerima placemakinga kod nas i u svijetu.


 


+ 20.06 - Treći dan

9:30 Izlet na Petrovu goru
Stručno vodstvo po lokalitetima na Petrovoj gori u organizaciji udruge SFIUSS