English

Clubture

13. Clubture Forum u Splitu 16. i 17. listopada 2020.

08.10.2020

13. Clubture Forum dolazi u Split gdje će zajedno s festivalom Platformat ponuditi raznoliki dvodnevni program: otvoreni razgovor o splitskoj nezavisnoj sceni, diskusiju s organizacijama članicama, filmove, glazbu, buvljak, te radionice za članstvo i javnost.

Savez udruga Klubtura i Platforma Doma mladih organiziraju 13. Clubture Forum koji će se održati 16. i 17. listopada u Domu mladih u Splitu. Forum će započeti u petak 16.10. u 14:00 sati okupljanjem članica mreže i CTHR radionicom, a završit će u subotu 17.10. DJ programom. Za vrijeme trajanja Foruma održava se i Festival nezavisne kulture i umjetnosti Platformat.

 

PROGRAM 13. FORUMA I PLATFORMATA: 

PETAK 16.10.

14.00 -> OTVARANJE FORUMA i CTHR radionica -> Razred 

CTHR: Program razmjene i suradnje jedinstven je suradnički model umrežavanja organizacija u nezavisnoj kulturi koji SU Klubtura kontinuirano provodi od 2002. godine. Program je utemeljen na suradnji između organizacija nezavisne kulture koje kroz platformu Clubture zajednički osmišljavaju i provode nove suradničke projekte i turneje. Radionica razvoja CTHR programa bavit će se izazovima provedbe programa u 2020. godini i razvojem programa u narednom 21. krugu, a uključit će predstavnike članica mreže, nove provoditelje u sklopu programa i predstavnike organizacija nezavisne kulture iz Splita koje dosad nisu provodile suradničke projekte i turneje kroz platformu.

 

16.00 -> Diskusija s organizacijama članicama -> Razred

[namijenjeno organizacijama okupljenima oko mreže Clubture]

Clubture Forum prepoznat je među organizacijama nezavisne kulture kao mjesto okupljanja organizacija iz svih krajeva zemlje, informiranja, razmjene znanja i iskustava, sklapanja novih i produbljivanja postojećih suradnji. Forum je mjesto razgovora i diskusija o relevantnim temama s kojima se organizacije suočavaju u svakodnevnom djelovanju. Nastavno na procjenu negativnih učinaka epidemije na rad organizacija u nezavisnoj kulturi i prijedloge mjera usmjerenih kulturnom sektoru koju je SU Klubtura izradila u ožujku ove godine, na ovogodišnjem Forumu održat će se diskusija za organizacije okupljene oko mreže o aktualnim problemima koje je donijela epidemiološka situacija i pronalaženju mogućih rješenja.

 

18.00 -> Obilazak zgrade Doma mladih – vođena tura

Gradnja Doma mladih započela je 1974. godine, uoči Mediteranskih igara u Splitu 1979., no izgradnja tog golemog objekta nikad nije u potpunosti dovršena. Otkako se 1984. stalo s radovima, zgrada je godinama bila prazna i bez ikakvih sadržaja. Nakon 1994., kada su Dom zauzeli umjetnici alternativne scene projektom ''Art Squat'', prostor počinju koristiti nezavisne udruge i umjetničke organizacije, a od 2004. upravljanje preuzima Multimedijalni kulturni centar Split koji je i danas upravitelj zgrade. Arhitektonski je unutrašnjost zgrade organizirana oko centralnog prostora teatra koji čine 2 amfiteatralna gledališta i pozornica, s nizom popratnih prostorija čija je prvotna namjena bila da prihvate ansambl, osoblje, budu pristupni prostori za publiku, skladišni prostori i sl. Danas te prostore koristi više od 20 udruga i organizacija koje su, osvajajući ih po principu skvotiranja, kroz godine korištenja stvorile decentralizirani društveni kompleks. Većina tih udruga okupljena je oko Platforme Doma mladih čiji su ciljevi usmjereni na osmišljavanje modela suupravljanja prostorom Doma mladih kako bi se riješio problem neadekvatne prostorne infrastrukture u kojoj djeluje nezavisna kultura u gradu Splitu. Vođena tura kroz Dom prilika je da se sazna više o povijesti i transformaciji Doma, da se upozna s njegovim sadašnjim korisnicima i iz prve ruke čuje o ideji Doma kao društveno-kulturnog centra. Turu vodi: Miranda Veljačić

 

 

18.00 -> Bilježimo Dom  – uvodna radionica analogne fotografije -> Kino klub Split

Za vrijeme trajanja Platformata posjetiteljima će biti dostupni analogni fotoaparati s crno-bijelim filmom da po svom nahođenju bilježe zgradu Doma mladih, ljude u njoj i programe koji se odvijaju na festivalu. Fotografije će uz stručno vodstvo biti razvijene do završetka festivala. 

 

18.00 -> PREZENTACIJA: HrW o Wikimedijima -> Kino klub Split

Želite li se informirati i inspirirati o Wiki svijetu, naučiti nešto o Wiki medijima te kako razviti prakse suradnji na ovoj platformi, pridružite se prezentaciji i meetup-u projekta HrW. 

 

20.00 -> Otvaranje Platformata: 9. Smotra Kino kluba Split  – selekcija filmova iz klupske produkcije -> Amfiteatar

Smotra Kino kluba godišnje je događanje na kojem se prezentiraju filmovi nastali u klupskoj produkciji i koprodukciji u prethodnoj godini. Za otvaranje Platformata napravljena je selekcija različitih filmova mladih autora u trajanju od sat vremena.

 • Tajni Split (trailer) 03'27'' – Andrea Boljat
 • Sastav (glazbeni video) 03'05'' – Luka Vukorepa – Hopo
 • Spirala (igrani) 10'20'' – Petar Vukičević 
 • Valentino Bošković – Koloči (glazbeni video) 02'02'' – polaznici radionice video spotova i montaže
 • Zoka i potočić (igrani) 12'11'' – Igor Jelinović
 • Brkovi – Hoću (glazbeni video) 02'56'' – Šimun Šitum
 • Druker (igrani) 18'30'' – Rino Barbir
 • Koliko (glazbeni video) 03'33'' – Luka Vukorepa – Hopo

 

21.00 -> KLFM Soundsystem -> dvorište Kluba Kocka

KLFM radio već tradicionalno izlazi iz prostora radijskog etera u zajednicu i na javne prostore donosi dobru glazbu, a u večernjem programu Platformata KLFM-ovi DJ-evi puštat će eklektičnu, probranu glazbenu selekciju koju su spremili samo za ovu prigodu.

 

SUBOTA 17.10.

11.00 -> Radionica: Razvoj publike -> Razred

[prisustvovati mogu isključivo prijavljeni sudionici Clubture Foruma]

Radionica na temu razvoja publike namijenjena je članicama mreže, ali i ostalim zainteresiranim organizacijama nezavisne kulturne scene koje provode kulturne i umjetničke programe. Zamišljena je kao peer-to-peer proces učenja tijekom kojeg će sudionici imati priliku diskutirati i dijeliti iskustva o metodama pristupa lokalnoj publici, s posebnim naglaskom na prevladavanje novih izazova u razdoblju pandemije. Facilitatorica: Mirela Travar.

 

16.00 -> Ljudi za kvart, kvart za ljude - buvljak za šapice -> dvorište Kluba Kocka  

Na buvljaku će se moći pronaći odjeća, biljke, zanimljivo štivo i razni drugi predmeti, a poželjno je da posjetitelji ponesu vlastite vrećice ili torbe da se ne stvara dodatni otpad. Ništa od izloženih predmeta nema cijenu i posjetitelji mogu bilo što ponijeti sa sobom, a sve eventualne donacije prosljeđuju se udruzi Sehaliah koja se bavi zaštitom kućnih ljubimaca.

 

17.00 -> Kulturpunktov Otvoreni razgovor -> Amfiteatar

Platforma Doma mladih i Kulturpunkt.hr pozivaju na otvoreni razgovor o splitskoj nezavisnoj kulturnoj sceni čiji je cilj okupiti što veći broj protagonista koji će u javnom forumu zajednički rekonstruirati prošla događanja te mapirati aktualne tendencije i probleme s kojima se suočavaju. U razgovoru sudjeluju predstavnici organizacija u polju nezavisne kulture, pojedinci koji su dugi niz godina uključeni u njen razvoj, kao i svi zainteresirani za teme i fenomene koji se u tom polju otvaraju i problematiziraju. Otvorenim razgovorom želimo dokumentirati vidljivost i utjecaj kulturnih i umjetničkih praksi koje se razvijaju na nezavisnoj sceni u Splitu od 1990-ih, te analizirati teme i načine na koje se njeni akteri povezuju i umrežavaju. Razgovor je javan i dio je projekta Abeceda nezavisne kulture koji zajednički provode udruge Kurziv i Kulturtreger iz Zagreba. Svrha svih aktivnosti prezentacijskog, istraživačkog, eduka­tivnog i zagovaračkog karaktera u sklopu projekta osiguravanje je trajno dostupnog znanja o sadržajima, procesima i metodama kojima se akteri nezavisne kulturne scene pozicioniraju kao relevantan faktor u demokratizaciji društva.

 

20.00 -> Kino klub Split: Projekcija filmova -> Amfiteatar

 • Alejandro Buendija – Mr Right 05'25'' – Šimun Šitum
 • Bila soba 19'24'' – Mladen Stanić
 • 51. Revija – Osvrt (namjenski video za HRT) 05' – Andrea Boljat i Tony Marasović
 • Špurijus – Barba je partija (glazbeni video) 03'25'' – Šimun Šitum
 • Šolta – otok meda (dokumentarni) 03'39'' – Tina Ljubenkov
 • Replika (glazbeni video) 02'41'' – Luka Vukorepa – Hopo ft Voltoni
 • Rime bijele vrane (eksperimentalno-igrani) 24' –  Andrea Resner
 • Gramatik – Sumthin (glazbeni video) 03'20'' – polaznici radionice video spotova i montaže

 

21:00 -> Party (DJ Coka) -> hodnik na katu Doma

Nakon projekcije filmova u sklopu Smotre, slijedi druženje u već tradicionalnom zabavnom programu Kino kluba Split uz tematsku filmsku glazbu po izboru DJ-a Coke.

 

---

Clubture Forum podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja