English

Clubture

15. Clubture Forum u Puli od 20. do 22. listopada 2022.

12.10.2022

Large clubture forum

Clubture Network, Savez udruga Rojca i Udruga Metamedij od 20. do 22. rujna u Puli organiziraju 15. Clubture Forum.

PROGRAM 15. FORUMA

ČETVRTAK 20.10.

14:00 – 16:00 >> Kulturne politike odozdo: Javna tribina predstavljanja Kodeksa dobre prakse uspostave i funkcioniranja civilno-javnog partnerstva [Dnevni boravak DC Rojc]

Razvoj društveno-kulturnih centara kao novih oblika kulturnih institucija koje se temelje na sudioničkom upravljanju prisutan je u Zagrebu (Pogon), Karlovcu (Hrvatski dom), Čakovcu (Kreativno edukativni centar Murai), Splitu (Dom mladih), Rijeci (Filodrammatica), Dubrovniku (Lazareti) i Puli (Društveni centar Rojc) već više od deset godina. Pod sudioničkim upravljanjem podrazumijeva se dijeljena odgovornost za prostor i sadržaje između civilnog društva i javne uprave, ali i među korisnicima prostora. U sklopu projekta "Kulturna politika odozdo – Od dobrih praksi društveno-kulturnih centara do održivog okvira za sudioničko upravljanje" formirana je radna grupa koja je uključila istraživače u području kulturnih politika, stručnjake za anti-korupciju i stručnjake za dobre prakse u uspostavi mehanizama koji osiguravaju transparentnost, te je izrađen Kodeks dobre prakse uspostave i funkcioniranja civilno-javnog partnerstva. Na javnoj tribini predstavljanja Kodeksa sudjelovat će članovi radne skupine koji će predstaviti njegov Nacrt te u konzultativnom procesu s lokalnim predstavnicima javne uprave, stručnjacima za kulturne politike, organizacijama civilnog društva, korisnicima infrastrukture za kulturne i društvene djelatnosti te zainteresiranom javnosti, osigurati forum za raspravu o ključnim elementima predloženog Kodeksa dobre prakse uspostave i funkcioniranja civilno-javnog partnerstva.

od 18:00 >> CTHR Cirkus je izvedbena umjetnost svuda osim u Hrvatskoj, Cirkorama [Čarobnjakov šešir, V. kat DC Rojc]

U sklopu Clubture-HR programske razmjene i suradnje u 2022. godini, nastavlja se realizacija turneje projekta Cirkus je izvedbena umjetnost svuda osim u Hrvatskoj.
Projekt udruge Cirkorama tematizira status suvremenog cirkusa u Hrvatskoj u odnosu na ostatak Europe, postavljajući monumentalnu scenografiju od papira kao dominantnu formu u prazan prostor. Osim što služi kao jedinstvena kulisa – pozornica cirkuskim umjetnicima za njihovu izvedbu – scenografija služi i kao eksponat, odnosno umjetnička instalacija otvorena za publiku i razgledavanje. Sastavljena od časopisa, novina, letaka, programa, plakata i ostalih propagandnih materijala čiji je sadržaj isključivo cirkuske tematike iz osobne kolekcije autora, instalacija/scenografija ima oblik kule od papira čiji unutarnji izgled podsjeća na krug cirkuskog šatora.  Autorski tim: Nikola Mijatović i Maxime Weinmann

20:00 – 21:00 >> Otvaranje 15. Clubture Foruma – predstavljanje publikacije Mreža Clubture - 20 godina razmjene i suradnje [dvorište DC Rojc]

Na uvodnom programu ovogodišnjeg Foruma održat će se razgovor s predstavnicima organizacija članica mreže Clubture i predstaviti publikacija nastala povodom dvadesete obljetnice rada mreže. Publikacija objedinjuje intervjue s akterima okupljenima oko mreže Clubture te služi kao pogled unatrag na iscrpno i opsežno djelovanje unutar hrvatskog kulturnog sustava (i prema hrvatskom kulturnom sustavu), bilježeći razvojne momente, ali i ograničenja s kojima se susreću ovi akteri. Razgovor će voditi Hana Sirovica.

21:00 – 01:00 >> DJ program Radio Rojca [dvorište DC Rojc]

PETAK 21.10.

10:00 – 13:00 >> Radionica umrežavanja [Uvala Valsaline, Ferijalni savez // u slučaju lošeg vremena - Dnevni boravak Rojca]

Radionica umrežavanja zamišljena je kao prilika za međusobno upoznavanje i predstavljanje rada organizacija u nezavisnoj kulturi koje djeluju u različitim dijelovima Hrvatske, razmjenu ideja i otvaranje prostora za međusobnu suradnju i planiranje. Radionica je namijenjena predstavnicima organizacija članica mreže Clubture i zainteresiranim predstavnicima organizacija nezavisne kulture te kulturnim akterima grada Pule. Radionicu će voditi Sven Janovski.

14:00 >> Predstavljanje sindikata za radnice i radnike u civilnom društvu – SKUPA [Dnevni boravak Rojca]

Radnici i radnice u civilnom društvu suočavaju se s velikim brojem problema u svom radu. Rad u sektoru je nesiguran, prekaran, plaće su često niske, radi se velik broj sati i omjer profesionalnog i privatnog života često je neproporcionalan. Osim toga, suočavamo se s donatorima koji nas često tjeraju da kršimo prava vlastitih radnika prekovremenim radom, radom na godišnjem odmoru ili za vrijeme bolovanja/porodiljnog, ne možemo platiti prekovremeni rad ili druge beneficije za radnike, a projektni rad nas paralelno gura u sve veću nesigurnost budućnosti na našim radnim mjestima. Zbog toga je krajem 2021. osnovan Sindikalni kolektiv udruženih prekarnih radnica i aktivista – SKUPA, kao prvi sindikat koji je u RH isključivo fokusira na radnice i radnike u organizacijama civilnoga društva. Sindikat će ovom prilikom predstaviti svoje principe rada, ciljeve te što točno nudi svojim članicama kao radnička organizacija za zaštitu prava. Svi koje ovo zanima dobrodošli su i bit će prostora za sva moguća pitanja.


17:00 – 18:00 >> Organizirana zajednička šetnja Rojcom

Društveni centar Rojc smješten je u bivšoj vojarni u centru Pule i jedinstveni je prostor koji na jednom mjestu okuplja preko 100 udruga iz različitih područja djelovanja: kulture, sporta i rekreacije, psihosocijalne skrbi i zdravstva, djece i mladih, skrbi o osobama s posebnim potrebama, zaštite okoliša, tehničke kulture, nacionalnih manjina i ostalih djelatnosti. Zgrada je u vlasništvu Grada Pule, a njome upravlja Koordinacija Društvenog centra Rojc sastavljena od predstavnika Saveza udruga Rojca i Grada Pule.
U šetnju Rojcom sudionike Foruma povest će predstavnici organizacija koje djeluju u Rojcu.

CTHR  Izložba fanzina Streetartanje

STREETARTANJE je projekt dokumentiranja hrvatske graffiti i street art scene u obliku istoimenog fanzina. Do sada je kreirano šest izdanja fanzina, a svako izdanje predstavlja sedam različitih graffiti i street art umjetnika iz različitih krajeva Hrvatske. Cilj ovog projekta je raditi na dokumentiranju scene, ali istovremeno provoditi aktivnosti kojima se intenzivnije okreće javnosti uz nadu da će projekt ostaviti trajniji trag i pobuditi interes ljudi za street art umjetnost. Tijekom Foruma moći ćete pogledati izložbu s radovima umjetnika koji su u fanzinima predstavljeni i prolistati dosadašnjih 6 izdanja fanzina Streetartanje. Projekt provodi Udruga mladih Revolution iz Valpova i udruga Arla iz Đakova.

Pilot izdanje fanzina izrađeno je 2021. godine u okviru turneje StreetARTanje koja se provodila kroz CTHR programsku razmjenu i suradnju, a projekt se nastavio razvijati i nakon nakon CTHR turneje.

18:00 – 19:30 >> CT čitateljska grupa [Dnevni boravak DC Rojc]

Zainteresirani sudionici Foruma se sastaju kako bi razgovarali o tekstu koji je potrebno unaprijed pročitati. Tematski fokusi ove Clubtureove “čitaonice” su kultura i javne politike. Grupa je prostor za razgovor, konstruktivnu raspravu i druženje. Potrebno se prijaviti slanjem maila na clubture@gmail.com do 18. listopada. Čitateljsku grupu vodi Ana Abramović.

21:00 - 01:00 >> Koncertni program SU Rojca [dvorište DC Rojc]

SUBOTA 22.10.

10:00 – 13:00 >> Forumske rasprave [Dnevni boravak DC Rojc]

U sklopu zajedničkog sastanka sudionika ovogodišnjeg Foruma raspravljat ćemo o zajedničkim temama rada i budućnosti nezavisne kulturne scene s ciljem nalaženja zajedničkih zaključaka oko tema kao što su zakonodavni i strateški okvir za djelovanje organizacija na nezavisnoj kulturnoj sceni, prostornih resursa, financiranja organizacija te razvoja programske razmjene i suradnje. Predviđen je rad u manjim diskusijskim grupama. Program je obavezan za sve sudionike Foruma.

17:00 – 18:00 >> Dokumentiranje Wikimedijima [Radiona Re – Geppetto]

Prezentacija rada na projektu Clubture.org @20 godina participativne i otvorene kulture u okviru kojeg se su dokumentirali i mapirali podaci o članicama mreže Clubture na Wikimedija platformama: Wikipediji, Wikimedia Commonsima i Wikidati. Projekt se provodio od ožujka do listopada 2022., a provedbu projekta podržala je Zaklada Wikimedia. Rezultate projekta predstavit će Željko Blaće, Marko Kovačić i Tatjana Vukadinović.

18:00 – 19:30 >> Kulturne politike odozdo: Međugeneracijski razgovor o Društvenom centru Rojc [Dnevni boravak DC Rojc]

Međugeneracijski razgovor dio je ciklusa moderiranih javnih razgovora koje u različitim gradovima u Hrvatskoj organizira Udruga Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva, a u kojima se ‘’odmotava priča’’ o nastanku i razvoju društveno-kulturnih centara koji se temelje na sudioničkom upravljanju i civilno-javnom partnerstvu, odnosno o praksama i metodama koje su od 1990-ih nadalje dovele do njihova razvoja. U razgovoru sudjeluju članovi lokalne zajednice: protagonisti koji djeluju po pitanju osnivanja prostora za kulturu i društvenost, predstavnici mlađih organizacija i inicijativa, pojedinci u području suvremene kulture i šireg civilnog društva, predstavnici vlasti te stručna i šira zainteresirana javnost.

19:00 – 20:00 >> CTHR Dani Sound System kulture, Sub Movements [Radiona Re – Geppetto]

Profesionalni stolar Neven Šugar održat će predavanje o procesu izgradnje najpopularnije zvučne kutije u reggae sound system kulturi - Super scoopera - i svih njegovih faza sklapanja. Kroz prezentaciju se nastoji motivirati ljude da sami krenu u izgradnju takvih kutija, pošto je naglasak na uradi sam kulturi.

20:00 – 21:00 >> CTHR Projekcija filma Superstonic sound: The Rebel Dread

(Dani Sound System kulture u suradnji s DORF film festivalom)

21:00 – 01:00 >> CTHR Munchies sound system // DJ Mefa [dvorište DC Rojc]

Munchies sound system je projekt pokrenut 2014. godine u želji da promovira sound system kulturu u Istri i okolici. Inspirirani Digitron i Warrior Charge sound systemom, prvi session s vlastitim kutijama imaju 2015. godine. Od tada su organizirali brojne evente u Puli i okolici, te su jedan od najaktivnijih kolektiva na sceni. Nastupali su na skoro svim reggae/dub eventima u Hrvatskoj i surađuju s velikim brojem udruga i kolektiva iz Europe. U 2018. godini pokreću Escape the city Festival, koje se održava u Barbarigi i okuplja vrhunske svjetske selektore uz velik broj radionica i ostalog sadrzaja za djecu i odrasle.

DJ Mefa – za glazbeno putovanje raznim krajevima svijeta, od Jamajke, preko Afrike sve do Velike Britanije svojom selekcijom pobrinut će se DJ Mefa.

---

Clubture Forum podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja.

Javna tribina i Međugeneracijski razgovor provode se u okviru projekta Kulturna politika odozdo - Od dobrih praksi društveno-kulturnih centara do održivog okvira za sudioničko upravljanje je podržan sa € 149.940 kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.