English

Clubture

Osnovana Mreža društveno-kulturnih centara

05.06.2020

Na osnivačkoj Skupštini održanoj 28. svibnja 2020. godine u Zagrebu osnovana je nacionalna Mreža društveno-kulturnih centara (skraćeno: DKC-HR). Mreža je osnovana na inicijativu saveza udruga, platformi i udruga koji zagovaraju uspostavu institucionalnog okvira za društveno-kulturne centre, su-upravljaju postojećim društveno-kulturnim centrima u Hrvatskoj po načelu sudioničkog upravljanja i razvijaju modele civilno-javnih partnerstava u kulturi.

Osnivanje formalne nacionalne mreže nastavlja se na višegodišnje procese razvoja društveno-kulturnih centara u desetak gradova diljem zemlje i polazi iz potrebe za njihovim jačanjem, zajedničkim nastupanjem prema poboljšanju zakonodavnog okvira za dkc-e te povećanjem vidljivosti modela civilno-javnog partnerstva i sudioničkog upravljanja u javnosti.

Sukladno utvrđenim ciljevima osnivača, Mreža će zagovarati javnu politiku za održivu infrastrukturu društveno-kulturnih djelatnosti temeljenu na sudioničkom upravljanju i civilno-javnom partnerstvu; reprezentirati postojeće dkc-e prema donositeljima odluka na nacionalnoj i lokalnim razinama te pružati podršku postojećim centrima i lokalnim inicijativama kroz prijenos znanja i iskustava.

Popis osnivača:

  • Art radionica Lazareti, Dubrovnik
  • Forum udruga nezavisne kulture - FUNK, Koprivnica
  • Platforma Doma mladih Split, Split
  • Platforma Hvar, Hvar
  • Savez udruga Kaoperativa, Karlovac
  • Savez udruga Klubtura, Zagreb
  • Savez udruga Molekula, Rijeka
  • Savez udruga Operacija Grad, Zagreb
  • Savez udruga Rojca, Pula

Na osnivačkoj Skupštini usvojen je Statut Mreže i proveden je izbor za članove tijela Mreže. Za predsjednicu odabrana je Mirela Travar iz Saveza udruga Operacija Grad, a u Upravni odbor odabrani su Antonia Kuzmanić iz Platforme Doma mladih, Luka Rodela iz Saveza udruga Molekula, Denis Mikšić iz Saveza udruga Kaoperativa i Teodor Celakoski iz Saveza udruga Klubtura.

Nakon procesa formalne registracije udruge, na osnivačkoj Skupštini definirani su sljedeći koraci Mreže koji uključuju provedbu operativnog i strateškog planiranja, širenje na nove inicijative, platforme i organizacije u Hrvatskoj te jačanje vidljivosti Mreže.

Aktivnosti uspostave formalne mreže društveno-kulturnih centara u RH dio je projekta DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara koji provodi Savez udruga Klubtura u partnerstvu s Pogonom - Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade, Platformom za Društveni centar Čakovec, Savezom udruga KAoperativa, Platformom Doma mladih, Art radionicom Lazareti, Savezom udruga Molekula i Savezom udruga Rojca. Sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Saveza udruga Klubtura.

Osobe za kontakt:

Mirela Travar / Domagoj Šavor
Baruna Trenka 11, 10000 Zagreb
tel /fax: +385 (0)1 7898 732
m: +385 91 258 2567