English

Clubture

12. Clubture Forum u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2019.

30.09.2019

Clubture Forum nakon deset se godina vraća u Zagreb! U suradnji sa Savezom udruga Operacija grad organiziramo tri dana javnog programa: glazba, filmovi, simpozij i tribinu o aktualnim problemima u nezavisnoj kulturi te radionice za članstvo.

 

 

Savez udruga Klubtura i Savez udruga Operacija grad od 9. do 11. listopada u Zagrebu organiziraju 12. Clubture Forum. Forum ćemo otvoriti u srijedu 9.10. navečer izložbom forumskih plakata, a zaključiti u petak na DJ večeri u Močvari. U sklopu Foruma očekuje vas diskurzivni, radioničarski i umjetnički, naročito glazbeni program.

 

PROGRAM 12. FORUMA:

SRIJEDA 9.10.

19.00 -> OTVARANJE FORUMA -> Mala dvorana Pogona Jedinstvo

/ Izložba plakata Foruma
Savez udruga Klubtura / mreža Clubture je organizacija koja već 17 godina radi na osnaživanju nezavisne kulturne scene i njezinoj decentralizaciji. Forum je kao središnje godišnje okupljanje članova mreže nastao 2008. godine iz potrebe za još jačim povezivanjem, razmjenom iskustava i međusobnom potporom organizacija nezavisne kulture. U okviru Foruma dosad je organiziran dugi niz različitih razgovora, radionica, umjetničkih programa i druženja, a uvijek su ih pratili prepoznatljivi plakati. Otvaranje će stoga obilježiti i izložba dosadašnjih plakata Clubture Foruma za čiji je vizualni identitet najzaslužniji grafički dizajner Dejan Dragosavac Ruta.

/ INSTALACIJA: Kratki spoj - MI stroj – KONTEJNER, Zagreb
KONTEJNER I biro suvremene umjetničke prakse djeluje u području progresivnih umjetničkih praksi uz poseban fokus na tehnologiji, strojevima i robotici. Projekt Kratki spoj nastavak je kontinuiranog edukativnog rada udruge Kontejner sa studentima, u okviru kojeg su studenti tri zagrebačka fakulteta izradili objekt koji će predstaviti u Pogonu. Kroz kolaborativni, međuzavisni proces rada nastao je MI stroj, interaktivna prostorna instalacija oblika kocke od lateksa boje kože. Nakon susreta s instalacijom, slijedi druženje uz ritmove po izboru Tomislava Domesa.

 

ČETVRTAK 10.10.

10.00 -> CTHR radionica s organizacijama članicama i novim provoditeljima -> Mala dvorana Pogona Jedinstvo

CTHR: Program razmjene i suradnje jedinstven je suradnički model umrežavanja organizacija u nezavisnoj kulturi koji SU Klubtura kontinuirano provodi od 2002. godine. Fokus radionice bit će na razmjeni iskustava između dugogodišnjih provoditelja; članova Radne grupe za praćenje provedbe; i organizacija koje su započele, ili tek planiraju provoditi svoje suradničke projekte i turneje. Radionicom će se uz razmjenu iskustava i znanja dotaknuti i buduće aktivnosti koje će se kroz program implementirati ususret jubilarnom, dvadesetom krugu provedbe sljedeće godine. Ove godine radionica je namijenjena starim i novim članicama te aktualnim provoditeljima u sklopu programa razmjene i suradnje Clubture-HR.


14.00 -> FILMSKA PROJEKCIJA: Prijateljstvo s Trokutom / Samoupravni film – Liburnia Film Festival -> Močvara

Udruga Liburnia Film Festival organizira jedini festival posvećen novijoj domaćoj dokumentarnoj produkciji. U filmskom popodnevu na Forumu predstavit će dva naslova iz ovogodišnjeg festivalskog programa koji se bave drukčijim modelima umjetničke i filmske proizvodnje. Prijateljstvo s Trokutom (2019, 41 min) redateljice Vladimire Spindler prati njezin filmski i osobni odnos prema nedavno preminulom Vladimiru Dodigu Trokutu, (anti)kolekcionaru i (anti)umjetniku, ključnoj osobi hrvatske i svjetske konceptualne umjetnosti i tvorcu brojnih alternativnih muzejskih i umjetničkih modela. Kratki dokumentarac Samoupravni film (2012, 8 min) u režiji Igora Bezinovića i Restartovoj produkciji film je koji prikazuje radničku svakodnevicu, posebno zanimljiv zbog toga što su ga snimili upravo sami radnici. Ovaj participativni, “samoupravni” film prikazuje život brodogradilišta Mali Lošinj, a nastao je tijekom tjedna u sklopu Škver Art Festivala.

 

16.00 -> SIMPOZIJ: Iskustva društveno-kulturne suradnje i povezivanja / Symposium: Practices of socio-cultural cooperation and networking - Savez udruga Operacija grad / Platforma Upgrade -> Mala dvorana Pogona Jedinstvo

Platforma Upgrade posljednje tri godine zagovara uspostavljanje Interkulturnog društvenog centra u Zagrebu. Suradnja u platformi i oko nje omogućila je povezivanje i zajednički rad aktera iz različitih područja djelovanja: kulture, solidarne ekonomije, ljudskih prava, zaštite okoliša i sl. Simpozij koji organiziraju na Forumu zamišljen je kao razmjena iskustava dugogodišnjih praktičara iz Europe u provođenju aktivnosti koje premošćuju raznovrsne sektore. Također, razmijenit će se znanja o različitim modelima upravljanja društvenim i kulturnim centrima koje predstavljaju gosti iz Lyona (Fr) i Readinga (UK). Simpozij će se održati na engleskom jeziku.

For the last three years, the Upgrade platform has been active in advocating for the establishment of an Intercultural social centre in Zagreb. The cooperation within and around the platform has enabled the interconnection and joint action of actors from various sectors, encompassing culture, solidary economy, human rights, environmental protection, etc. The platform's symposium at the Forum will bring forth valuable experience from European practitioners in their activities bridging these disparate sectors. In addition to this, the symposium will engage in the knowledge transfer regarding various governing models of sociocultural centres represented by guests from Lyon (Fr) and Reading (UK). The symposium will be held in English.

 

19.30 -> IZVEDBA: IMRC i Martina Tomić – Đavolji odvjetnik -> Mala dvorana Pogona Jedinstvo

Integrirani kolektiv za istraživanje pokreta (IMRC) promiče ideju da ples i pokret nisu uvjetovani određenom tjelesnom datošću, već da tjelesni izraz, iskustvo zajedničkog plesnog kretanja, kao i istraživanje izvedbenih potencijala pokreta i plesa pripadaju svima. Predstava Đavolji odvjetnik propituje i istražuje principe polilogičnosti i zajedničkog donošenja odluka. Postavljaju se pitanja kako podržati drugoga, stišati se, prepustiti riječ drugome, napustiti kolektiv, odlučiti za sebe ili drugoga, odabrati ne sudjelovati, delegirati ili preuzeti odgovornost. Prepuštanjem riziku da sve to nije unaprijed odlučeno već se pregovara iz izvedbe u izvedbu, ples neprekidnih pokušaja da se ostvari konsenzus u fokus stavlja pitanje što pojam inkluzije može značiti bilo kojoj zajednici.


22.00 -> KONCERT: Plastic Knives, Pseća plaža, ManMachine x VJ Bastien Lavaud -> Attack

Za živu svirku nakon d(r)ugog dana na Forumu brinu tri benda. Pseća plaža je zagrebačka audio-vizualna skupina koja pliva valovima surf-rocka i psihodelije šezdesetih. Njihovi glazbeni performansi u stanju su hipnotizirati publiku, a zaraznim melodijama induciraju privremeno stanje godišnjeg odmora i vode u glazbene pustolovine na moru. Electro rock duo Plastic Knives čine Damjan Vujaklija i Nikola Babić. Bend koji iza sebe ima već tri EP-ja razvija prepoznatljiv zvučni miks prozračne elektronike i žestoke instrumentalne glazbe kakva može energično rasplesati publiku do stanja adrenalinskog šoka. Večer će zaključiti ManMachine, omiljeni electro one-man duo iza kojeg stoje čovjek Goran Uroić i stroj Roland XP50. Već godinama zajedno stvaraju teške ritmove i istražuju estetiku osamdesetih kroz prepoznatljivo mračan, dubok i minimalistički synth pop. Za vizuale pobrinut će se francuski audio, video i DIY entuzijast Bastien Lavaud kojeg na Forum dovodi /'fu:bar/, festival glitch umjetnosti.

 


PETAK 11.10.

10.00 -> Radionica DKC-HR -> Mala dvorana Pogona Jedinstvo

Radionica razmjene znanja i iskustava među akterima koji se u svojim lokalnim sredinama bave zagovaranjem osnivanja i uspostavom društveno-kulturnih centara na načelima sudioničkog upravljanja i civilno-javnog partnerstva. Kroz facilitiranu raspravu sudionici radionice dobit će priliku da se upoznaju, povežu i uče jedni od drugih o zagovaračkom radu, provedbi kampanja i uspostavi dijaloga s lokalnom samoupravom.

17.00 -> TRIBINA: Demokratizacija kulture, demokratizacija društva: priče lokalnih zajednica - Savez udruga Operacija grad -> Močvara

Povijest razvoja nezavisne kulturne scene uključuje i procese kojima se utjecalo na pravila koja normiraju njeno djelovanje. U Hrvatskoj je trenutno aktivno više platformi i inicijativa koje promiču inovativne, sudioničke modele upravljanja u kulturi, koji podrazumijevaju suradnju i suodgovornost sektora. Modeli civilno-javnih partnerstava u razvoju i već razvijeni modeli dolaze u različitim oblicima, s različitim rokovima trajanja i intenzitetima utjecaja na lokalnu zajednicu. Neki zagovaraju prostore za kulturu, a neki transparentno djelovanje.
Tribina u sklopu Clubture foruma istražit će načine na koje organizacije civilnog društva u ovom trenutku preosmišljavaju kulturnu demokraciju u pet hrvatskih gradova.


22.00 -> ZAVRŠNI PARTY: DJs Funk Guru, Kula, EL Commando x VJs leilamarinaena -> Močvara

Završni party Foruma u Močvaru donosi  dašak avangardnije elektroničke scene uz DJ-eve koji kroz širok spektar žanrova pokazuju kako i neuobičajeni ritmovi mogu biti plesni. Kula je sousnivač VuBassa, prvog vukovarskog drum'n'bass kolektiva i jedna od ključnih osoba slavonske DJ scene. Funk Guru član je CFSN kolektiva koji već 17 godina formira zagrebačku klupsku kulturu, a poznat je po stalnom istraživanju uvijek novih i aktualnih, ali manje poznatih glazbenih smjerova. Pionirima zagrebačke i vukovarske scene pridružuje se EL Commando (Pulp / Taman), sve popularniji splitski DJ mlađe generacije i rezident kultnog kluba Kocka, a za vizuale će se pobrinuti VJ trio leilamarinaena koji čine talentirane vizualne umjetnice i DIY entuzijastice Ena Jurov, Leila Kasumović i Marina Jukić.

 

 

----

Clubture Forum podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja