English

Clubture

Webinar >>> CLUBTURE.ORG @20 godina participativne i otvorene kulture: dokumentiranje Wikimedijima i drugim resursima

23.06.2022

Webinar-radionica o dokumentiranju rada organizacija nezavisne kulture Wikimedijima održat će se putem Zoom platforme u srijedu 6. srpnja 2022. od 15 do 16 sati.

Radionica je namijenjena prvenstveno osobama koje rade u/s organizacijama Clubture mreže (udruge, umjetničke organizacije, neformalne inicijative) i žele naučiti kako arhivirati i dokumentirati kulturno-umjetnički rad svojih organizacija na otvoren i participativan način, koristeći prvenstveno Wikimedija alate.
Fokus će nam biti Wikimedia Commons i Wikidata.org, ali i Wikipedija i drugi.
 
U prvom dijelu radionice prezentirat će se rad na dokumentiranju i mapiranju podataka o članicama mreže Clubture u okviru projekta Clubture.org @20 godina participativne i otvorene kulture kojim se nastoji povećati dostupnost i pretraživost podataka o mreži Clubture članica ne samo na Wikipediji i njenim projektima, već i u velikim web tražilicama.
U drugom, praktičnom dijelu, učit ćemo zašto, kada i kako postaviti otvorene i slobodne vizualne materijale i što je potrebno učiniti prije toga (poput ispravnog označavanja i licenciranja sadržaja) te kako iste povezati u logične cjeline i veze s otvorenim i strukturiranim podacima.
 
Za sudjelovanje na radionici nije potrebno prethodno iskustvo u radu na Wikimedijima, ali je dobro imati već otvoren suradnički račun na Wikipediji ili drugim Wikimedija projektima prije prijave.
Radionicu će facilitirati Željko Blaće (HrW_inicijativa i OpenGLAM HR), Tatjana Vukadinović (Clubture) i vanjski suradnici Marko Kovačić i Petra Matić.
Prijave za sudjelovanje zaprimaju se na email clubture@gmail.com, subject: Webinar, do nedjelje 3. 7. u podne.
 
Provedbu projekta Clubture.org @20 godina participativne i otvorene kulture podržala je Zaklada Wikimedija.
 
Savez udruga Klubtura je Centar znanja u području nezavisne kulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.