English

Clubture

16. Clubture Forum u Zadru od 5. do 7. listopada 2023.

25.09.2023

Large profil naslovna 23

Clubture Network organizira 16. Clubture Forum u Zadru, od 5. do 7. listopada, u suradnji s Platformom Scena, Udrugom za umjetnost i kulturu Punktum, Nigdjezemskom, Kino Zonom, te Kurzivom - Platformom za pitanja kulture, medija i društva.

PROGRAM 16. FORUMA

 

ČETVRTAK, 5. 10.

17:30 - 19:30 >> Javna tribina -  Zajednica (bez) suvremene umjetnosti, kulture i mladih [Kneževa palača, Multimedijalna dvorana, Poljana Šime Budinića 3]

Zadar nikada nije imao tradicionalni centar za kulturu, no u njemu su postojali prostori koji su funkcionirali kao mjesta okupljanja zajednice, gdje su se stvarala i producirala događanja u različitim umjetničkim područjima, gdje su se u aktivnosti kao korisnici i proizvođači mogli uključiti svi zainteresirani. Zadar je u tim prostorima već imao društveno-kulturne centre, koje tek danas prepoznajemo pod tim nazivom, a iza njih je stajala snažna nezavisna kulturna scena. Gdje su ti prostori i gdje je ta scena danas? Povodom objave studije "Kultura (bez) zajednice: Prema društveno-kulturnom centru u Zadru" (2022) s autorima studije, akterima scene i predstavnicima Grada razgovaramo o potrebama i izazovima zadarske nezavisne kulturne scene.

Sudjeluju:
Juraj Aras - umjetnička organizacija Teatro Verrdi
Dina Bušić - pročelnica Odjela za kulturu i šport
Ante Ćurković - pročelnik Ureda gradonačelnika
Krešimir Krolo - izvanredni profesor na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru
Željka Tonković - izvanredna profesorica na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru
Mario Županović - Platforma Scena

Moderira:
Matija Mrakovčić - novinarka portala kulturpunkt.hr

 

PETAK, 6. 10.

09:30 - 10:00 >> wikiKlinikaCLUBTURE [Knjigozemska, Rikarda Katalinića Jeretova 5]

Nakon što smo 2022. unjeli sve Clubture članice u Wikidata.org, korigirali nešto po Wikipedijama i Commons media serveru, bilo bi dobro da iste provjerimo, dopunimo i učinimo održivijim i korisnim. Popravljaona Wiki stranica i podataka po participativnim metodama informiranja i edukacije kroz samostalne akcije (DIY) i solidarne praktične suradnje (DIWO). Prije 'klinične' konzultacije svako može pregledati svoje podatke, te pomoći da napravimo zajedno (bilo kad) popravke i update. Idealno sa najavom preko telegrama https://t.me/WikiKlinkaCLUBTURE ili na - zblace@uni.st (HrW_inicijativa)

10:00 - 11:15 >> Radionica jačanja partnerstava [Knjigozemska, Rikarda Katalinića Jeretova 5]

Clubture Forum prvi put je u Zadru održan prije više od deset godina, a zadarske su organizacije i inicijative dosad dale velik doprinos programskim suradnjama kroz Clubture i na događanjima ugostile organizacije iz raznih dijelova zemlje. Kao nastavak prezentacije zbivanja na zadarskoj nezavisnoj sceni, radionica je namijenjena upoznavanju članstva mreže s trenutnim organizacijskim i infrastrukturnim mogućnostima u Zadru te otvaranju novih prostora za međusobnu suradnju i podršku. Radionica je usmjerena predstavnicima Clubture članica i predstavnicima organizacija nezavisne kulture te kulturnim akterima iz Zadra.

11:30 – 14:00 >> Forumski razgovor o budućnosti programske razmjene i suradnje na nezavisnoj sceni [Knjigozemska, Rikarda Katalinića Jeretova 5]

Prateći i uvažavajući kulturno-umjetničke trendove i potrebe organizacija nezavisne kulture, mreža Clubture kontinuirano i zajednički poboljšava model provedbe dugogodišnjeg programa razmjene i suradnje Clubture-HR i konceptualizira smjernice za njegov razvoj. Kako kroz program istaknuti prijenos praksi od onih stabilnijih i iskusnijih prema mlađim i manjim organizacijama? Kako osigurati rast Clubture-HR programa prema novom financijskom okviru i kako pritom zadržati inovativnost? Koji su sljedeći stručni i istraživački koraci za mrežu i program? Na ova pitanja nastojat ćemo odgovoriti na forumskom razgovoru za članice i organizacije iz Zadra.

16:00 - 17:00 >> Predstavljanje Clubture-HR poziva za 2024. [Knjigozemska, Rikarda Katalinića Jeretova 5]

Clubture-HR: Programska razmjena i suradnja temeljni je program Saveza udruga Klubtura kroz koji organizacije nezavisne kulture razmjenjuju sadržaje ili zajednički realiziraju nove partnerske projekte. Ususret otvaranju novog poziva za prijavu prijedloga projekata programske razmjene i suradnje koordinatorica programa predstavit će program i uvjete poziva za 24. ciklus provedbe svima onima koji bi željeli prijaviti svoj projekt na idućem pozivu.

20:00 – 23:00 >> Projekcija dokumentarnog filma Mekani brodovi (r. Željko Zorica – Šiš, 2022. 88’, produkcija: Studio Artless) i razgovor nakon projekcije [Kneževa palača, Polivalentna dvorana, Poljana Šime Budinića 3]

(u suradnji sa Studiom Artless i Centrom nezavisne kulture/Kino Zona Zadar)

Mekani brodovi su dokumentarni film o kazališnoj grupi Kugla glumište koja je bila najvažnija avangardna kazališna, multimedijalna i interdisciplinarna umjetničkih skupina u Hrvatskoj i SFRJ od sredine sedamdesetih i početkom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Umjesto tradicionalnog kazališta, Kugla je zamišljala teatar kao urbani ritual i socijalnu situaciju. U filmu sudjeluju članovi/ce Kugla glumišta, glazbenici iz Kugla benda, teatrolozi/nje, kazališni radnici i radnice, suvremenici/ce i suputnici/ce Kugla glumišta. Uz obilje glasnog zvučnog i vizualnog arhivskog materijala uz pitanje „čega se sjećam? čega se ne sjećam?“ prepliće se kronološko dokumentiranje rada tog kulturološki, umjetnički i teatarski važnog dijela nezavisne kulturne scene. Film je jedan je od zadnjih radova intermedijalnog umjetnika Željka Zorice-Šiša (1957.-2013.), člana Kugla glumišta. Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem će sudjelovati član Kugla glumišta, dobitnik nagrade Europske filmske akademije Zlatko Burić Kićo, producentica filma Ana Janjatović-Zorica (Studio Artless) i Mario Županović iz Kino Zone Zadar.

Dunja Koprolčec-Burić, najava predstave Priča o djevojci sa zlatnim ribicama i Cirkusu Plava zvijezda, 1979., Kugla glumište Autor fotografije: Mladen Babić Baba                                                                                                                                               

Dunja Koprolčec-Burić, najava predstave Priča o djevojci sa zlatnim ribicama i Cirkusu Plava zvijezda, 1979., Kugla glumište
Autor fotografije: Mladen Babić Baba

SUBOTA, 7. 10.

09:30 - 10:00 >> wikiKlinikaCLUBTURE [Knjigozemska, Rikarda Katalinića Jeretova 5]

Nakon što smo 2022. unjeli sve Clubture članice u Wikidata.org, korigirali nešto po Wikipedijama i Commons media serveru, bilo bi dobro da iste provjerimo, dopunimo i učinimo održivijim i korisnim. Popravljaona Wiki stranica i podataka po participativnim metodama informiranja i edukacije kroz samostalne akcije (DIY) i solidarne praktične suradnje (DIWO). Prije 'klinične' konzultacije svako može pregledati svoje podatke, te pomoći da napravimo zajedno (bilo kad) popravke i update. Idealno sa najavom preko telegrama https://t.me/WikiKlinkaCLUBTURE ili na - zblace@uni.st (HrW_inicijativa)

10:00 - 14:00 >> Zagovaračka radionica [Knjigozemska, Rikarda Katalinića Jeretova 5]

Zagovaračka radionica će se baviti primjerima dobre prakse zagovaranja (u kulturi) te kratkim pregledom zagovaračkih kampanja koje su bile uspješne u raznim segmentima. Uz primjere, radionica će se baviti praktičnim radom u kojem će sudionici usvajati (iskustveno) znanje o zagovaranju i zagovaračkim kampanjama kroz radioničarski tip rada. Radionica je namijenjena predstavnicima organizacija članica mreže Clubture i zainteresiranim predstavnicima organizacija nezavisne kulture te kulturnim akterima grada Zadra. Radionicu će voditi Mirela Travar.

17:00 - 18:30 >> Projekcije kratkih inkluzivnih filmova (Udruga Spirit) [Knjigozemska, Rikarda Katalinića Jeretova 5]

Udruga Spirit iz Rijeke predstavit će svoj rad projekcijom kratkih filmova iz vlastite produkcije te s Međunarodnog filmskog festivala Uhvati Film čiji je domaćin u Hrvatskoj.

Tajni agent 010: Ni vremena za umirat (Spirit, 2021. 20´)
Tajni agent 010: Igre sudbine, (Spirit, 2022. 25´)
Ferot/Brat, 18'
Dizajnersko dijete, 8´

Tajni agent 010 je duhovito parodijski špijunski noir serijal kratkih filmova u kojem glavne uloge nose 4 mlade osobe s invaliditetom Dorian Matić, Dora Brnić, Tea Superina, Toni Lesica uz uloge goste Šajetu, Milu Kekina, Lucio Slama....i ostale. Scenarij, režija, montaža: Denis Pilepić, Helga Paškvan, uz pomoć glumačke radionice.

Međunarodni filmski festival Uhvati Film 21 godinu okuplja neuobičajene filmove odnosno stvaraoce i/li teme živopisne inkluzivnosti, invalidnosti, kvalitetne i neke od njih diljem svijeta filmski nagrađivane. Uhvati Film je lani primljen u članstvo Evropske filmske akademije. Uz svoje godišnje centralne festivalske dane, Uhvati film vozi svoj KARAVAN s kojim gostuje i u drugim gradovima.

 22:00 >> Glazbeni program [Nigdjezemska, Ulica Stjepana Radića 11]

VOADO - Akustični one man band, Pop Rock Funk s masu energije. Live izvedba debi albuma "Terra Madre" na engleskom te svježeg materijala na "domaćem" jeziku. Pored solo nastupa VOADO je također i član bendova From Another Mother, te Đutko i Plodovi zemlje.

DJ MAGGY RIP - Njen stil je nepredvidljiv, no plesan i zanosan techno/electro/breakbeat.

---

 

Clubture Forum podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja.

Zagovaračka radionica organizirana je u okviru projekta Nova javna kultura i prostori društvenosti koje je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru programa Učinkoviti ljudski potencijali.
Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Saveza udruga Klubtura.