English

Clubture

9. Clubture Forum - Vukovar

Datum održavanja: 05.10.2016 - 07.10.2016

Deveti po redu Clubture Forum održan je od 5. do 7. listopada 2016. godine u gradu Vukovaru. U tri dana okupljeni predstavnici organizacija članica SU Klubtura i zainteresirana javnost sudjelovali su u raznovrsnom edukacijskom i kulturnom programu. Ugodne prostorije Mirovne grupe mladih Dunav u Voćarskoj ulici udomile su trodnevne radionice na kojima su predstavnici organizacija mreže Clubture i gostujuće organizacije radile na umrežavanju i razvijanju organizacijskih potencijala. Javni dio Foruma obuhvatio je otvaranje izložbe "Prostori nezavisnih - Nezavisni prostori", javnu tribinu "Kulturni aspekti u društvenom razvoju Vukovara" i glazbeni program "Satarush". Javni su se programi odvijali u Radničkom domu na Trgu Franje Tuđmana, prostoru čiji se interijer, nakon što su uređeni vanjski dijelovi zgrade, još uvijek obnavlja.


Program:

+ 05.10 - Prvi dan

16.30 - 18.30 Otvaranje Foruma: Gdje smo bili i kuda idemo? Nezavisni akteri u retrospektivi // Klub mladih MGMD-a, Voćarska ulica 17


Program 9. Clubture Foruma otvoren je predstavljanjem mreže Clubture i programa 9. Clubture Foruma. Koordinatorica mreže predstavila je aktivnosti mreže u posljednjem razdoblju i njezinu misiju na nezavisnoj kulturnoj sceni i civilnom društvu. Poseban je dio posvećen izazovima koji mrežu čekaju u budućem djelovanju. Osim mreže Clubture, okupljeni predstavnici organizacija nezavisne kulture i civilnog društva iz Slavonije i cijele Hrvatske imali su prilike upoznati se s djelovanjem partnerskih organizacija u realizaciji ovogodišnjeg Foruma: Mirovne udruge mladih Dunav i Vukovarske udruge kulturnog aktivizma. Martina Uglik predstavila je povijest, postignuća i kontekst u kojem djeluje Mirovna udruga mladih Dunav u Vukovaru, a Zoran Kulić predstavio je aktivnosti udruge VUKA. Otvaranje je završilo predstavljanjem okupljenih sudionika Foruma kao uvodom u sutrašnju radionicu umrežavanja. Na otvaranju je okupljeno 17 predstavnika organizacija nezavisne kulture i civilnog društva.


 


20.00 Otvaranje izložbe Prostori nezavisnih – Nezavisni prostori // Radnički dom, Dr. Franje Tuđmana 2


Izložba „Nezavisni prostori – prostori nezavisnih“ hod je kroz društvene centre, klubove i prostore u kojima od sredine devedesetih godina do danas djeluju organizacije nezavisne kulture i u kojima se nezavisna kulturna scena stvara i reproducira. Korištenjem tih prostora, kao i samom borbom za njihovo korištenje, posljednjih se dvadeset godina u lokalnim sredinama diljem Hrvatske realiziraju vrijedni kulturno-umjetnički sadržaji, generiraju nova znanja, a sama se zajednica okuplja i osnažuje. Povijest prostora nezavisne kulture stoga je istovremeno i povijest participativnosti, eksperimenta, društvene kritike, pregovora i inovacije. Izložba dokumentira jedan dio te povijesti, s naglaskom na njezin otvoreni kraj i aktualne probleme nedostatka odgovarajućih prostora s kojima su organizacije nezavisne kulture u pojedinim sredinama suočene. Autori su izložbe Dejan Dragosavac Ruta i Dunja Kučinac. Izložba je dosad predstavljena u Karlovcu, Splitu, Osijeku, Čakovcu i Puli, a nastala je u suradnji Saveza udruga Klubtura te udruga Kulturtreger i Kurziv – Platforme za pitanja kulture, medija i društva, koje vode Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Otvaranju izložbe prisustvovalo je 30 ljudi. Izložba je ostala otvorena u prostoru Radničkog doma tijekom tri dana trajanja Foruma. Izložbu je ukupno posjetilo 60-70 ljudi.


+ 06.10 - Drugi dan

10.00 - 14.00 Radionica umrežavanja za predstavnike organizacija članice mreže Clubture i ostalih organizacija iz Vukovara i Slavonije // Klub mladih MGMD-a, Voćarska ulica 17


Jedan je od ciljeva Foruma umrežavanje i upoznavanje predstavnika organizacija nezavisne kulture i civilnog društva, otvaranje suradnji te poticanje razvoja suradničkih projekata na području nezavisne kulture. Cilj ovogodišnjeg Foruma u Vukovaru bio je okupiti i veći broj organizacija iz Vukovara i Slavonije koje nisu u članstvu mreže. Naime, u članstvu mreže najmanji broj organizacija djeluje u istočnom dijelu Hrvatske i najmanji broj događanja koji se organizira u sklopu suradničkih projekata programa razmjene i suradnje realizira se na području Slavonije. Kako bi otvorila prilike za suradnju s organizacijama iz Vukovara i Slavonije, mreža je na programu Foruma okupila predstavnike organizacija iz ove regije Hrvatske. Predstavnici su upoznali ostale sudionike Foruma o djelovanju i problemima s kojima se suočavaju u radu. Nakon radionice nastavljeni su razgovori o potencijalnim suradnjama, a neke od ideja suradničkih projekata koji su nastali na Forumu prijavljeni su na javni poziv Saveza udruga Klubtura koji je zatvoren 13. listopada. Radionicu umrežavanja vodila je Mirela Travar iz Saveza udruga Klubtura, a radionica je okupila 30 sudionika. 


 


17.00 Javna tribina Kulturni aspekti u društvenom razvoju Vukovara // Radnički dom, Dr. Franje Tuđmana 2


Tribina “Kulturni aspekti u društvenom razvoju Vukovara i Slavonije” bavila se perspektivama kulturnog i društvenog razvoja u Vukovaru i ostalim sredinama u Slavoniji, a u fokusu je bilo djelovanje organizacija i inicijativa koje djeluju u području suvremene kulture okrenute mladima i široj zajednici u gradovima i mjestima Slavonije. Cilj tribine bio je pronalaženje zajedničkih interesa za jačanje kulture orijentirane prema lokalnoj zajednici te izgradnji zajedničke vizije kulturnog i društvenog razvoja. Koje su infrastrukturne potrebe za kontinuirano djelovanje organizacija i inicijativa s ovog područja? Kako potaknuti stvaranje društvenog kapitala uz pomoć postojeće kulturne infrastrukture i kako na izazove kulturnog razvoja odgovaraju obrazovne institucije? To su samo neka od pitanja na koja su pokušali odgovoriti sudionici na tribini. Tribina je okupila 30-ak ljudi među kojima su bili građani, donositelji odluka, umjetnici, predstavnici organizacija, predstavnici medija, aktivisti i ostali akteri. U ulozi su govornika na tribini sudjelovali: Dina Karadžić (umjetnička organizacija Format C), Ivana Đerđ Dunđerović (novinarka na području kulture) i Siniša Mitrović (predstavnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Vukovara). Tribinu je moderirala Katarina Pavić iz Saveza udruga Klubtura.


 


21.00 Glazbeni program Satarush // Radnički dom, Dr. Franje Tuđmana 2


Glazbeni dio programa bio je javan i besplatan te je, osim sudionika Foruma, okupio i mlade grada Vukovara. DJ glazbeni program pripremila je Vukovarska udruga kulturnog aktivizma, a zabilježeno je više od tridesetak posjetitelja. 


+ 07.10 - Treći dan

10.00 - 13.00 CTHR radionica za predstavnike organizacija mreže Clubture // Klub mladih MGMD-a, Voćarska ulica 17


Radionica je provedena s ciljem otvaranja zajedničke diskusije o razvoju modela programa razmjene i suradnje. U radionicu su bili uključeni predstavnici organizacija mreže Clubture. Sudionici su se podijelili u dvije diskusijske grupe u kojima se raspravljalo o dvije teme: modelu odabira projekata u sklopu programa CTHR: programska razmjena i suradnja te o održivosti modela razmjene i suradnje. Na kraju su prezentirani zaključci i prijedlozi za daljnji razvoj modela provedbe programa razmjene i suradnje. Rezultati ove radionice bit će iskorišteni za daljnji razvoj mreže Clubture i osnaživanje njezine djelatnosti u kontekstu kulturnog i društvenog utjecaja i promjene. Diskusijske grupe facilitirale su Mirela Travar i Katarina Pavić. U radionici je sudjelovalo 15 predstavnika organizacija članica mreže Clubture.